hren

U KAŠTELIMA ZAVRŠENA PRVA PESC RADIONICA U HRVATSKOJ
Krajem prošlog tjedna u Kaštel Lukšiću završena je prva PECS radionica, prva ovakva edukacija u Hrvatskoj, u organizaciji udruge roditelja s posebnim potrebama „Naša dica“, koju su vodile direktorica i konzultantica Julia Biere Hoffman i konzultantica Louise Maggs iz Pyramid Educational Consultants UK, jedine  licencirane organizacije za PECS edukaciju.

Na dvodnevnoj edukaciji sudjelovali su polaznici iz raznih krajeva Hrvatske, među njima roditelji iz nekoliko županija,  stručnjaci iz obiteljskog centra Dubrovačko neretvanske županije, studenti iz Zagreba, stručnjaci iz Centra za autizam Rijeka i Split,  splitskog centra „Juraj Bonači“, vrtića „Čarobni pianino“, centra „Mir“ i drugi.

PESC – „The picture comunication system” je metoda komunikacije kroz slike, kojom se koriste djeca i odrasli koji imaju poteškoće s uobičajenim načinima komunikacije.
Istraživanja su pokazala da je PECS efikasna metoda koja pomaže djeci koja nemaju razvijen verbalan način komuniciranja pa sa slikama komuniciraju sa svojom okolinom.
PECS ne usporava i ne smanjuje verbalnu komunikaciju jer se uvijek koristi u kombinaciji s verbalnim uputama djetetu. Djeca kod kojih je PECS bio korišten imala su porast u verbalnoj komunikaciji a korištenje ovog tipa komunikacije može započeti bilo kada i brzo se usvaja, neovisno o starosnoj dobi.

- Ovo je 1. faza edukacije i bit će ih još dok ne prođemo cijelu Piramidu, ovo je početak misije, a vizija je da uskoro kod nas predstavništvo za Hrvatsku s našom konzultanticom, kako bi ovakve radionice i edukacije bile što češće i uspješnije – kazali su nam u udruzi te uputili zahvale na pomoći u uspješno održanoj prvoj radionici.

Imaju potrebu reći

- Hvala Julia Biere Hoffman  i Louise Maggs što su došle podijeliti znanje, našem organizacijskom timu: Anti Klaiću, Branki  Božić, Ivani Šustić, Josipi Kanazir, Renatu Đikiću, Ljiljani Najev i našem volonteru i predsjedniku GV Denisu Ivanoviću na neizmjernoj pomoći u svim elementima organizacije, momcima koji su se brinuli o razglasu, hvala Villa Žarko na prostoru za održavanje radionica i na gostoprimstvu, Brankici i Matei na prevođenju materijala. Hvala našem Gradu Kaštela, Županiji Splitsko-dalmatinskoj i Yacht Conzultingu na donaciji. Veliko hvala našem zamjeniku gradonačelnika Miliju Novaku, koji je podržao radionicu  na otvaranju i na završetku. Hvala medijima koji su popratili i ovo događanje i  svima koji podržavaju rad naše udruge.
Posebna zahvala našim malim i velikim anđelima koji su najveći razlog i inspiracija da se organizira ova radionica, jer iako ne mogu govoriti i komunicirati – IMAJU POTREBU GOVORITI I REĆI. Mi smo ti koji moramo prepoznati njihov rječnik koji je vrlo često teško prepoznati. Njihov rječnik su geste, suza, razne stereotipne radnje, ali i one koje je jako teško gledati, a jedan od njih su i udarci. Želimo im osmjeh na licima, razgovarati na jedini njima dostupan način – slikama. Želimo im da imaju prijatelje koje ćemo također naučiti komunicirati na svima njima zanimljiv način. Tu smo još korak bliže jer svi ste vi pomogli i u našem projektu „Zajedno smo jači“ koji je usko povezan s ovom radionicom – nabavili smo opremu koja će biti dostupna djeci u kaštelanskim školama i vrtićima. Sada imamo opremu i znanje, imamo volju i želju dati mogućnost glasa osobi koja živi u tišini, u zajednici u kojoj živi. Hvala svima koji ste dio svega ovoga – poručili su iz Udruge.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij