hren
KAŠTELANSKO-SOLINSKA TVORNICA 'VOZI' NA OTROVNI OTPAD
U Dalmacijacementovim pećima, u sve tri tvornice, lani je kao nadomjestak pogonskom gorivu spaljeno oko 770 tona otpadnog ulja, dok je istodobno, usporedbe radi, u Holcimu u Koromačnom, prema dostupnim informacijama, spaljeno tonu do dvije.

Oko 500 tona otpadnog ulja godišnje za ovu kaštelansko-solinsku tvornicu prikupi splitski Cian, poduzeće koje je registrirano za takvu djelatnost. Zahtjevi koji dolaze iz Dalmacijacementa mnogo su veći jer tvrtka potražuje oko dvije tisuće tona.

U Cianu nam kažu kako je otpadno ulje, koje po kategorizaciji spada u opasni otpad, tek nadomjestak gorivu te da se izgaranjem na visokim temperaturama u pećima cementara gube štetna svojstva dioksina. Mnogo veću opasnost od izgaranja u DC-ovim pećima jest neovlašteno korištenje tih ulja od strane pojedinih vlasnika plastenika koji to čine potpuno ilegalno i bez kontrole.

U cementnoj industriji, osim otpadnih ulja, kao gorivo koriste se i rabljene automobilske gume. I dok se u Koromačnom spali do šest tona guma godišnje, DC-u je tijekom prošle godine iz Ciana upućeno 30-ak takvih guma. — Nije riješenje da se sve čega se želimo riješiti - zapali. Produkti izgaranja ne nestaju, oni su u novom proizvodu ili u zraku. Najhitnija je objektivna kontrola okoliša, a u objektivnost Dalmacijacementa mi smo izgubili povjerenje.

U briketima petrol-koksa koji se dopremaju u Dalmacijacement može biti svašta, a mi ne vjerujemo da je u njima samo regularno gorivo — kazuje mr. Goranka Adam, diplomirana inženjerka kemije, koja već godinama inzistira na sustavnoj i nepristranoj kontroli goriva koje se koristi u ovoj tvornici.

Izvor: Slobodna Dalmacija


O ovoj temi piše:
  Večernji list (14.02.2006)
  Što izlazi iz dimnjaka Dalmacijacementa?


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij