hren
 

ANGAŽMAN UDRUGA, SINDIKATA I ORGANIZACIJA
Inicijativa „Ne damo naše autoceste“ od subote, 11. listopada započet će prikupljanje potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju. Potpisi će se prikupljati diljem Hrvatske, pa tako i u Kaštelima, a zadnji dan prikupljanja potpisa je 25. listopada.

Ovu inicijativu  pokrenulo je sedam organizacija civilnog društva: Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, pet sindikalnih središnjica: Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Matica hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Udruga radničkih sindikata Hrvatske, te Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta.

Svih 14 organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije i građani.

Ciljevi inicijative „Ne damo naše autoceste“ su spriječiti predloženo davanje hrvatskih autocesta u koncesiju, aktivno uključiti građane u odlučivanje o ovoj važnoj društvenoj temi te stvoriti temelj za dugoročnu suradnju organiziranog civilnog društva, sindikata i građana oko pitanja upravljanja zajedničkim dobrima.

Simbolično istaknuvši brojku „80 000 000 000“ na Markovu trgu ispred Banskih dvora inicijativa „Ne damo naše autoceste“ najavila je da će noćas točno u ponoć u Splitu i Zagrebu započeti prikupljanje potpisa

U Kaštelima će se prikupljanje potpisa organizirati u navedenom razdoblju na više lokacija. U Sućurcu na rivi, u Gomilici kod pošte, u Kambelovcu poviše autobusne postaje, u Lukšiću pokraj Vitturija, u Starom na brcu, u Novom zapadno od spomenika te u Štafiliću kod kružnog toka. Na tim lokacijama potpisi će se prikupljati uglavnom u vremenu od 8 do 11.30 sati, a u Kambelovcu, Lukšiću i Novom i poslijepodne od 16 do 17.30 sati. U Radunu i Rudinama potpisi će se prikupljati ispred crkvi poslije nedjeljni misa, kao i u drugim mjestima. Centralni štand za prikupljanje potpisa bit će na strosejskom brcu..

Podrška dalmatinskog HSLS-a i UHRV grada Kaštela

- HSLS Splitsko-dalmatinske županije podržava sindikate i udruge okupljene u Inicijativu „Ne damo naše autoceste“   koja će prikupljati potpise za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta te će se i samI, putem članstva i simpatizera na štandovima ili od vrata do vrata, aktivno uključiti u akciju prikupljanja potpisa.
HSLS smatra kako se ovdje ne radi o monetizaciji, nego o dugoročnom koncesioniranju autocesta, koje neće bitnije utjecati na stabilnost državnih financija te kako će najavljeno koncesioniranje autocesta rezultirati većim cijenama i slabim ili nikakvim održavanjem, a Hrvatskoj će se nakon 40 i više godina nakon isteka koncesije vratiti autoceste u koje će morati ponovno uložiti veliki novac.

U znak potpore inicijativi koja se protivi predloženom modelu upravljanja najvrjednijim projektom u RH  pozivamo sve članove, simpatizere te građane i njihove obitelji da svojim potpisom omoguće izjašnjavanje putem referenduma o predloženoj prodaji hrvatskih autocesta.
 Jednako tako pozivamo sve zainteresirane udruge, građane i pojedince da se kao volonteri aktivnije uključe u prikupljanje potpisa na štandovima koje će sindikati, građanska inicijativa i protivnici monetizacije oformiti u svim općinama i gradovima na području Županije – stoji u obraćanju HSLS-a i predsjednika Branka Radačića.

Prikupljanje potpisa za referendum podržavaju i u Udruzi hrvatskih ratnih veterana Kaštela, koji su ustvrdili da građani sami trebaju odlučiti o sudbini autocesta, te su u objavi koju potpisuje njihov predsjednik Ivan Bazina I ONI pozvali  sve članove, branitelje i njihove obitelji da iziđu i iskažu svoj stav prema ovoj građanskoj  inicijativi.


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • (Gost_8096)

  referendum za ovo,referendum za ono,kako je krenilo svaku šetemanu ćemo izlazit na referendume.Je&ali vas referendumi,oćemo kruva i rada,da možemo živit kao ljudi

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1107)

  Ne zaboravite da svi koji organiziraju referendume žive kao bubreg u loju. Zaštićeni i većina ih živi na račun radnika koji rade. Nama običnim smrtnicima referendumi oduzimaju kruh i život. Mi ih plaćamo , a ne organizatori koji su se debelo obogatili u našoj državi gdje se pravo ne poštuje. Pitam se, tko će plaćati gubitke i kredite cesta. Vjerojatno ovi koji ih organiziraju.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3113)

  E kad kažu ovi iz HSLS-a da treba potpisat ,onda sigurno neću,jer ovo je potpis za tzv.nevladine udruge i uhljebe,nisu bili dali podršku referendumu U ime obitelji,jesam za naše ceste ali ova jugoekipa me plaši.

  oko 5 godina prije
 • 3113 (Gost_4719)

  ova jugoekipa me plaši.

  koja jugoekipa.možda misliš da si rvatina kad spomeneš "jugo" pa di bilo.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4719)

  kad su več referendumi u điru nebi bilo zgorega jedan referendum za vračanje socijalizma odnosno ukidanje kapitalizma

  oko 5 godina prije
 • (Gost_220)

  sve u privatne ruke,a ne nekima sve nekima ništa

  oko 5 godina prije
 • (Gost_473)

  Nažalost,treba sve privatizirati,jer stranački poslušnici će sve pokrasti.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7206)

  Mi plaćamo autocestu 2 puta. Jedan put kao porezni obveznici - vraćamo kretite, a drugi put kada se vozimo autocestom - vozarina. Zato treba prodati autoceste, vratiti dugove, a ne ih davati u koncesiju te na kraju plaćati samo vozarinu po autocesti.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7101)

  Ma neću ovo potpisat nikad. Neka potiraju jedno 500 uhljeba iz autocesta i sigurno će postat rentabilni. Oće mi ko reć koja je to usrana firma od 3000 radnika a da nije bilo jednog jebenog javnog natječaja za posal. Nego su se trpali priko Kalmete, Livakovića, Sapunara, Lovrinčevića, Prskala, Ive, a bogami i sanktus Vinka Sanadera.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_137)

  potpisano. Ova garnitura "utržila" bi "malo" više nego neki za INU.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5137)

  Divota. prvo nan je gujica zinila na auto put, a bez pinez smo (bili i ostali). Onda je mora zaradit, naravno, Strabag, jer Hrvati ne mogu bez da budu bečki konjušari. Onda je adeza došla na vlast, pa se pituravalo tunele, nabivalo račune i sl. Onda je tribalo uhljebit gladne uši pa je svaki vlaški izlaz s auto puta dobija ko zna koliku posadu u doba kartica, enc, gotovinskih aparata i ostalih automatiziranih načina naplate cestarine. Onda se "uvidilo" da promet intenzivno teče od ZG do KA, nešto do Bosiljeva, tri auta do Zadra, a posli toga je Bog reka laku noć. I umisto da nismo napravili (bar po ovakvom modelu financiranja i gradnje) cestu, bar u teška vrimena, koja služi za osam subota u doba turističke sezone, sad se organizira referendum. A može li bit pitanje referenduma: "Jeste li za postojeći model otplate i korištenja auto puta?".

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9540)

  Šta se radi sa stanom koji je kupljen na kredit i u jednom trenutku ne možeš plaćati rate za taj isti stan?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5168)

  Netreba referendum dosta su potpisi da se ne proda!! ili su je već prodali bez da su nas pitali ??? Zamislili smo demokraciju a ne cirilicu i ponovni komunizam ! Eto zato svi tribamo izac i potpisat sad je šansa !!

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij