hren

U KAŠTELIMA ZAVRŠENA PRVA PESC RADIONICA U HRVATSKOJ
Krajem prošlog tjedna u Kaštel Lukšiću završena je prva PECS radionica, prva ovakva edukacija u Hrvatskoj, u organizaciji udruge roditelja s posebnim potrebama „Naša dica“, koju su vodile direktorica i konzultantica Julia Biere Hoffman i konzultantica Louise Maggs iz Pyramid Educational Consultants UK, jedine  licencirane organizacije za PECS edukaciju.

Na dvodnevnoj edukaciji sudjelovali su polaznici iz raznih krajeva Hrvatske, među njima roditelji iz nekoliko županija,  stručnjaci iz obiteljskog centra Dubrovačko neretvanske županije, studenti iz Zagreba, stručnjaci iz Centra za autizam Rijeka i Split,  splitskog centra „Juraj Bonači“, vrtića „Čarobni pianino“, centra „Mir“ i drugi.

PESC – „The picture comunication system” je metoda komunikacije kroz slike, kojom se koriste djeca i odrasli koji imaju poteškoće s uobičajenim načinima komunikacije.
Istraživanja su pokazala da je PECS efikasna metoda koja pomaže djeci koja nemaju razvijen verbalan način komuniciranja pa sa slikama komuniciraju sa svojom okolinom.
PECS ne usporava i ne smanjuje verbalnu komunikaciju jer se uvijek koristi u kombinaciji s verbalnim uputama djetetu. Djeca kod kojih je PECS bio korišten imala su porast u verbalnoj komunikaciji a korištenje ovog tipa komunikacije može započeti bilo kada i brzo se usvaja, neovisno o starosnoj dobi.

- Ovo je 1. faza edukacije i bit će ih još dok ne prođemo cijelu Piramidu, ovo je početak misije, a vizija je da uskoro kod nas predstavništvo za Hrvatsku s našom konzultanticom, kako bi ovakve radionice i edukacije bile što češće i uspješnije – kazali su nam u udruzi te uputili zahvale na pomoći u uspješno održanoj prvoj radionici.

Imaju potrebu reći

- Hvala Julia Biere Hoffman  i Louise Maggs što su došle podijeliti znanje, našem organizacijskom timu: Anti Klaiću, Branki  Božić, Ivani Šustić, Josipi Kanazir, Renatu Đikiću, Ljiljani Najev i našem volonteru i predsjedniku GV Denisu Ivanoviću na neizmjernoj pomoći u svim elementima organizacije, momcima koji su se brinuli o razglasu, hvala Villa Žarko na prostoru za održavanje radionica i na gostoprimstvu, Brankici i Matei na prevođenju materijala. Hvala našem Gradu Kaštela, Županiji Splitsko-dalmatinskoj i Yacht Conzultingu na donaciji. Veliko hvala našem zamjeniku gradonačelnika Miliju Novaku, koji je podržao radionicu  na otvaranju i na završetku. Hvala medijima koji su popratili i ovo događanje i  svima koji podržavaju rad naše udruge.
Posebna zahvala našim malim i velikim anđelima koji su najveći razlog i inspiracija da se organizira ova radionica, jer iako ne mogu govoriti i komunicirati – IMAJU POTREBU GOVORITI I REĆI. Mi smo ti koji moramo prepoznati njihov rječnik koji je vrlo često teško prepoznati. Njihov rječnik su geste, suza, razne stereotipne radnje, ali i one koje je jako teško gledati, a jedan od njih su i udarci. Želimo im osmjeh na licima, razgovarati na jedini njima dostupan način – slikama. Želimo im da imaju prijatelje koje ćemo također naučiti komunicirati na svima njima zanimljiv način. Tu smo još korak bliže jer svi ste vi pomogli i u našem projektu „Zajedno smo jači“ koji je usko povezan s ovom radionicom – nabavili smo opremu koja će biti dostupna djeci u kaštelanskim školama i vrtićima. Sada imamo opremu i znanje, imamo volju i želju dati mogućnost glasa osobi koja živi u tišini, u zajednici u kojoj živi. Hvala svima koji ste dio svega ovoga – poručili su iz Udruge.


KOMENTARI:

Stari Komentari (28)

 • (Gost_2380)

  ovi su seminari sami sebi svrha, a dica ostaju ka i prije. zašto trošit pare na seminarenje a ne na rad na terenu

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9103)

  Gost 2380 - znate što je PECS metoda i znate kako se "radi na terenu " s djecom kojima je ovo često puta jedina mogućnost da uspostave komunikaciju s ostatkom svijeta ???

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2380)

  sve znan

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7417)

  goste 2380,kad sve znate Zašto ne radite ništa po tom pitanju,rada na terenu !?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5121)

  Za organizatore i sudionike ove "radionice": - službeni jezik u Hrvatskoj i jezik kojeg najveća većina stanovnika ove države najbolje razumije je: HRVATSKI JEZIK ! Koliko god se vi pravili važni ili vam je netko nametnuo prezentaciju na engleskom jeziku to vam je potpuni promašaj.
  Nemojte se sramiti svog jezika , niti umisliti da ste nešto specijalno važni ako prezentirate na stranom jeziku. Poznavanje stranih jezika je dobra i poželjna stvar , ali prezentacije u Hrvatskoj i građanima Hrvatske se obavlja na HRVATSKOM JEZIKU.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4111)

  Za gosta 5121-o čemu ti govoriš?! Prezentacije su bile i na hrvatskom i prevoditelji.Predavači ne znaju hrvatski jezik pa nisu mogle niti predavati na hrvatskom.Ako to znači da se srami hrvatskog,onda...
  Meni kao stručnjaku nije trebao prijevod kao ni kolegicama jer na engleskom čitamo i stručnu literaturu.
  Goste 1191 -ovo nisu bila predavanja,bile su praktične radionice

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5121)

  Za gosta 4111:
  "Meni kao stručnjaku nije trebao prijevod . . ." ?!?!
  A što je sa onima koji nisu "stručnjaci" ili njima ova "radionica" i nije bila namjenjena? Čini mi se da je gost 2380 u pravu.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9827)

  za 2380 i istomišljenike: za puno stvari tvoja tvrdnja je točna, ali ne za ovo jer kako radit s djecom na terenu ako ne znaš, a da bi znao moraš primiti znanje od onih koji već znaju, e to je upravo bilo ovdje

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2380)

  dobro , recimo da će nakon ovog nešto konkretno i krenuti u rehabilitaciji djece sa teškoćama, a hoče li nakon 1 ili 2 godine neko od svih tih učesnika moć pokazat rezultate svog rada, ali ne na panou nego da se vidi kod djeteta. znam da triba vrimena u rehabilitaciji i da se rezultati pogotovo veliki nevidu odmah ali nešto se ipak da vidit

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9827)

  nemam iskustva u radu s djecom s poteškoćama al sam o ovom čitala i susrećem se ponekad u radu s tom djecom te mislim da je i najmanji koračić važan za njihov napredak. Na žalost mislim da nitko ne može očekivat da nakon ovakve metode autistično dijete može prestat biti autistično, ali ako se nakon ovog makar malo popravi komunikacija njihove okoline s njima, ja sam uvijek za

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5121)

  Goste 2380:
  Opet se složem sa vama. Po mome mišljenju, mora se početi sa sistematskom edukacijom svih koji se bave ovim područjem. Iza toga bi bila poželjna nekakva specijalizacija u zemlji ili Europi i tako pripremljeni ljudi mogu donijeti neki napredak u radu i novu energiju i ideje koje mogu prenijeti i na roditelje. Ovo je preopširno i važno područje i problematika da bi se igrali sa nekim "radionicama" koje podsjećaju na prezentacije "Zeptera" i "Tuperwarea".

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6164)

  Tako je goste 5121 ,iza toga će i bit specijalizacija naših nekoliko stručnjaka vani.Ima već zainteresiranih nas nekoliko koji smo bili jer mislimo kako i vi kažete"Ovo je preopširno i važno područje i problematika " - pitamo se gdje ste bili ranije??!! Možda na nekoj prezentaciji "Zeptera" i "Tuperwarea".
  Ako nemate volje ni želje pomoći,nemojte ni odmagat.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2380)

  iz iskustva znam da je i dosad bilo kojekakvih radionica a sve u svrhu pomoći djeci sa potrebama. bili su gosti, održali, naši se s njima slikavali, papali i pili, neko je morao platit prostoriju di su bili, nočenje, provod da se upozna naša država i na kraju" bog đaci".hoće li ovde i vlasnik dvorane i kužina bit donatori ili će mo se mi isprsit a da bi učesnicima bilo sve kako treba.o dici otom potom

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9103)

  gost 2380 nemaš ti pojma što je PECS ni kako se primjenjuje - a 99% nisi u životu ni sjedio kraj djeteta s autizmom ...

  Bit će ti ponovno edukacija za par mjeseci - pa se prijavi ... Ako ti treba prevoditelj - osigurani su pa ne brini .

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9103)

  Gost_5121 - to kako bi ti da se odradi radionica KOŠTA - ako skupiš novce za udrugu da se može organizirati predavanje na Hrvatskom - pa da svi imao sluše na ušima i slušamo simultano prevođenje - svaka čast ... skidam kapu do poda !

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6164)

  Odgovara: # 322131

  Svi koji smo se prijavili na radionicu,znali smo da je na engleskom jeziku budite bez brige.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6164)

  Odgovara: # 322145

  Bez brige ,ne trebate se isprsit za ništa

  oko 7 godina prije
 • 9103 (Gost_2380)

  o čemu ti imaš pojma, samo o tome šta si čuja. jeste li i jedno dite makar "bela figura" obišli i nešto pokušali primjenit na njega. teorije mi je pun kufer kroz cili radni vijek i mogu reč da se ništa nije promijenilo osim pametovanja.recite barem 1 dite na području splita koje je prošlo rehabilitaciju i koje se oporavilo za razliku od onog koje nije ništa prošlo. sve ovisi o đepu roditelja šta će obać s ditetom

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1104)

  za narod..koji sve uvozi a nista ne proizvodi..normalno je da uvozi i strane metode..jer..nema domacih..a svu dicu..bilo bi..najlakse i najednostavnije...uciti..raditi..nogama..rukama..tijelom..ocima..jer se glava i duh..samo na taj nacin..oslobadja..postaje slobodna..virujte mi..provjereno..ali..tu metodu..nema tko nametnuti..pa je judima lakse uvoziti..nikad kraja..blago dici..

  oko 7 godina prije
 • (Gost_240)

  Svašta ovdje pročitah. Prvo, radionica je bila na engleskom jer su i stručnjaci izvan Hrv. To apsolutno nema nikakve veze tko se kojeg jezika srami. Mi smo u zaostatku sa svijetom, vjerovali vi ili ne. Pogledajte malo naše i njihove znanstvene radove i usporedite i doživjet ćete karatzu. Plus, Hrvatska se ne može pohvaliti PECS stručnjacima. Možda ih ima max dvoje,ako uopće.
  Drugo, svi kao znaju PECS a onda se čuju svako toliko izjave "Dijete nije za PECS". Ili pokazivanje sličice djetetu zovu PECS. PECS se ovdje ne provodi, nešto nalik tome valjda da.
  Treće, sretan li je onaj kojemu su seminari sami sebi svrha. Onaj tko želi raditi, raditi će i djeca će gle čuda napredovati.
  I završna riječ, naravno da nam je stanje ovakvo kakvo je jer je najvažnije da predavači nisu Hrvati, svi znaju sve, a nije baš da se u praksi vidi napredak (čast iznimkama). Sve same priče...
  Svima uspjeh u primjenjivanju naučenog. Edukacija je bila zaista korisna i bilo bi glupo nezapočeti s primjenom.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_240)

  Odgovara: # 322161

  Sretan je onaj kojemu je najvažnije čija je metoda. Mi smo u ovom području u težem zaostatku za ostalima. Razloci su šaroliki i neću o tome jer mogu romane pisati. Uopće je čudno da netko ne shvaća kakvo je stanje u Hrvatskoj,a kakvo npr. u UK.
  Glavno da je svima ok kada uvodu alternativne pizd*rije, ali kada dođe znanstveno utemeljena metoda onda nevalja. Ajde neka. Počmite provoditi kako treba pa neće biti problema sa ''stranim metodama''.
  I nije ovo nikakvo uvoženje ili ako vama je, zašto koristite televiziju/mobitel/papir itd.itd., sve je to uvoz, ništa Made in Croatia.
  ...Gdje god okreneš nekakav ''kreativac''...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_138)

  Teško je pronać grad sa ovoliko primitivizma. Blago siromasima duhom

  oko 7 godina prije
 • (Gost_149)

  ne radi se o tome čija je metoda, već se radi o tome da se kod nas sve započne uz veliku pompu, potroši se i ono malo novca da bi se dokazali ka dobri domaćini i onda ništa.vrlo, vrlo rijetko nešto saživi jer smo siromašni i nemamo novca. entuzijazam splasne i oni radi koga je sve to ostanu tamo di su bili i prije.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1527)

  Sad mi je jasno sta rade te u udruzi trce se slikat za novine i izvlacit pare okolo malo je njih briga za nasu dicu prije samo za njihovu jer kad san ih ja danima zvala cisto radi savjeta (iman dvoje djece sa poteskocama) one neodgovaraju ni na pozive a ni na poruke a da san in tila dat koju tisucicu zvonija bi mi mob.

  oko 7 godina prije
 • Za gosta 1527 (Gost_1132)

  Sram te bilo iako si roditelj dvoje dice.U toj udruzi niti jedan od roditelja ne radi za plaću niti kakav honorar.I potpiši se drugi put prije nego počneš gadit nekoga.

  oko 7 godina prije
 • Za gosta 1527 (Gost_1132)

  Evo san pitala ,nije stigla nikakva poruka roditelja dvoje dice a ti ako imaš vremena(a imaš ga izgleda) dođi pa pomozi -javljanjem na telefon ako nećeš čistit ili šta drugo radit a možeš se slikat i za novine ,nije problem.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6094)

  Znas postoji 101 nacin da ti u fino spustin volontiranje ali necu jer na kraju dana ja san samo mater koja se bori za svoju dicu i ja razumin.(a sta se tice por.jedna od vas nesto sktiva jer ni sama neznan koga sve nisan zvala znate i sami kako je kad van nesto triba)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4233)

  Nisi zvala

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij