hren
 

RODITELJE NE PITAJU
Po svemu sudeći, i ove godine nastavit će se trakavica oko upisa u školu djece s područja kaštelanskih Rudina. Naime, već drugu godinu zaredom nema konkretnog dogovora hoće li djeca iz Rudina nastaviti školovanje u Osnovnoj školi prof. Filipa Lukasa u Kaštel Staromu ili će, pak, što je logičnije, prijeći u novootvorenu školu “Bijaći” koja je njihovim kućama par kilometara bliže.

Sastanak na temu konačnog dogovora održan je u Županiji, gdje je, prema inicijativi Petra Mustapića, ravnatelja OŠ Filipa Lukasa, dogovoreno da se napravi plan prelaska učenika, kako bi se mogla sastaviti nova odjeljenja, te kako bi se učenike rasporedilo po razredima. Roditelji traže odgovore i rješenja gdje će upisati svoju djecu, u novu školu “Bijaći” u Novom ili će, pak, ostati u Osnovnoj školi prof. Filipa Lukasa u Starom.

Plan mreže škola treba hitno promijeniti

Ravnateljica OŠ “Bijaći” Jadranka Šošić kaže kako će prihvatiti sve učenike s područja Rudina, i u tome ne vidi nikakav problem.

– Sva djeca su dobrodošla, a ravnatelju Mustapiću kazala sam kako ćemo prihvatiti i djelatnike koji bi bili eventualni višak u njegovoj školi. Dakle, što se tiče nas, problema nema, mi smo spremni primiti djecu. A to što se događa u drugoj školi, i zašto još uvijek nemamo konkretno rješenje i dogovor, ne bih komentirala – izjavila nam je ravnateljica Šošić.

Situacija oko preseljenja djece zakuhala se još prošle godine, nakon što je roditeljima na roditeljskom sastanku u školi u Starom kazano kako će djeca u novoj školskoj godini biti prebačena u novu školu. Problema je bilo mnogo, roditelji nisu znali kamo s djecom, nisu znali ni koje knjige kupiti. Na kraju je donesena odluka da djeca ostaju u školi u Starom. Što će ove godine biti, 20 dana prije kraja ove školske godine, još se ne zna.

Ravnatelj škole u Starom Petar Mustapić ovaj put “okreće ploču”. Još prije dvije godine, na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o školama, kazao je kako bi oko 160 učenika iz Rudina trebalo prijeći u novoizgrađenu školu, te je dodao kako je to rezultat njegova logičnog razmišljanja, jer teritorijalno ta djeca i pripadaju području gdje je nova škola. Sada se dogodio potpuni obrat. Na naš upit jesu li riješili pitanje prelaska učenika i je li poznato gdje će učenici u rujnu sjesti u klupe, Mustapić kaže kako je u Županiji održan sastanak, no bez ikakvih zaključaka i odluka.

– Prema sadašnjem planu mreže škola u Kaštelima, djeca iz Rudina pripadaju mojoj školi. Dok god se nešto u vezi s tim ne promijeni, to su moji učenici. Dakle, nemam nikakav pisani dokument ni odluku da se plan mreže škola promijenio, a u ovoj priči treba misliti i na moje zaposlenike koji bi prelaskom u novu školu postali tehnološki višak.

U kuloarima se šuška kako je Mustapić okrenuo ploču jer mu uskoro istječe mandat ravnatelja, te kako trenutno čuva leđa nastavnicima koji bi, prigodom reizbora, valjda trebali sačuvati i njegova leđa, pa bi postupak prebacivanja djece, opet valjda, valjalo ostaviti za iduću školsku godinu, nakon što Mustapić osigura novi petogodišnji ravnateljski mandat koji mu je, doznajemo, gotovo pa dovoljan do mirovine.

Na čekanju i natječaj za prijevoz učenika

Županijski pročelnik Zdravko Omrčen kazao nam je kako bi bilo logično da djeca idu u novu školu jer je ta škola bliže njihovim kućama.

– Imali smo sastanak na kojemu smo ravnatelja zadužili da obavi određene radnje u vezi s prelaskom djece. Ravnatelj Mustapić čas bi prebacio djecu, a čas ne bi. Vrijeme prolazi, mi moramo znati gdje će djeca i zbog natječaja za prijevoz. Cijelu priču oko prebacivanja djece inicirao je ravnatelj Mustapić. Uvijek smo izlazili u susret potrebama roditelja i učenika. Nije mi jasno zbog čega ravnatelj Mustapić sa svojim promjenama raspoloženja zbunjuje i nas, kao osnivača, roditelje, učenike i susjednu školu, dok su u drugoj školi spremni izići u susret svim ponuđenim rješenjima – kaže prof. Zdravko Omrčen.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (81)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_4133)

  "Meni još nije jasno što to fali kaštelanskoj gimnaziji"
  nije to gimnazija to je mišanca poljoprivredne, veterinarske, prehrambene, turističke, gimnazije,...i ko će ga znat čega sve ne. broj učenika je neprestano opadao pa je tribalo stalno dodavat nove smjerove da ne ostane prazna, zbog uhljebljenih novih djelatnika, naravno. sigurno ne radi učenika. nekad je bila samo poljoprivredna, a prepuna đaka, jer je tada imala vrhunske profesore i ravnatelje prvo Gajo Milan pa Tranfić..., a posli je sve krenilo nizbrdo i na kraju otišlo u k.... ovoliki grad triba bar tri srednje škole i samostalnu gimnaziju.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6185)

  Ravnateljica OS Bijaci nezeli primiti niti jednog nastavinka iz Os Filip Lukas i to je glavni problem!!!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9090)

  Odgovara: # 340037

  I ne triba. Kako je onima koji rade kod privatnika jer nisu imali veze za posal u gradskim skolama? Otkaz mogu dobit u svakom trenutku, a ovi tribaju bit zasticeni dozivotno.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_117)

  Puno zlobe u svim komentarima. To je stvarno žalosno. Još žalosnije je da se tako vrijeđaju pojedinci. Gospođa ravnateljica je vrlo lukava igračica koja igra svoju igru - jedno za javnost, sve med i mliko, a s druge strane hoće samo dicu i nastavnike s "pedigreom" te se dovija svakojakim trikovima da uspije u svom naumu. S njom je najpametnije ne imat nikakvog posla.
  Novinar koji je pisao članak je neprofesionalan i tako očito pristran da je to i malom ditetu jasno. Da ja živim u Rudinama ne bi se usudilja slat dite pješice u školu po ovakvim cestama i s ovakvim vozačima.
  Koliko je poznato mjesto stanovanja djece mora biti više od 2 km od škole da bi bio odobren javno financirani prijevoz. Pitanje je koliko dice iz Rudina udovoljava tom kriteriju.
  Sve je velika zbrka i uostalom zašto ne sačuvati radna mjesta u vrijeme kada je to postala uistinu umjetnost!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_193)

  gospođa "ministarka" ponaša se nemoguće. Neka joj hdz da koje misto u ministarstvu jer nije se ona rodila da bude ravnateljica. Da se ponaša normalno problema ne bi bilo

  oko 6 godina prije
 • (Gost_101)

  Koliko može biti velika ljudska zloća dokaz su većina ovih komentara.

  oko 6 godina prije
 • nasa posla (Gost_8184)

  Županijskom procelniku nije jasno sta oce ovaj Ravnatelj!?Meni nije jasno cemu sluze županijski i svi drugi pročelnici kad poslove iz domene njihove odgovornosti pustaju da se sami "dogode". Jeli to podilaženje strančkim kolegama ili samo " ne talasanje" radi čuvanja vlastite guz..e.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_101) (Gost_3120)

  Uglavnom realni komentari, koja zloća, osim prema vridnoj i kulturnoj ravnateljici Šošić? Kao da je ona kriva što je njena škola znatno bliže Rudinama.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_208)

  gošćo 3112,
  da ti se pohvalim, i ja sam majka trpje djece iz K. Starog sa završenom gimnazijom u Trogiru, sve troje odlikaši. Nikad nisam hodočastila po školi već sam naučila dicu da moraju raditi, a to je - učiti.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1094)

  prof. Omrčen je izgleda zaboravio: SD 21.12.2012. SD 21.12.2012.
  Nakon što se djeca OŠ “Bijaći” presele u novu školsku zgradu u Kaštel Novom, u staroj zgradi osnovat će se SAMOSTALNA GIMNAZIJA jer Kaštela, kao drugi grad po veličini u našoj županiji, zaslužuje takvu školu. Nije logično da djeca iz Kaštela putuju u gimnaziju u Split ili Trogir.
  Time bi se rasteretile splitske i trogirska gimnazija, u koje se sada upisuju mnoga kaštelanska djeca, a smanjili bi se i troškovi prijevoza jer bi djeca pohađala školu koja je najbliže njihovu mjestu stanovanja, što propisuje i Zakon − drži profesor Omrčen.
  U isto bi vrijeme Srednja škola braće Radić ostala samostalna strukovna škola. Bilo je i prijedloga da se u staru školsku zgradu OŠ “Bijaći” presele svi učenici Donjih Kaštela, južno od Ceste dr. Franje Tuđmana.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1094)

  U prilog tome ide i činjenica da ćemo prije nego što se učenici OŠ “Bijaći” usele u novu školsku zgradu utvrditi novu mrežu škola, a time riješiti i učenike koji stanuju u Radunu i Rudinama. Budući da je naglašeno kako je zakonska obveza da učenici pohađaju školu najbližu njihovu mjestu stanovanja, vjerujemo da se više neće ponavljati pogreške, primjerice iz mreže škola iz 2009. godine, kad su djeca iz iste ulice pohađala različite škole.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1094)

  I još jednom, da se ne zaboravi:
  zakonska obveza da učenici pohađaju školu najbližu njihovu mjestu stanovanja

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4218)

  Mustapić, šošić i Omrčen ne mogu riješit ništa. geni kameni...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4218)

  "Nastavnici rade što hoće, nemaš se kome požaliti."

  Nije istina: postoji prosvjetna inspekcija, ali vi vjerojatno niste nikoga prijavili za nestručnost ili nešto drugo.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4218)

  "Sad je problematičan i njegov način govora, ka jednog čovika iz naroda nasuprot njenih finih manira..."

  Ne tribaju nan takvi prosvjetari koji su postali gori čak i od TV spikera: po govoru in znaš iz koje su župe. To je neprofesionalno i nakaradno po materinji jezik.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4218)

  "ravnatelj ima i te kako posla u svojoj školi i da bi trebao imati više sluha za roditelje koji mu godinama se žale na jednu nastavnicu, dakle generacije hodoćaste mu u ured a on ne poduzima ništa i dopšušta da dotična maltetira dicu u dva predmeta za ne falit."

  Prijavite ga.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8200)

  (Gost_4218)
  "Prijavite ga."

  Do sada su ravnatelji bliski Hadezeu bili zaštićeni ka lički medvjedi, a svaki pokušaj prijave inspekciji ili pritužbe Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport, unaprijed izgubljena bitka. Promjenom načelnika Prosvjetne inspekcije stvari su se izgleda konačno prominile.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4218)

  "Promjenom načelnika Prosvjetne inspekcije stvari su se izgleda konačno prominile."

  Pa zašto smo opet glasali za te ča nisu vajali?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3121)

  Pa zašto smo opet glasali za te ča nisu vajali?
  Glasali su oni kojima je nered drag i koristan.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2164)

  :D

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2164)

  Umiren od smija, ljudi moji ne vridi van se raspravjat. Ja mislin da vako stvari stoje. Danas živimo u jednom ludom vrimenu kada smo0 svi napeti, živčani, trčemo za kuknom i lipom i jednon riči smo frustrirani.
  Ja sam nervozan na svom radnom mistu , ti na svon a tako je i nastavnik nervozan i frustriran na svom radnom mistu. Samo razlika je u tome šta ja radin s kašetan, a nastavnik s mojon i tvojon dicom. Ja svoje frustracije i nervozu iskaljujen na kašetan, a nastavnik......pametnome dosta.
  Ko nije za radit u školi nek ide ća.
  Ja ću doć radit i bit ću sritan i prisritan i s plaćon i slobodnom suboton i nediljon i svetkom i cilin litom.
  Nastavnici, svatite da ste tu radi naše dice i da za to dobijate plaću.
  Ima san i ja čut svašta.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9229)

  Bože mili kud sam zašo....

  Katastrofa što se sve događa po školama, kad će sve to prestat, kad će se gledati dobrobit djece.... :(
  Najvažnije je djecu zatrpat gradivom, e a mi smo zemlja znanja, nema veze što jadni ne mogu povezati dva pojma, učimo ih da budu štreberi koji će za dvi minute sve zaboraviti, a u međuvremenu se ravnatelji, nastavnici i roditelji bore za SEBE!!!! Gdje su djeca u toj priči........

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8938)

  ((1094) prof. Omrčen je izgleda zaboravio

  Ne virujen, profesor je vrlo interesantno interpetira odredbe zakona u slučaju skandala "upisi" sa poljoprivrednom školon i sta u odbranu krivaca.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4218)

  "Ne virujen, profesor je vrlo interesantno interpetira odredbe zakona u slučaju skandala "upisi" sa poljoprivrednom školon i sta u odbranu krivaca."

  Jesmo li, zapravo, išta drugo od njega i njegovih i mogli očekivat? Lista broj 6, haha!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9132)

  "I još jednom, da se ne zaboravi:
  zakonska obveza da učenici pohađaju školu najbližu njihovu mjestu stanovanja"
  Postavljam pitanje:
  U koju školu će ići djeca iz ulice Marina Studina. Da li će parni brojevi koji pripadaju katastarskoj općini K.stari, ići u Stari, a djeca iz neparnih kuća u Novi u "Bijaće". I na primjer kuće na kraju te ulice, a to je istočno od groblja imaju do škole "Bijaći" cca 250-300 metara ili će ići u Stari "Filipa Lukasa" do koje imaju cca 1800-2000 metara. Šta je bliže.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1126)

  otkad trogirske škole išta "pizaju"?
  prije 20tak godina te trogirske srednje škole nismo ni smatrali školama..nego vrtićima za tudu_e...
  nije ni problem ako dica nešto i ne nauče,uvik je bilo rupa u znanju većine učenika..znanje se nadoknadi kad zatriba..problem je šta mene mali pita koje je slovo m,jel dvadeset treće?ja ga pitam pa jel moguće da je danas to važno???razgovaram sa bivšim učenicima tehničke škole,od teorije ni t,prakse jednako nemaju ka ni nekad..
  šuvar vam je još živ triba ga ponovo angažirat i dat mu apsolutnu slobodu..jer ovi "demokratski",su takva te_ad da te bog sačuva!!!
  šta se tiče kemije,meni ju je predava i "ravnatelj" i višekruna prije njega,momčilo je za "ravnatelja" bija, ne televizija u boji,nego superračunalo!!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2293)

  "otkad trogirske škole išta "pizaju"
  Pizaju i splitske, i trogirske i sve ostale u odnosu na ovu našu poljoprivrednu koju su jake snage plavostranačkih stručnjaka uspile do temelja raz`ebat.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8155)

  Odgovara: # 340144

  9132, kome postavljaš pitanje???
  Zna se ko izrađuje plan mreže škola, pa se tamo obrati.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1126)

  istina,poljoprivredna je bila skup najvećih promašaja u županiji...ali ni trogirske nisu bile puno cijenjenije..svaka čast trogiru ako se to prominilo...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1126)

  uopće ne napadam mustapića..višekrunu sam sluša godinu i po dana,pitaj sad nakon 20 godina šta te volja od onog šta je predava!!i sad znam koji se element s kojim može spajat samo gledajući periodni sustav elemenata!

  od mustapića se ne sićam da sam išta naučija!!bija je mlad simpatičan i "nije puno cijepija"..
  ali idučim generacijama je bilo ajme i kuku po srednjim školama..

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1126)

  za tu šošićku neznam,ali da je mojem ditetu pa plafon na glavu,istražija bi ja sam jel imala prstiju u odabiru firme koja će ga stavljat!!!
  a onda joj možda i nebi bilo svejedno..
  možda je žena super,po svemu,neznam..
  ali nakon onakvog skandala,izgleda žilava ka pirika,na svojoj funkciji...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2431)  oko 6 godina prije
 • (Gost_7270)

  Kako doci do broja prosvjetne ispekcije ....pomagajte.
  :( :(

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3185)

  Odgovara: # 340265

  Ne mogu vjerovati da na internetu ne možete naći kontakt prosvjetne inspekcije...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1151)

  (Gost_7270) Kako doci do broja prosvjetne ispekcije ....pomagajte.


  MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA
  Služba prosvjetne inspekcije - Područna jedinica u Splitu
  Braće Kaliterna 10
  21000 Split
  Voditelj Službe: prof. Jurica Botić
  Telefon: 490 041
  Ne vjerujem da ćete nešto riješiti putem telefona. Napišite uredan podnesak - prijavu u dva primjerka sa svim potrebnim podacima, Vašim imenom, adresom, brojem telefona, potpišite se, priložite dokaze koje imate i osobno odnesite na protokol. Anonimne prijave nitko ozbiljno ne razmatra.
  SRETNO!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7123)

  Gostu 7270.
  Ukoliko Prosvjetna inspekcija, po Vašoj prijavi, izvrši uvid i utvrdi da niste u pravu, slijedi tužba "okrivljenika" za nanesene duševne boli. Izvoli, brale !

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9677)

  Odgovara: # 340295

  Niste u pravu gost 7123. Prijava Inspekciji nije isto što i kaznena prijava, pa osoba prema kojoj je inspekcijski nadzor izvršen nema prava ni na kakvu naknadu zbog "duševnih i inih boli.

  Goste 7270, ako ste sigurni i još k tome imate dokaze bez oklijevanja prijavite slučaj Inspekciji na dobrobit svoga djeteta i cijelog društva. Pozdrav!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_614)

  (Gost_7123)Ukoliko Prosvjetna inspekcija, po Vašoj prijavi, izvrši uvid i utvrdi da niste u pravu, slijedi tužba "okrivljenika" za nanesene duševne boli. Izvoli, brale !


  inspekcija i bez nečije prijave treba što češće kontrolirati rad škola, pogotovo onih u kojima su već pronalažene nepravilnosti u radu. svaki nadzor je dobrodošao. kontrola zakonitosti rada neke škole, ravnatelja ili profesora trebala biti uobičajena i učestala. kakve duševne boli?!:)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_221)

  Ne zaboravite da svi imate svoje radno misto i šefa i inspekciju.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9222)

  Osoba prema kojoj je inspekcijski nadzor izvršen ima prava prigovora na riješenje iste ukoliko nisu utvrđene nepravilnosti za koje je prijavljena, sljedom navedenog ima pravo ne naknadu nanesenih duševnih boli ali to pravo ostvaruje sudskim putem.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3832)

  U školama se osim „nepravilnosti“ mogu dogoditi i ozbiljnije stvari: zlostavljanje učenika, mobing, krivotvorenje isprava i dokumentacije, uzimanja mita, zapošljavanje osoba koje su ranije počinile kaznena djela (potvrda o nekažnjavanju) ,… a tada slijedi:

  Zakon o prosvjetnoj inspekciji (NN 61/11, 16/12)
  Članak 25.
  Ako ocijeni da postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela, inspektor je dužan podnijeti kaznenu prijavu nadležnom tijelu.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_234)

  "U koju školu će ići djeca iz ulice Marina Studina."

  Nek stoju doma. Zato jer in roditelji ka nelegalni graditelji nisu plaćali komunalije, pa nemaju pravo na ono šta nisu financirali.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_234)

  "inspekcija i bez nečije prijave treba što češće kontrolirati rad škola, pogotovo onih u kojima su već pronalažene nepravilnosti u radu. "

  Poslat ću ti doma inspekciju. Građevinsku i komunalnu. Oli ne vidite da smo ka narod, ljudi zapravo šljam koji voli život u mutnoj vodi. I zašto bi sad tribalo školstvo valjat, a zdravstvo, uprava,... ne valja. Ka da su oni iz Finske, a ne Hrvati.

  oko 6 godina prije
 • 1106 (Gost_3455)

  Odgovara: # 340044

  Bravo Gost_117:)

  oko 6 godina prije
 • 1106 (Gost_3455)

  Odgovara: # 340088

  Gost_4218 = sveznalica!!!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1599)

  bravo goste 3832 jedna škola prednjači u tome

  oko 6 godina prije
 • (Gost_123)

  Oce li mi neko rec kakve veze ima inspekcija s time di će dica iz rudina u školu ?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3767)

  Odgovara: # 339984

  a šta ćemo sa dicon iz gornjih rudina koja su udaljena 3km od nove škole?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3767)

  Odgovara: # 339974

  niste napisali koliko vam je godina i koliko km prošetate svih 197 dana

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3767)

  Odgovara: # 339984

  ni jedna škola nije na pješačkoj udaljenosti ukoliko se do nje ne može doći na siguran način.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij