hren

ENERGETSKA OBNOVA
Vlasnici obiteljskih kuća, sagrađenih legalno, mogu početi s pripremama za sudjelovanje na natječaju za dobivanje dijela bespovratnih sredstava za zamjenu vanjske stolarije, uređenje fasade, krova, povećanje učinkovitosti sustava grijanja i prozračivanja.

Vremena za pripreme imaju dovoljno budući da je ovih dana, točnije 26. ožujka 2014. godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio na svojoj web stranici “Javni poziv za prikupljanje ponuda jedinica lokalne i područne samouprave za neposredno sufinanciranje povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća”.

Natječaj je raspisan na temelju Programa energetske obnove obiteljskih kuća koji je na prijedlog Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša i prirode donijela Vlada RH, a provodi ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupno 207,5 milijuna kn

Nakon što se zainteresirani gradovi i općine jave na fondov javni poziv, a mogu to učiniti tijekom cijele ove godine, s njima se sklapa ugovor, a onda oni raspisuju natječaj na koji se mogu javiti građani. Županije, gradovi i općine oko prijave nemaju puno posla: šalju prijavnicu, potvrdu da nemaju nepodmirenih obveza javnih davanja i izjavu da su u svojim proračunima osigurali sredstva za ovu namjenu.

Programom se predviđa obnoviti 2000 obiteljskih kuća godišnje, a vrijednost ukupne godišnje investicije njihove obnove iznosi 207,5 milijuna kuna. Navedeni broj raspoređen je tako da se u svakoj županiji može sufinancirati godišnje 100 obiteljskih kuća. Osim Fonda koji sudjeluje sa 40 do 80 posto što ovisi o području na kojem se jedinica lokalne samouprave nalazi. Županije, gradovi i općine moraju u svojim proračunima osigurati 2,5, pet ili deset posto vrijednosti investicije konkretne kuće.

Prema ovom modelu sufinanciranja građani, ovisno u kojoj jedinici lokalne samouprave žive, mogu za mjere energetske učinkovitosti koje će provesti u svojim obiteljskim kućama dobiti bespovratnih 30 do 60 tisuća kuna. Za primjer, ako se radi o Kaštelima, onda je riječ o desetpostotnom udjelu, a ako je kuća na području posebne državne skrbi (Vukovar, na primjer) onda grad mora osigurati 2,5 posto.

Projektna dokumentacija

Kad se prijavljuje, vlasnik obiteljske kuće mora dostaviti potvrdu o prebivalištu, dokaz da je kuća legalna, da je spreman ulagati vlastita sredstva. Ako netko nije vlasnik (stanuje u kući oca), onda mu je potrebna suglasnost vlasnika. Pritom vlasnik mora biti član uže obitelji. Karikirano govoreći, ne možete zatražiti sredstva za susjedovu kuću makar u njoj stanujete.

To, naravno, nije sve. Uz prijavu treba poslati i projektnu dokumentaciju ovjerenu od strane ovlaštenih inženjera te taj trošak u cijelosti pokriva vlasnik kuće. Energetski certifikat morat će se izraditi nakon obavljenih radova, ali taj trošak spada u ukupne troškove projekta povećanja energetske učinkovitosti te će se u sklopu ukupnih troškova i sufinancirati.

Važno je napomenuti da će sva nabava materijala i svi obavljeni radovi morati biti potkrijepljeni računima.

Vremena ima dovoljno

Što se kriterija za dodjelu sredstava tiče, za sada je sigurno da će na natječaju imati prioritet oni vlasnici kuća koji će kroz projekt prikazati veću uštedu.

Budući da vremena ima dovoljno, vlasnicima kuća najisplativije je dobro se raspitati o svemu, ali čekati da se objavi natječaj i onda dogovoriti izradu dokumentacije za program energetske učinkovitosti.

Svjesni činjenice da se neće sve jedinice regionalne/lokalne samouprave javiti na javni poziv, Fond će, kako je i navedeno u Programu energetske obnove, pratiti regionalnu pokrivenost sufinanciranja građana preko ovog modela, pa će na područjima na kojima se županije, gradovi i općine ne uključe u provedbu Programa razmotriti provedbu pilot-projekta izravnog sufinanciranja građana.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_2213)

  Ovo je skroz ludo. U svakoj županije će se financirati do 100 obiteljskih kuća. Zašto bi država financirala 100 obitelji u svakoj županiji a ostale ne. Ako država ima dovoljno novaca za ovo, neka ih rasporedi na sve pravedno, pa tako da npr. svi oko imaju energetski učinkovitu kuću dobiju neke porezne olakšice, ili smanjivanje komunalne naknade ili slično. Tako bi bilo jednostavnije i pravednije. Ovako je opet teška muljaža :-(

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1191)

  Štto znaći biti bogat stvoriti što više sirotinjeoko sebe

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8181)

  ako ovo ko dobije ja sam televizija u boji :):D

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3201)

  Prijevod: 2000 Hdz-oca dobiva nove fasade a pola daje za crni fond

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5240)

  Tribali bi objavit imena svih koji su su dobili i koji će dobit ove novce. Ako ne objave zna se kome su olakšali. Sebi i svojima.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3090)

  bit će ka i uvik po babi i po stricima

  oko 6 godina prije
 • (Gost_210)

  Sve su te izmišljotine samo zbog onih šta su bliže oltaru i imaju inače para, pa i za to.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7201)

  U ovoj državi uvijek dovijaju i budu nagrađeni oni koji nikada ne poštuju zakone. Onaj tko poštuje zakone je butaletina prve klase....

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7201)

  Svi divlji graditelji su nagrađeni, sada se i sa ovim ćinom nagrađuju. Živjela antuntunija!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1171)

  kaštelani se ne tribaju plašit: pa ovde nema legalnih kuća, haha! Čast izuzecima.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3206)

  U članku je zaboravljeno naglasit da učestvuju samo vlasnici kuča sagrađenih nakon 1980 god.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3206)

  lapsus ... prije 1980 god

  oko 6 godina prije
 • taman te pare ttiban za sredit apartmane (Gost_1134)

  Taman te pare triban za sredit apartmane

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7871)

  Mislim da bi Pilot-project bio najidealniji,jer bi na drugačiji način opet bilo po babi I po stricu čega nam je puna kapa

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij