hren
ZAGREB - Uginuli labud nađen 21. veljače na području Pantane kod Trogira bio je pozitivan na ptičju gripu, od idućega tjedna stupa na snagu naredba o držanju peradi u zatvorenom prostoru na području čitave Hrvatske, javilo je u subotu Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva. Uzorkovanje tkiva labuda pokazalo je prisutnost virusa H5, a radi li se o najopasnijem podtipu N1 koji je zarazan i za čovjeka pokazat će se početkom idućega tjedna.

Do tada će ministarstvo odlučiti o mjerama koje će se poduzeti u krugu od tri, odnosno 10 kilometara od mjesta zaraze, no sve je izglednije da će se u Dalmaciji ponoviti scenarij od listopada prošle godine kada je sva perad u području zaraze u Slavoniji eutanazirana.

- Budući da je virus H5N1 već potvrđen na labudu nađenom na Čiovu, pretpostavljamo da je i sada riječ o istom podtipu virusa koji je opasan za perad i ljude. U tijeku su dogovori sa županijskim kriznim stožerom o mjerama koje ćemo poduzeti, a koje ovise o epizotiološkom istraživanju terena i procjeni stupnja rizika - kazao je ravnatelj Uprave za veterinarstvo Mate Brstilo.

Cijelo područje Pantane vjerojatno će se izolirati, a ministar poljoprivrede i šumarstva Petar Čobanković donio je naredbu o držanju peradi u čitavoj Hrvatskoj u zatvorenim prostorima koja stupa na snagu sredinom idućeg tjedna, rekao je Brstilo.
Naglasio je kako se ključni podaci o situaciji na području oko Pantane već znaju, te da je velika sreća što je na čitavom Čiovu pobrojano ukupno 137 komada peradi. Na području Kaštela postoje dvije manje farme s intenzivnim Policijska kontrola svih prilaza zaraženom područjuuzgojem nesilica i na jednoj od tih farmi uginula je jedna patka čije je tkivo upućeno na analizu. Brstilo, međutim, tvrdi da su male šanse da je životinja bila zaražena ptičjom gripom.
- Patka je bila okružena kokama, koje bi dosad sigurno uginule da je riječ o H5N1 virusu. U svakom slučaju, i taj ćemo nalaz skoro imati - kazao je Brstilo.

Pojačavaju se sve mjere biosigurnosti što znači zabranu izvoza žive peradi iz cijele države, zabranu lova na pernatu divljač, osobito močvarice, te obveznu dezinfekciju vozila koja prevoze perad.

Tajana Amšel-Zelenika, iz Centra za peradarstvo, kazala je kako je u cijeloj državi pojačan monitoring divljih ptica, pa su tako od 20. veljače uzorkovana 152 nalaza uginulih ptica. Osobito se pazi na područja oko Drave, Kopačkog rita, te Koprivnice.

U Hrvatskoj se ptičja gripa prvi put pojavila u listopadu protekle godine, u sjevernom dijelu zemlje. Nakon toga, H5N1 potvrđen je i kod labuda nađenog 14. veljače na području Slatine.

Zaraza

Tajana Amšel-Zelenika kazala je da je model eutanazije peradi na zaraženom području najkvalitetniji za suzbijanje zaraze.
- Naime, teško je kontrolirati drže li se vlasnici peradi svih preporuka, a virus lako dopre čak i preko ventilacijskih otvora na farmama, kazala je Amšel-Zelenika.

Kazne

Vlasnici peradi koji se ne budu pridržavali uputa o držanju životinja u zatvorenim prostorima, bit će kažnjeni iznosom od dvije do 20 tisuća kuna.

piše Nataša ŠKARIČIĆ
snimio Joško BREŠAN
Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost)

  ZAŠTO NITKO NE UZIMA UZORKE SA LABUDOVA I PATAKA KOJI PLIVAJU [B]USRED[/B] SOLINA GDJE LJUDI MOGU [B]LAKO[/B] DOĆI [B]IZRAVNO[/B] U DOTICAJ S NJIMA (NISU U DIVLJINI I NE TREBAJU IM KOKOŠI ZA POSREDNIKA) !!!!! :upset

  oko 14 godina prije
 • Glede panike (Gost)

  Po meni nema razloga za paniku. Vrlo je mala vjerojatnost da ce virus preci s ptice na covjeka. Nema razloga za paranoju.

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  Vjerojatnost da će virus preći s [B]divlje[/B] ptice na čovjeka je točno onoliko koliko je vjerojatnost da će virus preći s ptice - [B] kokoši[/B] na čovjeka !!! Samo je čovjek puno češće u dodiru s pticama - kokošima nego s divljim pticama !!!

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  pažnja kokošima: ne primajte ljude u kokošinjac, zarazit ćemo se ljudskom gripom!!

  oko 14 godina prije
 • PAZNJA (Gost)

  IMAJEDAN LIPI RICETA ZA LABUDA POD PEKU...A DA O PATKAN NE GOVORIN...
  AMO JIH ČA POJIST.JOCCK

  oko 14 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij