hren
ZAGREB - Virus ptičje gripe H5 potvrđen je danas na jednom mrtvom labudu koji je pronađen na otoku Čiovu u Dalmaciji. Rezultati testiranja stigli su iz laboratorija Centra za peradarstvo Veterinarskog fakulteta, gdje je ustanovljeno da je od dvije mrtve ptice, labuda i patke, koji su pronađeni mrtvi 14. veljače, izoliran virus ptičje gripe.

Radi li se o smrtonosnom podtipu N1 znat će se za najviše tjedan dana kada uzorci budu analizirani u Velikoj Britaniji. 

- Ono čega smo se pribojavali i poduzimali sve mjere kako se ne bi ponovilo, na žalost se obistinilo. Labud je pronađen na Čiovu, kod mjesta Slatina, što nije uobičajeno. Iznenađujuće je da je tamo pronađen, ali u ovo vrijeme se štošta iznenađujuće dešava - izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Ministar je istaknuo kako je odmah nakon što su mu priopćeni rezultati testiranja o tome izvjestio premijera Ivu Sanadera, a sutra će na Čiovu biti uspostavljen stožer za obranu od ptičje gripe.

Izvor: Jutarnji.hr


Panika na Čiovu: Perad zasad neće ubijati

Na mostu za Čiovo već sinoć su trebale biti uspostavljene dezbarijere, a u tijeku je i postavljanje kriznoga stožera. Tri kilometra oko žarišta ptičje gripe u blizini mjesta Slatine također će se postaviti dezbarijere, izolacija, zatvoriti perad, popisati gospodarstva, vrste i broj peradi te istražiti ima li i komercijalnih farmi, a slične će se mjere provesti i u širem krugu od 10 kilometara. Zabranjen je promet peradi i mesa peradi te jaja, gnoja, stelje... s otoka, kao i lov na pernatu divljač te naređen pojačani nadzor divljih ptica i pojačana osobna zaštita.

Prema naputku EK, koje je nakon pojave ptičje gripe u EU ublažilo preporuke, čiovsku perad neće ubijati. Ptica je 14. veljače pronađena uginula na obali, zajedno s patkom, kod koje nije potvrđena ptičja gripa. Dopremljena je u Veterinarski institut u Splitu, a 15. veljače njezini su unutarnji organi dopremljeni u zagrebački Centar za peradarstvo.

Mrtvi labud i kod Planog

U Slatinama na Čiovu vijest da je mrtvi labud s glavne plaže pozitivan na virus ptičje gripe jučer predvečer još nije stigla. To i nije naš labud. Tko zna odakle je došao komentirali su u kafiću u središtu mjesta. Kokoši na Čiovu drže tek tri-četiri obitelji, kažu Slatinjani.
Na plaži kod glavnog porta, gdje je pronađena lešina labuda, naišli smo na još jednu mrtvu crnu pticu. Zaudara već nekoliko dana, rekla nam je prodavačica iz obližnje trgovine. No, zbog nje očito nitko nije zvao veterinare, ali je mrtvi labud pokupljen kod Planog jučer poslan na analizu.U blizini je Pantan, zaštićena močvara i odmorište ptica, za koje odgovorni nisu znali hoće li biti obuhvaćeni mjerama.

Davor IVANKOVIĆ, Jolanda RAK ŠAJN
Izvor: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost)

  AJME SE NAMA NA SVIM POLJIMA

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  nemoj ist krave nemoj kokše alipo bogami nema šta

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  :grin

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  Kažu da zasad nece ubijat kokoše!

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  HVAKA NA INFORMACIJI

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  :) :grin ;) 8) :zzz :upset :( :cry :upset

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  Tako nam i triba kad se grozno odnosimo prema prirodi, bit će još svega!

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  u pravu ste kaki smo i dobro nam je

  oko 14 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij