hren
 

Dvorac Vitturi sinoć je bio mjesto na kojem su se okupili predstavnici kaštelanskih organizacija i udruga, te mladi ljudi željni dobrovoljnog i humanitarnog rada. Na tribini „Volontiraj i ti“, koja se održala u organizaciji Udruge sv. Jeronim, sinoć je bilo riječi ponajviše o tome što sve volontiranjem mogu dobiti mladi volonteri, te kako ono može pomoći zajednici u kojoj djeluju. Tribinu je Udruga sv. Jeronim organizirala povodom proslave 10 godina aktivnog djelovanja na području Kaštela.

Tanja Radić, predstavnica volonterskog centra udruge Mi ukratko je prisutnima pojasnila što zapravo znači volontiranje, što kaže Zakon o volontiranju u Hrvatskoj, po kojem principu se ispunjavaju i čemu zapravo služe volonterske knjižice te što je najvažnije koliko volontiranje pojedincu može pomoći prilikom zaposlenja.

-Po meni je svaki razlog koji je legalan, bilo to da se lakše dođe do zaposlenja, da se steknu nekakva iskustva ili pomogne potrebitima, važan i opravdan da netko postane volonter. Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek nemamo nekakve očite primjere kako je volonterstvo pomoglo pri zaposlenju, ali svakako znamo da potvrda da je netko volonter ne može odmoći.- kazala je Tanja Radić iz volonterskog centra Mi.

Đordana Barbarić, predsjednica udruge Most iz Splita, prepričala je svoja iskustva s volonterima i istaknula neke od važnijih akcija koje je udruga provela u suradnji sa srednjim i osnovnim splitskim školama. Poseban naglasak u svome izlaganju stavila je važnost samosvjesnosti i osjećaja pripadnosti koju pojedinac volonter stječe prilikom volontiranja.

-Napravili smo gotovo nemoguće kada smo mlade volontere spojili s mladim problematičnim osobama i delikventima koji su u zajedničkom radu i druženju, poput banalne stvari kao što je pomoć pri pisanju domaćeg rada, postigli to da se takve osobe integriraju u život zajednice i riješe svoje probleme. Za sada smo jedina udruga koja provodi u tom vidu svojstven program.-rekla je nešto više o radu udruge Most, njihova predsjednica Đordana Barbarić.

-Putem ovakvog i sličnih programa mladi se volonteri, kako često i sami kažu, osjećaju korisnima i znaju da rade nešto dobro i pozitivno iako za to nemaju nikakvu materijalnu nagradu, a to je najčešći motiv koji ih potiče na volontiranje- rekla je Đordana Barbarić te je dodala kako je sretna radi činjenice da im se svakodnevno obraćaju upravo mlade osobe sa željom da volontiraju i s upitima kako to napraviti.

Na tribini su sudjelovali i mladi iz udruge DAR (Dugopolje aktivno radi) koji su svojim iskrenim odgovorima na pitanja zašto volontiraju nasmijali prisutne istaknuvši kako njihovi motivi u početku nisu bili sasvim ispravni, ali da su se kroz volontiranje pronašli te da su naučili dosta toga, a posebice kako organizirati svoje vrijeme i kako se nositi s odgovornošću.

-Najveća zasluga koju mogu kao volonter dobiti jest kada me roditelj zaustavi i zahvaljuje mi što sam pomogao njegovom sinu ili kćeri, a upravo je to motiv koji me potiče da i dalje volontiram za dobrobit zajednice- istaknuli su mladi volonteri te upoznali prisutne s radom udruge DAR i s beneficijama koje su oni kao volonteri dobili sudjelovanjem u radu udruge.

Moderator tribine bila je Mirela Pigler,  a na samome početku prisutne je u svoje ime i u gradonačelnikovo ime pozdravio Denis Ivanović, predsjednik Gradskog vijeća, te je Udruzi sv. Jeronim, čije je i sam „dite“ kako kaže,  čestitao desetu obljetnicu i zaželio mnogo uspjeha u daljnjem radu.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij