hren
Veterinarske ekipe u nedjelju su eutanazirale domaću perad na području zaraženom ptičjom gripom, u krugu od tri kilometra od Pantana. Iako je Ministarstvo poljoprivrede, kako je rekao glasnogovornik Mladen Pavić, željelo zaštiti javnost od brutalnih snimaka, pa su u podne objavili da je sve gotovo, brojne kokice u to doba još su kokodakale po Planom, na čijem se području nalazi i Pantan.

Činimo što kažu

– Od Pantana sam udaljen oko kilometar i pol. Veterinari znaju da se bavimo uzgojem, kokoši su zdrave, zatvorene, ali, što nam kažu, to ćemo i učiniti – rekao je Tonči Barada, koji u kokošinjcu uzgaja 70 kokoši.

U njegovu su susjedstvu jučer oko 13 sati i ostali očekivali dolazak veterinara. – Zaradim od svojih pataka više nego od mirovine nakon 26 godina rada. Ali, bude li ih trebalo uništiti, bit ću za to. Bolje tako nego da se razbolimo – rekla je Zorka Grmoja.

Veterinarsku ekipu zatekli smo kod Anke Rogulj.
– Imam 15-ak nesilica, pijevca i puru – izvijestila ih je puštajući ih u kokošinjac. Kaže da je očekivala njihov dolazak, pa nema potrebe zadržavati ih suvišnim pitanjima. Većina ljudi surađivala je s veterinarima, ali je bilo i onih koji su negodovali.

Tražili su da se i njihove koke poštede, kao one u Slatinama. No, nakon uvjeravanja i objašnjenja da je riječ o njihovu zdravlju, problema nije bilo. Ivanka i Marin Buličić, čiji je posjed tik uz ornitološki rezervat, a uzgajali su 40 kokoši i četiri pure, bili su među prvima koje su jučer veterinari posjetili.

– A, Bože moj. Došli su i pobili ih. Štapom ih udaraju po vratu, ali što ćeš, tako mora biti – kaže Marin.

Tržišna naknada

Mladen Pavić rekao je da će vlasnici biti odštećeni još ovaj tjedan. Naknada će se utvrditi na temelju tržišne cijeni peradi, a bit će im isplaćena i izgubljena dobit. Jučer do 15 sati usmrćeno je ukupno 812 komada peradi, a preostao je još jedan manji broj, u domaćinstvima koja su se naknadno javila.

U ponedjeljak u park prirode Pantan dolazi ornitolog koji će uhvatiti 60 različitih vrsta divljih ptica, uzeti im uzorke krvi i brisove kloaka koji će biti poslani na analizu kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje i obavilo testiranje na ptičju gripu. Osobita pozornost bit će posvećena labudovima i galebovima.

Izvor: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij