hren
 

DONJOKAŠTELANSKI KRNJEVAL
„Nismo sela, nismo grad, rugaju se s nama sad...“, govorile su maškare u  utorak na portu u Kaštel Starom, te da ne ostanu nikome dužni, narugali su se i oni svemu oko sebe, politici i političarima, ekonomiji, sustavu, zakonima, odlukama, pregovorima, ugovorima, a na kraju i pojedinim sugrađanima.

Iako je tijekom cijelog dana kiša padala kao iz kabla, a u poslijepodnevnim satima je i jugo pojačalo te od dijelova donjokaštelanske rive napravilo više bazena, održavanje Donjokaštelanskog krnjevala u niti jednom trenutku nije dovedeno u pitanje. Sve što se promijenilo od najave do izvedbe je tek odustajanje pojedinih točaka, kojima vrijeme nije pogodovalo.

I tako, unatoč kiši, niskoj temperaturi i vjetru, povorka je prošla donjokaštelanskom rivom, predvođena prvim ljudima KKU Poklade na čelu s predsjednikom Nikolom Radićem, predstavnicima Grada, gradonačelnikom Ivanom Udovičićem sa suradnicima, dožupanom  Lukom Brčićem, glazbarima Zrinskog,  te malom kraljicom Dičjeg krnjevala Gabrielom Filipović i kraljicom Donjokaštelanskog krnjevala Josipom Grozdanić.

Na samom početku predstavila se točka Nagrada za životno djelo, koja je pripala Miljenku Plemenitom, a potom je uslijedio cijeli niz točaka poput Otvaranje tancika u hotelu Palace, maske Venecijanke, Za kontejner spremni – dok Vlada vlada, za nas nema glada, Kletva kralja Meta, Tiha voda brege dere – Zapelo pa ne iđe, Ljubav, Safari s nekim lovcima vanka, a nekima unutra...

Dotakle su se maškare i još niz aktualnih tema, pa su na porat dovele Zasjedanje Sabora, u kojem se najviše moglo čuti ko-ko-da, prikazali su i Kulu od karata, a Valov stadion pratila je poruka – Ajmo Vale, potplati pa gradi, i druge točke.

A svakako je važno napomenuti, da su se maškare pokazale čvršće i od Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova, jer za razliku od drugdje, u utorak su u Kaštel Starom, sve ploče bile dvojezične, malo latinice, malo ćirilice, da razumiju i domaći i gosti.

„Opet ide Ive priko naše rive, s njime šetka Nadan…“

Hrabrost za prezentaciju svojih točaka unatoč kiši, pokazale su i pojedine maškarane grupe gostiju poput maškara iz općine Hajdina u Sloveniji, maškare iz Sućurca sa svojom točkom Upravo vjenčani – Tomica i Zoki, Dimnjačari iz Primoštena, kao i gosti iz zadarske Puntamike s Posljednjom šansom zbog koje su mladenke došle u Kaštela tražiti ženike, kako je kazao voditelj cijelog događanja Joško Vukšić, a svojim nastupom atmosferu su digli Otočki didi iz Otoka kod Sinja, koji su sa sobom donijeli dio svojih običaja.

A na kraju na porat su stigli Ivo i Nadan, držeći za ruke Tomu i Zokija. „Opet ide Ive priko naše rive, s njime šetka Nadan, cili jadan. Zokija i Tomu za ručicu vode, neće tako lako do slobode. Jedan u komori, drugi u Vladi, štuju 7. Božju – ne ukradi. Ko ih ne zna pustija bi suzu, čuvaju u Remetincu, jedan drugom guzu....“ Kao što i priliči u ovakvim prilikama, svoj posjet portu Ivo i Nadan završili su u plamenu.

Tijekom krnjevala, kojeg je pratio nešto manji broj građana nego inače, svi su mogli nabaviti  25. Maškadur, u kojem su se i ove godine našli mnogi. A za one koji ga nisu uspjeli još nabaviti, iz maškara su poslali poruku "jema ga još u knjižaran i trafikan Ama, Skripta, Moranduzzo i Žorž (uz spomenik)".

U večernjim satima sve se preselilo u veliki šator, a maškarana događanja završena su u ranim jutarnjim satima.

Više fotografija potražite na FACEU.

Foto: Ante Majić
Video: Iskreni


KOMENTARI:

Stari Komentari (63)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_1157)

  oli poklade nisu dobile 80.000 kn.pa su poćele naplaćivati ulaz na završnu većer.sad će oni reć a troškovi,oli van mora saldo biti u plusu.a šlag svega maškare potirane od policije u neku uru radi buke,i to radi samo jedne večeri u godini.razočarani novjanin.je ma triba šator platit i ko zna ča još...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9233)

  Odlicno, svaka cast, dokazali ste da mozete sve i uvik i da van nista nemoze unistit povorku kako i prilici POKLADAMA!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7130)

  vidim da ljubomornih ispada ima more i ove godine. a sta drugo ocekivat... ako svi misle da je tako lako organizirat sve ovo i poplacat sve zasto ti SVI nisu onda clanovi poklada i ne ucine nesto za drustvo i za svoj grad. ljubomora je bolesna stvar... bravo Poklade, dabogda vas vrime posluzilo a za ove komentare sa minusima ispred 'ocjene' ne brinite - za dobrim konjem prasina se dize!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6128)

  Da mi je vidit ta financijska izvješća od svih maškara na šta se novci potroše, nije mi jasno, a sve se naplaćuje od maškadura, glavadura, ulaza...
  Mislim, da se uskrati maškarama sve skupa 40 000kn bilo bi sve isto, a moglo bi se npr. Otplaćivati 2 stana za djecu iz dječjeg doma. A ne da nakon 18 godine jadni bez igdi ikoga bauljaju. Dica koja žive u našem gradu.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1158)

  Odlicnoooooooo....... Svaka cast :)))

  oko 6 godina prije
 • iskreno (Gost_1073)

  bravo za momke iz Štafilića,svake god.tema aktualna iz Kaštela ne štede nikoga i zato kapa doli!!!...a vi iz vrha Poklade ugledajte se na te momke ostavite se više sanadera i sl....ljudi nemate mašte ili se bojite?!...pozdrav Štafilićanima iz Staroga!:)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2199)

  Ne može ni vitar ni kiša zaustavit čovika na slici 5 da se ne pojavi i ne objavi njegova slika, tu je ustrajan.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4326)

  Ajd nek je I to proslo.Najbitnije da je drug premijer Zoki M.otisa ne u prdekanu nego u Australiju I Novi Zeland da poseti iseljenike sto mu caca I caca prezidenta I ostali dugovi protjerase I tamo ce govorit Australcima I Novozelandjanima kako da provedu reforme u zdravstvu skolstvu a dotle ce iseljenici pisat cekove $$$$$$$$$$ sto ce normalno premijera naljutit pa ce te cekove izgubit kao I drug Stipe kaktus koji je piva neke pisme a ovaj ne zna te pisme pa ce kukurikat.Sve u svemu oni iz kengurije novozelandije bit ce odusevljeni sa drugovima iz Croatie?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_138)

  Blesiranje²

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7144)

  Nikad boji MAŠKADUR u Starom, svaka van čast!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3123)

  jeli pok. METO tra okolo svit po kaštelima koliko je skupo organizirat krnjeval i popratnu zabavu. jeli on konta koliko će mu država dat . šta se ja sičan nikad nije bilo govora o tome, a dali je pod starost neznam(možda oni oko njega). ovaj krnjo kao i prethodni glume demokraciju ,jer kao vlast dozvoljava da se s non sprda u vrime maškar. gradska bratija na vlasti se ne dira, oni nemaju čovika za krnju,a i nesmi ga ni bit jer daju lovu. to je demokracija , to je sloboda

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7213)

  Pustite ljude na miru , bar se trude da se nesto odvija u ovim jadnim kastelima , pa da su izaradili neka su .Dok nase glavesine tu zaradu koju su dobile maskare (80.000 kn) x 3 ptrose na privatne domjenke,proslave- itd .(to nikome ne smeta ,koji smo mi jad):)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3123)

  ako se radi o zabavi nesmi se mislit na zaradu.niko nikoga ne tira da bude organizator. možda bi bilo bolje da je spontanije. ako , kako vi kažete i zarade onda neka ne govore da se trude za nas, za miščane. trude se za sebe. ispada za zaradu i za dodvorit se glavarima u općini

  oko 6 godina prije
 • 2586 (Gost_1063)

  gospodo kritičari,da nema desetak nazovimo budala iz kaštel staroga,desetak iz novoga i desetak iz štafilića koji čine gro i čar krnjevala već desetljećima vi ne biste imali o čemu pisat i kritikovat.izvolite,priložite materijal,pisani ili u obliku točke,budite najbolji što se nas tiće,al nemojte mantat s torbicama po rivi i dilit pamet.bar cijenite tih tridesetak nazovimo budala iz poklada.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3123)

  ne kritiziramo te vaše nazovi točke, več konkretno ja kritiziram šta se sve svodi na novac koliko je ko da i ima li zarade. to umanjuje kako vi kažete čar krnjevala, ausput mogli bi ubuduće stavit svoje miščane za krnju ima ih fala bogu

  oko 6 godina prije
 • 5896 (Gost_1063)

  goste 3123 vidi se da nisi iz donji seli,da inače nisi od maškar i da sto posto mantaš s torbicon po selu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3123)

  5896 (Gost_1063)3123 vidi se da nisi iz donji seli,da inače nisi od maškar i da sto posto mantaš s torbicon po selu

  vidi se da san iz donji seli, da san novljanin ,rođen 1945g.pamet i sječanje me još služi i znan dobro kako se nekad to radilo. šta se tiče onog "mantaš sa torbicon po selu" po moju staračku to bi se odnosilo na pedere ali tu si ti sigurno na svon terenu i znaš bolje od mene na što se to odnosi.

  oko 6 godina prije
 • x (Gost_7154)

  dosadni ste

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3123)

  nekad i treba bit dosadan

  oko 6 godina prije
 • gost (Gost_1063)

  šteta,vrime nikako na ruku ne ide već par godina,krnjo je pomalo dosadan,čini se ka da je uvik taj sanader,a od točaka ,mogu reč da ekipa (ne znam ko su) što je imala točku nešto u stilu poker karata i točka kletva meta su na tragu(po meni) kvalitetnih točaka ,dobre su i pomladak krnjevala,veseli su,samo naprid:)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_142)

  KAKO NABAVIT MAŠKADUR?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5138)

  svako svoga konja hvali pa i kad je oronulo kljuse

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5138)

  ...........a i pokislo a šta bi bilo da je snig pa

  oko 6 godina prije
 • Piše u tekstu... A za one koji ga nisu uspjeli još nabaviti, iz maškara su poslali poruku "jema ga još u knjižaran i trafikan Ama, Skripta, Moranduzzo i Žorž (uz spomenik)".

  oko 6 godina prije
 • in (Gost_6089)

  bilo je odlicno unatoc losem vrimenu svaka cast............pustite ove blesimetre sta vriđaju cista ljubomoraaaaaaaaaaaaa

  oko 6 godina prije
 • aha (Gost_121)

  Odgovara: # 333448

  Možda bolje da se obratite direktno u Poklade i u knjigovodstveni servis- vi osobno, kad se toliko dobro razumite. A onda kad već imate dobre ideje, predložite projekt preko Europskih fodnova, gospon/gospođo Pametni/Pametna i učinite nešto za ta dva stana a nemojte tipkat bezveze. Đabe trošite energiju. LP

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8026)

  Krnje kao političar je dosadija,pa se pitam zašto ove godine krnje nije Samardžić sa kulom Ćipiko?

  oko 6 godina prije
 • grgo (Gost_9150)

  po meni najoriginalnija je bil točka Sabor sa dvadesetak pokisli kokošic isprid govornice-epohalno poslin dugo vrimena prava ,tipična kaštelanska tačka sa porukon i slikon

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1147)

  Goste (3123) zbog 1945 - godista pa i stariji nam ije ovako kako je !lipo nemoj zaboravit popit " PROSTAMOL"i pusti mlade na miru !:):):):)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9124)

  Sve je to lipo "mi, mi, mi, budale jadne šta organiziramo mučimo se i potrošimo Vaših stotinjak tisuća kuna ne pitajte na šta. Šuplja je to priča. Znam samo kako nesmi niko prić kassi ili pitati išta o tome. Čini mi se kako je zapravo ove godine krnje bija neko iz uprave maškara samo je izgleda ka nadan:D

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4225)

  "trla baba lan da joj prođe dan"
  koliko je VAS pametnjakovići došlo pomoć na nejajski put ili u zadrugi
  Balite daje

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1175)

  Svaka čast unatoč kiši i onakvom vrimenu maškare su se održale i bile dobre! Čestitke svim onima što se trude i za njih žive,a one šta ih kritiziraju najbolje bi bilo da ne izlaze vanka pa da ništa ne vide(JER NI NEMA VIŠE NIŠTA U KAŠTELIMA OSIM MAŠKARA ) ČESTITKE!!!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2132)

  Gost_1147)
  Goste (3123) zbog 1945 - godista pa i stariji nam ije ovako kako je !lipo nemoj zaboravit popit " PROSTAMOL"i pusti mlade na miru !

  u pravu si krivi smo šta smo radili i gradili, šta smo imali rišpeta kako prema roditeljima tako i prema drugima. krivi smo šta smo znali da bez rada nema života, ali nismo krivi šta si ti glasa za "prave"pa ti je sad svak kriv.našoj dici smo pružili nešto a ti svojoj češ ništa.zapamti ne pije svaki stari prostamol. to se reklamira za one koji pate od kupovanja svega i svačega

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2132)

  (Gost_8026)
  Krnje kao političar je dosadija,pa se pitam zašto ove godine krnje nije Samardžić sa kulom Ćipiko?

  a zašto baš on? priličnije bi bila GI.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1231)

  nemože nam ništa ni jugo ni kiša,a kamoli ovi zli jezici.Dobro je neko reka "nije bolest sve šta boli".Korizma je počela , operite malo bolje ta svoja šporka justa.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1231) (Gost_2132)

  bravo. nemože van ništa ni jugo ni kiša. tako je. jer inače je meto odgađa krnjeval ako je puvalo i kišilo. svilene su onda bile maškare.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5906)

  Ima dobrih ljudi koji rade za maškare, a ima i onih u maškarama koji većinom rade za sebe, to svit smeta zato brontulaju.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4145)

  Ma,Bože vas sačuvaj.Znate onu staru;još se nije rodija .......:Niko nikoga ni tira da gre na krnjeval,pa,zato smanjite doživljaj i ne plucajte po onima ča su se trudili i svoje sate i dane dali da se sačuva tradicija.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7224)

  (Gost_2132) u pravu si krivi smo šta smo krali i gradili, šta nismo imali rišpeta kako prema roditeljima tako i prema drugima. krivi smo šta smo znali da bez love nema života, ali smo i krivi šta si ti glasa za "prave"pa ti je sad svak kriv.našoj dici smo pružili nešto a ti svojoj češ ništa jer smo pokrali sve.zapamti ne pije svaki stari prostamol. to se reklamira za one koji pate od prostate, svega i svačega.OVAKO TI PRIZNANJE BOLJE PRISTAJE (goste 2132);):)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7236)

  (Gost_7224) svi ondašnji političari da su krali a nisu svi, manje su ukrali nego sada samo jedan.izgradili niste ništa osim autoceste, a zatvorili ste pošte, škole, ambulante,tvornice,šta nije zatvoreno to je prodano za sitniš strancima.ima toga još ali šta je tu je.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7161)

  (Goste )7236 ova ti je dobraaaaa.:):):):):):):)
  "(Gost_7224) svi ondašnji političari da su krali a nisu svi,":):):):):)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7161)

  Da ti je vlast u ruke :):):):)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7236)

  (Gost_7161) ;Da ti je vlast u ruke

  polako, več osiječaš "poštenje" i krščansku milost naših političara i poslodavaca, a šta će ti tek dica ?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9174)

  Strah me za dicu da negi zavrsila u"KEVINU JAMU":):):)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7236)

  (Gost_7161Strah me za dicu da negi zavrsila u"KEVINU JAMU

  koga se ti bojiš. barem danas su ljudi pošteni, vjernici, nebi ni mrava zgazili, nebi ukrali ni satrali.danas si siguran ako nisi bija do 90-e

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9174)

  Vlasti u tvojim rukama!:):):):)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5118)

  "Strah me za dicu da negi zavrsila u"KEVINU JAMU""

  Ne boj se, završit će ka penzioneri kopajuć po smeću, ako budu dočekali penziju. U tom slučaju će prat mlohave gujice starčadi sa sjevera Evrope, a ako imaš ćere, mogle bi proširit dijapazon usluga. Npr, neka počnu s opuštajućom masažom u prostoru klijenta.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7224)

  bolje i to nego da se zenu i udavaju međusobno radi imetka i penzija .:):):):p:p:p

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3196)

  Vlasti u tvojim rukama

  moji još nisu bili na vlasti, prema tome miran si.

  oko 6 godina prije
 • Ivana (Gost_9215)

  Bilo je super! :D

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij