hren
PTIČJA GRIPA UGINULI LABUD S PANTANE ZARAŽEN NAJOPASNIJIM VIRUSOM, ZA SVU PERAD U HRVATSKOJ POSEBNE MJERE
ZAGREB - Uginuli labud nađen 21. veljače na području Pantane kod Trogira bio je zaražen smrtonosnim virusom H5N1, potvrdio je u ponedjeljak glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Mladen Pavić.

Kiša usporila uzorkovanje

Unatoč zabrani puštanja domaće peradi izvan zatvorenih prostora, kaštelanske koke slobodno šeću magistralomPrema odluci ministra Petra Čobankovića, od sredine tjedna sva perad u Hrvatskoj obvezno će se držati u zatvorenim prostorima, pod prijetnjom globe od dvije do 20 tisuća kuna za one koji se ne budu pridržavali naredbe.
Nakon što su veterinarske ekipe u nedjelju ubile 1195 komada peradi na 75 domaćinstava u krugu od tri kilometra od područja zaraze, u ponedjeljak zbog loših vremenskih prilika nije bilo moguće pokupiti veći broj uzoraka s divljih ptica s Pantane kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje.
— Zbog obilne kiše uzorkovano je ukupno 12 manjih ptica, no sutra se najavljuje lijepo vrijeme i nastavak akcije — kazao je Pavić.

Nije bilo drvenih palica

U proteklih desetak dana u Centar za peradarstvo stiglo je dvjestotinjak uzoraka na analizu i svi su negativni na virus ptičje gripe, osim dva labuda s Pantane i Čiova.
Posebne mjere predostrožnosti ostaju na snaziTijekom ovoga tjedna Vlada će obeštetiti vlasnike pobijene peradi u iznosu koji će se definirati prema cijenama na lokalnom tržištu.
Ministarstvo demantira medijske napise po kojima su se kokoši kod Trogira tamanile drvenim palicama. Tvrdi se da je perad pobijena istom metodom kao u Slavoniji, dakle zavrtanjem vratova.
— Stručno se to zove dekapitacija bez odmaka, a propisano je i odobreno Zakonom o dobrobiti životinja — kazao je Pavić.
Pavić dodaje da su mediji spekulirali o brutalnosti veterinarskih ekipa jer su bili ogorčeni time što ih je ministarstvo onemogućilo u snimanju i praćenju cijelog postupka ubijanja peradi.

Kokoši u šetnji

Unatoč propisanoj mjeri o obvezi držanja peradi u zatvorenim prostorima, ekipa "Slobodne" je jučer, pri povratku s Pantane u Split, "uhvatila" dvije kokoši koje su nesmetano šetale uz magistralu pored Kaštel Kambelovca. Informaciju smo proslijedili Ivici Kovačeviću, ali on je priznao da u županiji nema dovoljno veterinarskih inspektora za nadzor poštovanja propisane mjere. Obećao je, ipak, da će slučaj prijaviti županijskoj inspektorici Plamenki Kovač-Levantin.

Cjepivo samo ’prikrije’ virus

Dok neke zemlje EU-a u kojima se pojavila ptičja gripa razmišljaju o cijepljenju peradi, naši stručnjaci tvrde da od takve mjere nema posebne koristi.
— Sumnjamo da cjepivo samo "prikrije" virus, odnosno da je životinja i nakon cjepiva podložna virusu i da ga može prenijeti na druge životinje, jedino što sama ne razvija simptome bolesti. Ovo je razlog zbog kojeg EU nije složan o masovnoj primjeni cjepiva na peradi — kaže Tajana Amšel-Zelenika iz Centra za peradarstvo.
Zbog ovoga se ubijanje peradi još uvijek drži jedinim efikasnim načinom suzbijanja bolesti i opasnosti prijenosa virusa na ljude.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • rtzh tnhnx (Gost)

    ...\"dvije kokoši su nesmetano šetale uz magistralu\" :grin :grin :grin Ko bi reka da ce dvi kokosi vridit 40000kn :grin

    oko 14 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij