UZ CRNE JAME I ISPUSTE, PROBLEMI I S KANALIZACIJOM
Kanalizacijske šahte u posljednje vrijeme često su spominjane, kako za vrijeme velikih kiša i problema s upijanjem određenih količina vode,  tako i u kontekstu razdvajanja oborinske od fekalne kanalizacije, a ovog ljeta spominjane su i kao izvor neugodnog smrada koji se širio u dijelovima Kaštela.

- Što se događa? Na području od Ponikvica u Novom do Resnika, svaki dan užasno smrdi… Smrad se širi iz šahte pored dvorca Vitturi…. Smrdi na Baletnoj….. ovo nije smrad crnih jama, ovo je smrad iz šahta…. – bile su informacije koje smo ovo ljeto često primali od naših čitatelja, i svi su odreda tvrdili da se smrad širi iz šahti.

Kako su nam prije dvije godine, kada smo pisali o smradu u Jerčićevoj ulici u Kaštel Sućurcu, iz agencije Eko Kaštelanski zaljev kazali da je tada u tijeku bio pokusni rad kanalizacijskog sustava, tako da sustav radi s minimalnim količinama fekalnih voda pa u vrućim danima može doći do pojave neugodnih mirisa radi minimalnog dotoka, odmah smo pomislili da je razlog smrada u drugim dijelovima Kaštela isti, pa smo ponovo upit poslali nadležnima u Eku.

Kombinacija nelegalnih priključaka i vremenskih prilika

Oni su nam odgovorili kako je kanalizacijski sustav Kaštela – Trogir tako projektiran i izgrađen da u normalnom radu ovakvih slučajeva nema, međutim, zbog određenih meteoroloških prilika ipak se sporadično mogu pojaviti neke anomalije.

- Ukoliko se preklope određeni meteo uvjeti (visoka temperatura zraka i/ili niski tlak i/ili južina i/ili plima i dr.) tada se ovakve anomalije o kojima postavljate pitanje mogu dogoditi (prema informacijama koje smo saznali od stručnog osoblja zaduženog za održavanje kanalizacije). Ovo se ponekad događa i u drugim gradovima i mjestima na našoj obali – kažu u Eko agenciji, ali naglašavaju kako je uočeno i nelegalno, tehnički neispravno spajanje na sustav, što donosi dodatne probleme.

- U tijeku je priključenje korisnika na sustav javne odvodnje legalnim putem, ali je isto tako uočeno da su se pojedinci na sustav spojili nelegalno pa i tehnički neispravno. Takvi su preljevi sabirne/septičke jame direktno spojili u kanalizacijsku mrežu što rezultira izrazito neugodnim mirisima plinova iz skupine merkaptana (kao najpoznatiji je sumporovodik koji „miriše“ na pokvarena jaja). Ili drugi prazne (preko crpke) sadržaj jame u kolektor, a pojava je ista – objasnili su nam u Eku, navodeći da osoblje Vodovoda i kanalizacije dnevno radi na pronalaženju takvih nelegalnih korisnika i odspajanju tehnički neispravnih priključaka.

Aktivnosti na broju priključenih korisnika

- Na žalost, to su postupci koji traju i nije ih lako locirati jer su se sve instalacije podzemne.
Povećanjem količina otpadne vode, kroz priključke korisnika, na čemu se također dnevno radi,  utjecaj ovakvih anomalija smanjiti će do te mjere da će ih korisnici više neće primjećivati niti će meteo uvjeti imati posebnog utjecaja na njih.
Ne smijemo svi zajedno zaboraviti da su to početne bolesti svakog velikog kanalizacijskog sustava, ovaj naš ima preko 70 km cjevovoda i kolektora od čega na područje Kaštela otpada 30-tak km, a srazmjerno izgrađenom sustavu mali je broj priključenih korisnika. Ali, ponavljamo, radi se na povećanju broja priključenih korisnika – zaključili su nadležni.

U Eko agenciji kazali su nam i kako su u tijeku aktivnosti na pripremi nove dokumentacije kojim bi se ovo područje, aglomeracija Kaštela – Trogir, dodatno opremilo kanalizacijskom mrežom te će to zasigurno doprinijeti višoj kvaliteti življenja stanovništva. Tako da ni sporadičnih ispuštanja sadržaja jama  u bujice, odnosno potoke, na ovom području više ne bi trebalo biti zbog shvaćanja ljudi o štetnosti istog za zdravlje, a imati će mogućnost legalno se priključiti na sustav odvodnje.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij