hren
 

INICIJATIVA STOŽERA ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA
Građani Hrvatske pa tako i Kaštela ovih dana mogu staviti svoj potpis na izjašnjavanje birača koje je pokrenula građanska inicijativa „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara“, kojim se traži raspisivanje referenduma o promjeni članka 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Prema njihovom prijedlogu članak bi trebao glasiti: "Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice."

- Predloženom izmjenom napustio bi se uvjet da pripadnici nacionalne manjine trebaju činiti trećinu stanovništva grada ili općine, i prihvatio bi se uvjet sadržan u ranije važećem Ustavnom zakonu o ljudskim pravima i slobodama i pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj. Predloženom izmjenom Republika Hrvatska ne bi prekršila pravila međunarodnog prava jer pravo ravnopravne službene uporabe jezika nacionalne manjine jamči Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina, koje je i Republika Hrvatska stranka, na način da ne određuje udio koji pripadnici nacionalne manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu, već je na svakoj državi da to uredi svojim zakonodavstvom. Predloženom izmjenom ne ukida se pravo koje jamči Konvencija, već se mijenjaju uvjeti pod kojima se ono ostvaruje. Isto tako, predloženom izmjenom ne utječe se na pravo svakog grada ili općine da svojom diskrecijskom ocjenom s obzirom na svoje posebne okolnosti, odrede da pripadnici određene nacionalne manjine mogu činiti i manji udio u stanovništvu kao uvjet za uvođenje jezika te nacionalne manjine u ravnopravnu upotrebu - stoji u obrazloženju inicijatora.

Prikupljanje potpisa započelo je 17.studenog i trajat će do 1.prosinca.

- Organizacijski odbor poziva sve zainteresirane građane da se pridruže ovoj akciji, te u njoj aktivno sudjeluju. Zbog lošeg vremena potpisivanje smo bili prisiljeni organizirati u pojedinim ugostiteljskim objektima pa tako građani mogu svoj potpis dati svakim danom na više lokacija u Kaštelima: caffe bar "Latino" Kambelovac,  caffe bar "Bugzy"  Lukšić,  cafe bar „Žega“ Gomilica , caffe bar "Stop" Gomilica, caffe bar "Chicago" Štafilić, caffe bar „Moak“ Sućurac, prostorije Torcide Kaštel Lukšić,  prostorije Torcide Gomilica i prostorije Hvidre Kaštela.  Ako nas vrijeme posluži, ovih zadnjih dana štandove ćemo postaviti na svim rivama, pokraj Gradske uprave i ispred pojedinih trgovačkih centara, kao i nakon misa ispred kaštelanskih crkvi – informirao nas je koordinator za Kaštela u ime građanske inicijative, Ante Komljen.


KOMENTARI:

Stari Komentari (37)

 • (Gost_1567)

  dosta više referenduma. imaju li stožeraši od čega živit ili kopaju po kontejnerima. neka objave javno od čega žive oni a od čega drugi stradalnici koje oni vode na konopu ka cirkuske mede

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7179)

  Vukovar treba ostati hrvatski grad i svaki pravi domoljub i pravi Hrvat ce potpisati za referendum!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1567)

  onda jeli ovo referendum da vukovar ostane hrvatski grad. zar nije dosad hrvatski. dajte ljudima posla i neka pojedinci ne žive na tuđoj grbači i bit će sve u redu.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9130)

  Tko je pravi domoljub naravno da će potpisati,a onaj koji nije nikad neće i još će navesti stotinjak razloga da to ne učini+filozofirati.
  NARAVNO-OBVEZNO POTPISATI.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1139)

  a di se potpisat u Novom ili Starom?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9130)

  za gosta 1139-u prostorijama HVIDRE-Kaštela.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1567)

  ostavite se referenduma i okrenite se oko sebe. zaboravljate velikohrvatske lopine šta su nas doveli na prosjački štap. imamo hrvatsku, nemamo kruva za naše potomke.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9656)

  za gosta 1567
  je lupezine su nas pokrali,ko nas je pokra 1918,kad se 4ili 5 aust. kruna minjalo za 1 srpski dinar,kad je kralj dilija hrvatsku zemlju hrvatima,koji su mu zauvrat davali dici srpska imena,prelazili na pravoslavlje,osnivali cetnicke postrojbe,na grobove uklesavali cirilicu.Ko nas je pokra 1945 opet minjanje kune u dinar,nacionalizacija zemlje,otimanje kuca, da ne spominjem likvidacije.Sve je to doslo s istoka,i za hrvate i hrvatsku otamo nista nikada nije i nece doci dobro.Pogledaj sta su pod klinkom cirilice radili 91 po hrvatskoj,to se ne moze zaboravit.U tome je stvar a ne u cirilici ona je pismo kao i svako drugo.A ti imas pravo prodat neke stvari za radno misto ili koru kruva ali to ne vodi nikamo

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4206)

  A kako bi bilo da napravimo referendum da ubuduće svatko tko želi organizirat referendum mora prvo osigurati 40 miljuna kuna za plaćanje troškova referenduma.
  Najbolje da svaki mjesec imamo po jedan referendum i da se ničim drugim ne bavimo nego samo sakupljanjem potpisa i referendumima

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9811)

  ja sam zato da svatko tko ima Hrvatsku domovnicu ima ista prava (bio on srbin, talijan, cigan...), službeno pismo u Hrvatskoj je latinica a da to vrijedi u svim školama u Lijepoj Našoj...sve ostalo šta pojedine manjine žele može se naučiti i njegovati u dopunskim nastavama, mimo redovne nastave....znači nitko ne može ostvariti veća prava nego što ih ima Hrvat....kome se ne sviđa, neka traži bolje...mi Hrvati imamo samo ovu jednu Domovinu, koju smo jedva ostvarili....i koju treba sačuvati po svaku cijenu!!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7179)

  Tako je! Sjetite se pjesama "Stop the war", "Moja domovina", "Gospodine generale"... Nije se uzalud prolila krv nasih branitelja. Ja sam imala 10 godina kad je krenuo rat i necu ga zaboraviti dok sam ziva. Treba djeci pricati o svim strahotama koje je nas narod prosao u tom vremenu pa nece komentarisati po portalima kako se rasipa novac za gluposti.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7174)

  Samo llicimjerje di se god okreneš, zanima me samo di su bili ovi branitelji zadnjih 20 godina ili i oni nisu ništa vidili ni čuli ka i naši političari. hdz je bio na vlasti 18 godina i bili su u koaliciji sa srpskom strankom da bi imali vlast tada. Zanimljivo tada se i donea zakon za dvojezičnost u Vukovaru nitko tada nije reagirao to je tada bilo normalno. Ljudi su i tada trpjeli nepravdu ništa se nije napravilo za građane koji su izgubili svije voljene, da se krivci privedu pravdi, da se pruži pshihološka pomoć tim ljudima, da im se omogući dostojan život , posao da mogu prehraniti svoju obitelj i opet ze zanemaruju sve te stvari i čirilica ispada najveći problem. Mada ja nisam za čirilicu bio niti ću ikad biti ali me ljuti ova dvoličnost kod ljudi. Kad sam ja govorio da srbi imaju viša prava od hrvata, svi su se smijali tada nikome nije to bio problem isto kao i naši bosanci koji imaju dvoje države, primaju dvije mirovine, socijalu u dvijema državama a naši građani nemaju ni ovu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1567)

  niko nama nije kriv . od stare austrije pa do danas krivi su samo hrvati koji nisu bili iskreni i koji su bili lakomi. za koga se borija ban jelačić. koga je branija zrinski. za koga su išli ustaše pod lenjingrad .uvik su se hrvati kleli u ljubav prema domovini a pljačkali su je i bili sluge drugome.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3188)

  Referendum je ustavno pravo svih građana, ako se prikupi dovoljan broj potpisa za referendum Oni koji se ne žele potpisat neka se ne potpišu i to je njihovo pravo, ali tražit da se zabrani referendum kao način demokratskog odlučivanja u državi je nezakonito, protuustavno i glupo, bez obzira kako tko živi. Država nam je opljačkana, građani osiromašeni i poniženi, a nekima smeta referendum. Zašto ne tražite da vrate novce svi političari koji su obnašali vlast i koji je sada obnašaju, a ne ne rade ono šta su obečali u predizbornim kampanjama? Zašto ne tražite da predstavnici vlasti ne plate svu štetu koju su napravili zbog svega što su radili ili što nisu radili a morali su. Misto da se bunite protiv referenduma (a demokracija ima svoju cijenu), na izborima pazite za koga glasujete, jer izbori nisu utakmica niti Murta niti Kurta nego život naš svagdašnji.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9210)

  Ako podapise milanovic podapisat cu i ja
  u suprotnom prdac

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3217)

  Ako propadamo materijalno i po standardu života, ne svojom krivicom, ne moramo propadat i po moralnoj i nacionalnoj osnovi jer to bi bilo našom krivicom!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3231)

  Referendum je potreban i ja ću ga potpisati, ali važno je napraviti puno strateških stvari , odluka i zakona na državnoj razini kojima bi se ispravila nepravda oko Domovinskog rata.
  To bi ukratko izgledalo ovako:
  - Srbija je agresor na Hrvatsku
  - Hrvatska je pobjednik u tom ratu i formira se nekoliko stručnih povjerenstava koja će procjeniti kolika je ratna odšteta koju Srbija mora platiti (izražena u milijardama eura). Dok se ne plati ratna odšteta i otkriju sudbine svih nestalih Hrvata Srbija ne može dobiti pristanak za ulazak u EU.
  - izraditi točan popis pripadnika neprijeteljskih postrojbi
  - istraga o ratnim zločinima od strane neprijatelja se provodi trajno i za to nema zastare
  - pripadnici neprijateljskih postrojbi koji su ostali živjeti u RH ne mogu dobiti zaposlenje ni u jednoj državnoj ili lokalnoj ustanovi RH. Npr. ne mogu se zaposliti u vojsci, policiji, carini, državnoj i lokalnoj upravi, školstvu, sudstvu,zdravstvu, socijalnoj službi i sl.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8089)

  Čemu politiziranje i laprdanje,svako ko je iti malo moralan prije če potpisat ovo nego izač na izbore i sudjelovat u farsi.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4254)

  referendum je, vidim, postao unosan biznis :) nažalost, u ovom slučaju je nužan ali nedovoljno jasan ?!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1567)

  moralno smo odavno propali.ako se moramo zaključavat u kuće ,ako nismo sigurni dicu pustit vanka, ako momak i cura nisu sigurni ić na zabavu, ako ženu na ulici pokradu, ako se radnika ne plača, ako se diplome kupuju, ako se s oltara krade , ako se na katastru tuđe pripisuje sebi, ako se čitave tvornice kradu,o čemu se tu radi

  oko 6 godina prije
 • tr (Gost_540)

  reba izac i podrzat sve staje za Hrvatsku i Hrvate ilice nas nestat

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6137)

  Kako je sve više i više nezaposlenih,sve je veća bijeda i siromaštvo,a to se vidi po otvaranju pučkih kužina i kopanju po škovacama.I kako ćemo jesti sve manje,a srati sve tanje,triba raspisat referendum,koji tariguz ćemo koristiti u budućnosti....jednoslojni ili dvoslojni,a ko oće troslojni neka ga naruči priko interneta.

  oko 6 godina prije
 • za 540 (Gost_1100)

  Pitanje treba glasi
  Jeste li za to da Hrvatska bude
  1.demokratska republika
  2.đamahirija
  Po svemu sudeći odgovor bi bio đamahirija.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1100)

  Nije bolest sve što boli,a još kad za nju nema lijeka,onda je to problem.

  oko 6 godina prije
 • Poruka (Gost_9110)

  http://www.youtube.com/watch?v=T023eluEOTY#t=357

  oko 6 godina prije
 • SENZACIJA (Gost_3119)

  Obrat pred sam početak tiskanja listića za crkovni referendum!!! Promijenilo se pitanje i sada glasi:

  "Jeste li za to da Vam sin oženi Srpkinju ili Hrvata?"

  oko 6 godina prije
 • 540 (Gost_8127)

  čega se ti bojiš? da će nas nestat. jeli razlog šta ljudi nerade, nemaju šta jest oni i dica, nemogu školovat dicu, ne mogu se ličit, najlakše je dicu napravit.oće li se društvo brinit za njih. oće li crkva, karitas.dide i babe koji imaju penzije će umrit a mladi ne rade i ćime će gojit dicu.na krivi referendum izlaziš

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9330)

  Neka, u Švicarskoj se na referendumu odlučuje o svemu, od promjene Ustava da broja benzinskih crpki u državi. Ali, bože moj, zašto bi se mi ugledali na Švicarsku kad je bolje težiti "demokratiji" našeg "regiona"!

  oko 6 godina prije
 • Za gosta 9330 (Gost_1165)

  Mi se ne možemo ugledat na Švicarsku jer smo Hrvati. Nisu slučajno onako industrijski i svakako drukčije razvijeni. Stoljećima žive u suživotu 4 naroda. Nije zaludu svjetska rezerva zlata baš u Švici i neje CERN slučajno ispod Zuricha, a ne ispod Karlovca. Švicarcima na pamet ne padaju referendumska pitanja tipa: "Jeste li da se ukine porez?" i "Jeste li da se Retoromanima ukine dvojezničnost u njemačkom kantonu?".

  oko 6 godina prije
 • Za gosta 9330 (Gost_1165)

  A sićate li se prije cca 10-tak godin kad je niki Bosanac u šumi u Švicarskoj nazida bespravno vikendicu? Nisu imali konkretan zakon temeljem čega već izgrađeno srušit, pa se izvanredno sasta parlament. U njih bespravne graditelje šalju u ludnicu, a ne na sud. To je isto ka da se ide Hrvat cijepit protiv kuge: šta ćeš se cijepit kad je iskorijenjena, osim negdi u afričkoj zabiti. Eto tolika je razlika između Švicarske i Hrvatske.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1165)

  Da ne bi ni Švicarska bila savršena, žene nisu imale pravo glasa na nacionalnoj razini do 1971. (pretposljednja u evropi, zadnji je bio Lichtenstein 1984.). Prvi kanton koje je usvojio žensko glasačko pravo bio je kanton Waadt 1959. Godinu posli njega su žene dobile pravo glasa i u još dva kantona: Neuchâtel i Ženeva. U kantonu Zürich to je pravo usvojeno tek 11 godina kasnije.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3221)

  Bolje dat 43 milijuna kuna za referendum, nego 40 milijuna za pametne telefone koliko je dična vlada nedavno pokupovala, jer bidni, ne mogu to od svojih skromnih plaća kupit.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1165)

  Ovakvim aferama iz dana u dan dokazujemo da nismo zaslužili samostalnost, kad ne znamo šta ćemo sa sobom, a niti smo zreli za demokraciju, jer ista osim prava traži i građansku odgovornost. Prema svojoj zemlji i narodu. A mi nismo još narod, tek smo pučanstvo. Na takav teren lako je ujahat stranom neprijatelju (globalni kapital) u suradnji s domaćim izdajnikom - pogodi iz tri puta koji su to (bili).

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3132)

  Neki su protiv referenduma, jer da se treba bavit gospodarskim problemima, a ne tim glupostima. No borba za duhovne vrednote ne isključuje rješavanje gospodarskih problema. Zar se ne može usporedeno rješavati jedno i drugo?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1129)

  borba za duhovne vrednote... a šta bi bilo da se svak bori za sebe i svoje duhovne vrednote. tu je i crkva koja ne ističe poštenje i rad jer bi onda i na sebe ukazala barem šta se tiče materijalnih dobara i morala. država treba samo zakon kojim če kažnjavat sve ono šta nije moralno i šta je protiv čovika i društva, a taj zakon treba provoditi na svakom jednako.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8164)

  Pitanje bi tribalo glasiti:Jeste li za to da stranka kojoj se sudi pred hrvarskim sudom za lopovluk makne sa politićke scene ka šta je to i u svim uređenim državama EU.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8207)

  "Neki su protiv referenduma, jer da se treba bavit gospodarskim problemima, a ne tim glupostima. No borba za duhovne vrednote ne isključuje rješavanje gospodarskih problema. Zar se ne može usporedeno rješavati jedno i drugo?"

  Može i treba. Recimo crkva: kad su kleru puna usta poštenja, pravde, osjetljivosti za potrebite, brige za pučanstvo, nek platu i porez. Ne da bi bili jednakiji u poštenju (ka šta se licemjerno predstavljaju ala moralna vertikala), nego da se bar izjednače sa običnim građaninom koji od obaveza ne može pobić.

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij