KOMUNALNI VIKEND PROBLEMI - POZIV GRADONAČELNIKU KAO JEDINO RJEŠENJE
Što uraditi kada vam se tijekom vikenda dogodi neki značajniji komunalni problem, kome se javiti, koga pozvati u pomoć? Odgovor na ova pitanja naš sugrađanin doznao je proteklog vikenda, a odgovor niti malo nije jednostavan, no pokazuje činjenicu da moraš posegnuti i za nesvakidašnjim rješenjima.

No, krenimo redom. Kaštelanin (podaci poznati redakciji),  koji živi uz Cestu dr. Franje Tuđmana, u subotu se suočio s neugodnim, ali i po zdravlje opasnim problemom. Naime, napunila im se septička jama i zbog konfiguracije terena i objekta u kojem žive, prijetila izlijevanjem po dijelovima stana.

Kaštelanin se odmah uhvatio telefonske slušalice i pokušao dobiti nekog od nadležnih.

- Najprije sam pokušao s tvrtkom koja nam te poslove obavlja, ništa. Ne rade subotom i morat ću se strpjeti do ponedjeljka. Potom sam uzeo spisak koncesionara za čišćenje septičkih jama, no neki su telefoni bili gluhi, ali većina mi je kazala kako ne rade do ponedjeljka. Jedan od koncesionara mi je čak dao broj svog radnika, koji vozi cisternu, da ga direktno nazovem i  dogovorim, no ništa. Potom sam pronašao brojeve nekih tvrtki koje se bave ovom djelatnošću na području Splita, Solina, Trogira, ali i dalje bez rezultata. Onda sam pozvao velika komunalna poduzeća i dalje ništa, komunalne redare koji su mi čak savjetovali da zovem 112, što sam i učinio. Iz službe 112 dali su mi još neke telefonske brojeve, ali nitko ne radi vikendom – priča nam naš sugrađanin, koji nam je ujedno pokušao dočarati kako izgleda puna jama na 35 stupnjeva u zraku.

Poziv gradonačelniku zadnja nada

- E, kad više nisam znao koga da nazovem, sjetim se gradonačelnika, pozovem onaj njegov poznati broj i poslije kraćeg vremena stupim s njim u kontakt. Objasnim o čemu se radi, čovjek se uhvati posla i nakon nekog vremena stigne mi cisterna za crpljenje, te riješi problem. Ne znam što da kažem, nego veliko hvala gradonačelniku – kaže Kaštelanin, koji je ovim putem želio ukazati na prisutni problem te se posebno zahvaliti prvom čovjeku Kaštela.

No, tu priča nije gotova. Sve što je gradonačelnik Udovičić uradio je za pohvalu, ali otvara i niz dodatnih pitanja. Između ostalog i je li posao gradonačelnika jednog velikog grada da uređuje ovakve situacije ili je posao gradonačelnika da uredi odnose koji neće dovesti do ovakvih situacija.

Ivanu Udovičiću i mi zahvaljujemo što svoje slobodno vrijeme odvaja za cijeli niz konkretnih problema zbog kojih ga građani često pozivaju, ali zar svima nama ne bi bilo lakše i ugodnije da su stvari postavljene drugačije, jer zvati gradonačelnika dok sjedi s obitelji za ručkom, nije baš ugodno, kako nama tako ni njemu.

Rješenje dežurstvo?

Zbog čega sedam koncesionara koji u Kaštelima obavljaju djelatnost crpljenja septičkih jama nemaju dogovorena dežurstva vikendom i praznikom, pa makar i uz nešto veće tarife. Zbog čega u ovom velikom gradu nema službene osobe, iz reda komunalaca, koja bi bila dežurna tijekom vikenda i praznika te koordinirala rješavanjem određenih problema. Jer često smo svjedoci bačenog otpada izvan određenog prostora, što se ne uređuje tijekom vikenda; popriličan broj životinjskih lešina leži po cestama i čeka nekoliko dana da ih pokupi ovlaštena služba, posebno ako se radi o vikendu. A u ljetnoj sezoni niz je primjera kako nakon subotnjih noćnih izlazaka, u nedjeljno jutro kupače dočeka plaža puna otpada.

Primjera je mnogo, no unatoč tome nije ništa napravljeno po tom pitanju, niti jučer, niti prije nekoliko godina, niti desetljeća.

Mislimo da bi i gradonačelniku bilo puno lakše, da bi imao više vremena za važnije stvari, kada bi odnosi bili kvalitetno uređeni jer onda bi i ručak u krugu obitelji mogao proteći u miru i bez odgovaranja na baš sve telefonske pozive.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij