hren
 

PROSLAVA 11. OBLJETNICE SMRTI  POZNATOG KAŠTELANSKOG FRANJEVCA
Franjevačka provincija Svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru,  preko Vicepostulature i  samostana na Košljunu, i ove godine obilježava obljetnicu smrti fra Ivana Perana, našeg  poznatog franjevaca i glazbenika, koji je najveći duhovni trag ostavio upravo na Košljunu i otoku Krku, gdje su lani preneseni i njegovi posmrtni ostatci.

Dani sluge Božjeg fra Ivana Perana, kojima se obilježava 11. obljetnica njegove smrti, održat će se u subotu 13. rujna  u  Košljunu - Punat na otoku Krku pa organizatori pozivaju sve vjernike i štovatelje ovoga franjevca da im se pridruže u proslavi.

Svečano euharistijsko slavlje s početkom u 10,30 predvodit će biskup msgr. Ivan Milovan, a besplatni prijevoz brodicama iz Punta na Košljun osiguran je  tijekom čitavog dana.

Uz nastup  zbora krčke katedrale  te dječjeg zbora  Kapljice, organizatori najavljuju i film Radosni slavitelj Kristova Evanđelja o  svetom putu sluge Božjega fra Ivana Perana, kao i otvaranje prirodoslovne zbirke fra Berbard Barčić, nakon čega je planirano  zajedničko druženje i domjenak.

Fra Ivan (Srećko) Peran, inače,  rođen je u Kaštel Starome 1920. godine, osnovnu školu  završio je u Kaštel Novome, a  franjevačku klasičnu gimnaziju na Badiju kod Korčule. Uz školu, počeo baviti i glazbom, zahvaljujući još jednom poznatom glazbeniku, franjevca o. Bernardinu Sokolu. Višu gimnaziju nastavio je kod Male braće u Dubrovniku, a potom je išao u novicijat na Košljun gdje je uzeo redovničko ime Ivan. Svečane redovničke zavjete položio je u Splitu 1941. godine, a  posebnom dozvolom Svete stolice, zbog mlade dobi,  u Dubrovniku je dvije godine kasnije primio sveti red prezbiterata. Ponovno je upisao teologiju na Biskupskoj teologiji u Splitu, nakon čega je predavao glazbu u biskupskom sjemeništu i bio odgojitelj mladih sjemeništaraca.

Komunističke vlasti 1947. godine osudile su ga na smrt strijeljanjem, no nakon žalbe ta kazna preinačena u petogodišnju robiju. Potom je  obavljao različite službe u svojoj Provinciji kao učitelj novaka na Košljunu, profesor na biskupskoj gimnaziji u Pazinu, predavač glazbe na Poljudu u franjevačkoj gimnaziji , gdje ostaje samo jednu godinu, jer je izabran za gvardijana Male braće u Dubrovniku,  čitavo vrijeme predajući istovremeno glazbu na tadašnjoj franjevačkoj teologiji i vodeći crkveni zbor. U više navrata bio je član uprave Provincije, a 1973. godine izabran je za provincijala. Tu službu je obavljao u dva mandata, a nakon provincijalne službe opet je izabran za magistra novaka na Košljunu.

Iza sebe je ostavio  bogatu pisanu književnu i glazbenu baštinu, a umro je na glasu svetosti u Splitu 14. rujna 2003., dok je sedam godina kasnije  pokrenut i postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Kongregacija za kauze svetaca dodijelila mu je naslov Sluga Božji.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_1198)

    proslava smrti ma jesili ti iša u ovu novu školu šta pušta vodu,valjda obljetnica

    oko 5 godina prije
  • (Gost_1198)

    ps sam san sebe prijavija

    oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij