hren
 

Tiho, u medijskoj zavjetrini, poglavito u usporedbi s, recimo, sinjskom trakavicom, u Kaštelima je prije nekoliko ljeta proradila Stanica za tehnički pregled vozila. A suvlasnik joj je bila tvrtka “Kaštelanka”. Čuli ste za “Kaštelanku”? Iz Sućurca. Tvrtku koja je i u regionalnim okvirima značajan igrač na tržištu papirnate ambalaže. Ako ništa drugo, čuli ste za njezina vlasnika Ivicu Močića, jednog od najvećih pomagača Torcide kad su izrade koreografija u pitanju i nesuđenog predsjednika Hajduka.

Močićeva “Kaštelanka”, dakle, krenula je u biznis koji, tako je uvriježeno mišljenje, ne može omanuti. Broju vozača na kaštelanskom području, koje do tada nije imalo stanicu za tehnički pregled vozila, doda se broj vozila, pa se onda sve to pretvori u broj tehničkih pregleda i dobije se fina lova. Ako je, naravno, sve transparentno i pošteno. U suprotnom, eto nevolje.

Nadanov pomoćnik

A baš takva nevolja zadesila je i Ivicu Močića. Temeljena, kako kaže, prije svega na nepoštenju. Pa je odlučio preko stupaca Slobodne Dalmacije o svemu javno progovoriti. Čitatelje pri tome moramo upozoriti kako je Močić, a isto je učinio i njegov oponent, to učinio bez dlake na jeziku. Bio je to razgovor bez okolišanja, s oporim riječima i teškim optužbama.

– Za iznos od 308.000 eura, plus kamate, prevario me Zdenko Rinčić – počinje tešku priču Ivica Močić, prozivajući relativno nepoznatog pukovnika Hrvatske vojske kao krivca za vlastite tegobe.

O Rinčiću, rođenom Trogiraninu, u javnosti se malo toga zna. A zapravo bi se debeli roman o njegovu životu mogao napisati. Bio je ratnik pozadinac, zapovjednik logističke baze u Zadru. U kurikulumu mu stoji da je bio i pomoćnik ministra gospodarstva, i to u vrijeme kada je ministar bio danas osobito popularni Nadan Vidošević, a tada je bio mobiliziran. Tako je barem rekao (“Ja nisam bio klasični vojnik, nego mobilizirani pomoćnik ministra”) kao svjedok obrane na suđenju hrvatskim generalima u Haagu.

Da je riječ o važnom čovjeku iz nekih drugih vremena, svjedoče i ostale funkcije koje je nakon rata obavljao, pa je Rinčić, praktično istodobno, bio i predsjednik Nadzornog odbora “Chromosa”, predsjednik Nadzornog odbora kninskog TVIK-a, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora “Zračne luke Zadar”, te član Nadzornog odbora Croatia osiguranja, a potom i zamjenik generalnog direktora te tvrtke.

– S Rinčićem, kao čovjekom iz osiguravateljskog biznisa i tadašnjim savjetnikom u Centru za vozila, sklopio sam ugovor o gradnji stanice za tehnički pregled vozila na mojoj zemlji u Sućurcu. Bio sam siguran da je to isplativ posao, jer u Kaštelima nije postojala takva stanica, a i Rinčić mi je djelovao kao ozbiljan, pošten čovjek – veli Močić.

U početku je sve štimalo. Rinčić je “Kaštelanki” uplatio 200.000 eura kako bi postao suvlasnik zemljišta, odnosno 3200 četvornih metara terena na kojemu će niknuti buduća stanica za tehnički pregled vozila, a Močić je, također prema ugovoru iz 2008. godine, osigurao lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Proknjiženi računi

– Stanica je otvorena 15. srpnja 2011. godine, a praktično sav novac potreban za njezino uređenje dao sam ja, odnosno “Kaštelanka” kao pravni vlasnik stanice. Digao sam kredite kako bih sve to mogao isfinancirati i čekao kad će Rinčić dati svoj dio. A on je stalno izbjegavao plaćanje – objašnjava Močić.

Kad se podvuče crta, tvrdi naš sugovornik, “Kaštelanka” je za stanicu dala više od devet milijuna kuna, s PDV-om se ta cifra penje i na preko 10.000.000 kuna, a Rinčić samo onih početnih 200.000 eura kojima je kupio suvlasništvo nad parcelom. A u ugovoru je pisalo da su partneri u pedesetpostotnom iznosu.

– Svi moji računi su proknjiženi i uredno evidentirani. A Rinčić, s druge strane, nema niti jedan jedini papir koji dokazuje da je iti jednu jedinu kunu uložio u ovu stanicu – govori Močić, pa pokazuje ugovore i dokumente koji bi trebali držati njegovu stranu priče.

Posljednja zajednička Močićeva i Rinčićeva odluka bila je da stanicu prodaju Centru za vozila. Za točno dva milijuna eura.

– Dobili smo obojica po milijun eura. No, njemu je isplaćeno 600.000 eura jer mu je Centar za vozila u tu cijenu uračunao i vrijednost stana u Dubrovniku. Rinčić je, naime, Centru prodao stan koji je još otprije bio pod hipotekom, pa su se oni sad naplatili na taj način. No, i bez toga, s obzirom da je uložio samo 200.000 eura, Rinčić je, prevarivši mene i “Kaštelanku”, zaradio čak 400.000 eura – ističe Močić.

Protiv Rinčića je DORH-u podnio kaznenu prijavu, a podigao je i privatnu tužbu kako bi sudskim putem, kad ne može drukčije, naplatio 308.000 eura, plus kamate, koliko smatra da mu njegov bivši poslovni partner duguje.

– Prvi put čujem da je kaznena prijava odbačena, a to bih, valjda, kao podnositelj trebao znati. A što se tiče njegove optužbe da smo morali prodati stanicu jer je banka prijetila da će nam je oduzeti, to je čista izmišljotina, još jedna njegova laž. Dapače, banka nam, kao dobrom klijentu, pomaže da se izvučemo iz ove situacije. Uostalom, ako je tako čist i pošten kako se hvali, zašto mi se od 31. svibnja prošle godine ne javlja na telefon, a sto puta sam ga od tada pokušao kontaktirati – zaključuje Ivica Močić.

Rinčić: Močić je mene prevario, prodao mi je zemlju pod fiducijom

Zdenko Rinčić nije bježao od novinarskih upita. Dapače, na sva je pitanja spremno odgovarao, a posebno je želio naglasiti svoju vojničku prošlost i prijateljstvo s generalom Antom Gotovinom, zbog čega je, kako kaže, jedno vrijeme u Hrvatskoj bio persona non grata. Pogotovo nakon što je, zajedno sa Željkom Dilberom i Antom Žonijem Maksanom, bio priveden kao Gotovinin pomagač pri bijegu.

– Ivica Močić vam je napričao gomilu laži, a sve optužbe koje je protiv mene podnio odbačene su.
– Koliko nam je poznato, DORH još uvijek obavlja izvide, a građanska parnica tek ima početi.
– Vjerujte mi, optužbe su odbačene, a privatna tužba je nešto sasvim drugo. Danas svatko može svakoga tužiti za što god ga je volja.
– Optužbe gospodina Močića su prilično ozbiljne.
– On je meni dužan, a ne ja njemu!
– Kako to mislite?
– Fino, mene je Močić prevario jer mi je prodao zemljište pod fiducijom. Ja sam mu naivno povjerovao, smatrajući ga ozbiljnim biznismenom, da će zemlju "očistiti", no on to nije učinio, da bi na koncu banka, jer nije vraćao kredite za svoju firmu, zaprijetila da će nam sve uzeti. Bio sam naprosto prisiljen prodati svoj dio stanice kako ne bih sasvim izgorio.
– Koliko ste zaradili prodajom Stanice za tehnički pregled vozila u Kaštelima?
– Bolje me pitajte koliko sam izgubio.
– Dobro, koliko ste izgubili?
– Oko 800.000 eura. U čitav posao sam uložio svojih 1.200.000 eura, a prodaja, i to na brzinu, na silu, bila je jedini način da barem nešto vratim.
– Močić je kao partner u ovom poslu, premda je vlasnik uspješne tvrtke, morao dignuti kredit, a vi ste iskeširali vlastita sredstva. Odakle vam toliki novac?
– Novac sam zaradio kao privatni poduzetnik. Deset godina sam vodio "Atlas osiguranje", a u tom razdoblju sposoban čovjek može zaraditi veliki novac.
– Koliko je Močić uložio u čitav posao?
– Ne više od 200.000 eura, a dobio je milijun eura kad smo prodali stanicu. A ja sam dvostruko više uložio nego dobio, pa sad vi recite tko je tu prevaren.
– Močić se žali i da mu mjesecima ne odgovarate na telefonske pozive.
– Njegovo ponašanje nema veze sa zdravom pameću. Može ga biti sram što je odlučio sa svime izići u novine. Uostalom, nije mi jasno što on sada hoće, stanica je prodana prije godinu dana.
– Kaže da hoće svoj novac.
– Dobio je on i previše. A javnost neka zna da stanice za tehnički pregled vozila ne bi ni bilo da nije bilo mene. Trebala mi je to biti ugodna penzija, a sada se, sa 60 godina, opet moram misliti što ću raditi.

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

KOMENTARI:

Stari Komentari (21)

 • (Gost_157)

  Dosla maca na vratanca

  oko 6 godina prije
 • Stepinac (Gost_7962)

  Prije mjesec dana, točnije 27.12.2013. (blagdan sv. Ivana apostola i evanđelista) u tjednom izdanju političkog tjednika "7 dnevno" iza kojeg isti ljudi stoje kao i iza portala "dnevno.hr) izišao je razgovor sa Ivanom Bilušem Gagićem s prebivalištem iz donjih Kaštela. Radi se o čovjeku koji je bio od prvoga dana sudionik domovinskoga rata u 114. - oj brigadi HV - a te jednom od prvih osnivača Hdz - a u gradu Kaštelima. Suma sumarum svega je da je gosp. Gagić ogolio dušu i na jednostavan način opisao situaciju u Kaštelima za vrijeme devedesetih godina u Kaštelima kada se stvarala mlada Hrvatska država. Kolika je premreženost i medijska blokada i u ovoj našoj provincijskoj žabokrečini govori i ovaj slučaj koji je već mjesec dana top tema po Kaštelima, a nije dospio do ovog portala koji se trudi sve vezano za ovaj grad, a bude napisano npr. u SD (slobodnoj dalmaciji). Toplo preporučujem svim dobronamjernim ljudima pogotovo mlađe generacije da potraže taj tekst i pročitaju ga.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1225)

  lazni ..komunist..ekonomist..demokrat..hadezovac..branitelj..politicar..hrvat..i to sve u jednom..i drugom..trebalo je to sve izdrzati i gledati..a ostati nevin..
  .za jedan glupi narod i jude..nema vece nagrade..ha..ha..ha..;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5406)

  biluš-gagić nije osnivač HDZ-a

  oko 6 godina prije
 • sve za HRVATSKU (Gost_4204)

  Gospodina Biluš Gagića osobno ne poznam-ali mu se divim na hrabrosti,a jednog
  dana ćemo se i upoznati;
  što se tiče ovih gori samo ovo:
  1-ISTINA OSLOBAĐA-IMA BOGA
  2-OTETO-PROKLETO
  3-KO SA ĐAVLOM TIKVE SADI,O GLAVU MU SE RAZBIJAJU
  tako su klicali i Ivi,Jaci,Nadanu i sličnima...malo pomalo
  PRAVDA BOŽJA će ih sustići...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5241)

  Je, je, evo maloprije san ga vidija od vrat do vrat gre dili pravdu. E moj čovik.

  oko 6 godina prije
 • in (Gost_7121)

  lopov nema stranke ako ima staje sa kutlom stanka kutlina skh dansnji sdp

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4123)

  do 90-e jesi ikad čuja za kutlu, ko je, šta je, odakle je. kad je počela drpachina firmi od dalme i slobodne dalmacije pojavia se on. nebi reka da je iz splitske varoši, ali u ono vrime firme nisu dobivali ni sdp ni skh, nti su se kupovale. one su se davale zaslužnima i povjerljivima. vratite sječanja

  oko 6 godina prije
 • (Gost_174)

  rinčići su iz vrsina,općina marina,a močići su iz žitnića općina drniš,eto toliko o onome iz trogira ili o onome iz kaštela

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8143)

  mobilizirani pomoćnik ministra pa odma pukovnik, mašala. Tribalo bi i ministarstvo branitelja ovo malo istražit.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3211)

  blago hajduku spasija se u zadnji čas........

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7231)

  sad će novi podstanari uz blagoslov države vraćat dio kredita

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4219)

  Kad su Mocica pitali za zaposljavanje ljudi necu reci iz Sucurca nego iz Kastela on je onda govorio da on nema veze sa ispitnom stanicom
  Kako sad najedan put to je njegovo znaci da je onda ljude lagao uoci.Nece se on izgubit pa on je plivao u svakom sistemu lako cemo mi za njega nego sto je sa ljudima u Kastelanci koji rade punim kapacitetom sve tri smjene a place nema.
  Sramota je da na ispitnij stanici neradi niko iz Kastela mozda jedna osoba a oni ostali svi iz dicma i okolice i tako u Kastelima nema nezaposlenih.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8185)

  "lopov nema stranke..."

  Ali postoji zato stranka lopova. zato se i osnovala. Aj pogodi iz tri puta koja je, haha!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2583)

  bili komunisti a sad su kapitalisti

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4242)

  zrili su oba za pravu akciju DORH- a !

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2241)

  Uspješna firma "kaštelanka" koja duguje četiri plaće zaposlenicima! Kako te nije sram pojavljivati se u novinama! Ima se za plaćanje članaka po novinama. Pljuc!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1221)

  tko o kome, komunjara o komunjari..

  oko 6 godina prije
 • mudroslav kambelovski (Gost_7126)

  A da tebi ljudi traže kamate Močiću??? Daj im bar plaće koje su zaslužili pa onda laji okolo!!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6787)

  poruka močiću eto ti kad si se skompa sa HDZ-ovcima,šta si mislija...državu su opeljušili a neće tebe...ccccc

  oko 6 godina prije
 • antin (Gost_229)

  vidija san tu stanicu proslo lito kad sam vadija osobnu i mogu rec da nema veze sa vezom.nema niti jedan parking ni stanica ni policija.kako se to moglo tako napravit.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij