hren
 

PRIJENOS  POSMRTNIH OSTAKA 
U povodu 10. obljetnice smrti fra Ive Perana, prošloga su tjedna na otočiću Košljunu preneseni  posmrtni ostaci tog sluge Božjega iz samostanskog groblja u crkvu Marijina Navještenja, čime je ujedno  označen početak trodnevne manifestacije  "Dani sluge Božjega fra Ive Perana", a sam postupak prijenosa obavljen je u obredu pred krčkim biskupom Valterom Županom, kako nalaže kongregacija.

Lijes s posmrtnim ostacima, uz obredne molitve i pjevanje psalama, u procesiji je prenesen u samostansku crkvu, u jedan od tri grobna mjesta iza samoga oltara, pored kojega je postavljen i brončani odljev sa likom fra Perana, a samom obredu nazočili su i biskupov delegat dr.don  Josip Delić, košljunski gvardijan fra Klement Sršen, kao i  dr. fra Bernardin Škunca, vicepostulator kauze sluge Božjega fra Ive Perana.

Svečano misno slavlje, posljednjeg dana obilježavanja obljetnice, pred mnogobrojnim hodočasnicima sa Krka, iz Rijeke, Splita... kao i njegovih rodnih Kaštela, koji su došli odati počast i pomoliti se Bogu po zagovoru ovoga sluge Božjega, uz koncelebraciju 31 svećenika i đakona, predvodio je krčki biskup Župan.

U sklopu manifestacije u crkvi Marijina Navještenja održan je i koncert na kojem su nastupili župni zborovi sa otoka Krka, iz Kaštel Staroga i iz Rijeke kao i  klapa Vedra budućnost, koja je i dobila naziv po istoimenom zboru kojega je vodio upravo fra Ivo Peran za svojega života.

Fra Ivan (Srećko) Peran, inače,  rođen je u Kaštel Starome 25. lipnja 1920. godine, osnovnu školu  završio je u Kaštel Novome, a  franjevačku klasičnu gimnaziju na Badiju kod Korčule. Uz školu, fra Peran se počeo baviti i glazbom,  uz tada poznatoga glazbenika, franjevca o. Bernardina Sokola,   višu gimnaziju nastavio je kod Male braće u Dubrovniku, a potom je išao u novicijat na Košljun gdje je uzeo redovničko ime Ivan. Svečane redovničke zavjete položio je u Splitu 1941. godine, a  posebnom dozvolom Svete stolice, zbog mlade dobi,  u Dubrovniku je dvije godine kasnije primio sveti red prezbiterata. Ponovno je upisao teologiju na Biskupskoj teologiji u Splitu, nakon čega je predavao glazbu u biskupskom sjemeništu i bio odgojitelj mladih sjemeništaraca.

Komunističke vlasti 1947. godine osudile su ga na smrt strijeljenjem, ali je nakon žalbe ta kazna preinačena u petogodišnju robiju. Potom je  obavljao različite službe u svojoj Provinciji kao učitelj novaka na Košljunu, profesor na biskupskoj gimnaziji u Pazinu, predavač glazbe na Poljudu u franjevačkoj gimnaziji , gdje je ostao samo jednu godinu, jer je bio izabran za gvardijana Male braće u Dubrovniku,  predajući istovremeno glazbu na tadašnjoj franjevačkoj teologiji i vodeći crkveni zbor.

U više navrata bio je član uprave Provincije, a 1973. godine izabran je za provincijala. Tu službu je obavljao u dva mandata, a nakon provincijalne službe opet je izabran za magistra novaka na Košljunu.
Iza sebe je ostavio  bogatu pisanu književnu i glazbenu baštinu, a umro je na glasu svetosti u Splitu 14. rujna 2003., dok je sedam godina kasnije  pokrenut i postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Kongregacija za kauze svetaca dodijelila mu je naslov Sluga Božji.

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_5442)

    Jako lijepo misno slavlje uz prigodnu procesiju svečanosti prijenosa posmrtnih ostataka fra Ive. Moglo bi se razmilisti o prevoženju posmrtnih ostataka u župnu crkvu rodnog mjesta fra Ive.

    oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij