hren

PRIKUPLJANJE NE IDE PLANIRANIM TEMPOM
Članica organizacijskog odbora građanske inicijative „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“, Željka Markić, jučer je na izvanrednoj konferenciji za medije izvijestila kako postoji mogućnost da u posljednjih 6 dana ne prikupe dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

- S obzirom na pritiske kojima su izloženi naši volonteri  i sve pokušaje političkih kasti u Hrvatskoj da zaustave izjašnjavanje birača, naša je procjena da ako se prikupljanje potpisa nastavi ovim tempom, u sljedećih 6 dana nećemo sakupiti dovoljno potpisa da bi se mogao raspisati referendum o promjeni izbornog sustava - izjavila je Željka Markić, te u ime organizacijskog odbora pozvala sve građane koji žele promjene da im pomognu.

Poziv i Saveza za Kaštela

Poziv građanima da daju svoj potpis i pomognu inicijativi uputili su i predstavnici Saveza za Kaštela, koji navode da se dovoljnim brojem potpisa otvara mogućnost raspisivanja referenduma prema kojem se predviđa izmjena čl. 73 ustava RH, kojim se regulira način izbora saborskih zastupnika, a između ostalog uvodi preferencijalno glasovanje.

- Danas u Hrvatskoj imamo u primjeni izborni sustav zatvorenih i blokiranih lista, a što za posljedicu ima poslušnički i klijentelistički odnos izbornih kandidata sa stranačkim središnjicama. Izborni uspjeh pojedinih kandidata više ovisi o odnosu sa stranačkim vodstvom, odnosno putem određivanja mjesta na listama, nego o percepciji kandidata od strane biračkog tijela.
Na političkoj razini, ustavni bi referendum dodatno učvrstio u Europi već prepoznatljiv trend oblikovanja osnovnih društvenih i političkih instituta ‘odozdo prema gore’ (bottom-up), čime bi se Hrvatska uklopila u suvremene svjetske trendove koji postepeno oblikuju nove, više i strože standarde demokratičnosti pojedinih političkih i ustavnih poredaka – kažu u Savezu te nadodaju:

- Ova referendumska inicijativa neće preko noći „čarobnim štapićem“ od mraka stvoriti svjetlo, ali je ista najbolji temelj za opće društvene promjene, koje moraju započeti od potpune reforme vrhovne političke institucije Hrvatskog sabora. Hrvatski sabor danas je talac predsjednika velikih političkih stranaka, koji samovoljno preko kreiranja saborskih lista odlučuju o tome tko će sjediti u Saboru, a koje bi predsjednike stranaka odnosno sutra potencijalne premijere ti isti saborski zastupnici, koje su oni izabrali, trebali nadzirati.

Predloženim putem Hrvatskom saboru i saborskim zastupnicima nastoji se vratiti dignitet i konačno omogućiti  ispunjavanje njihove ustavne uloge kao vrhovne političke institucije kojoj Vlada odgovara. Stoga bi ovaj referendum mogli nazvati i imenom „Vratimo dignitet Hrvatskom saboru i saborskim zastupnicima“. Sve vas pozivamo za pomoć u vraćanju tog digniteta, te digniteta svih nas hrvatskih građana i digniteta hrvatske države – poručili su iz Saveza za Kaštela.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij