hren
 

REDOVITE KONTROLE
Nekoliko desetaka kaštelanskih štekata svakog ljeta mnogima pružaju onaj spasonosni hlad ili čašu osvježavajućeg pića pa su tako često u ovo doba godine glavna mjesta okupljanja. Nama donose osvježenje i priliku za druženje s prijateljima, a donose i svojim vlasnicima, i to punije blagajne nego bi to bilo da štekata nema.

Ugostitelji, čiji su nam štekati na usluzi, imaju i obveze vezane uz postavljanje štekata ili terasa, a samo postavljanje traži  postupanje po zakonskim propisima. No, ne postupaju svi vlasnici ugostiteljskih objekata po zakonu, a ni svoje obveze ne izvršavaju kako to zakon predviđa, pa smo često svjedoci određenog nereda koji vlada na našim ulicama ili plažama.

U Gradu se s tim problemom susreću svake sezone, ali se uz komunalno redarstvo, nedostaci i nezakonite radnje svake godine nanovo nastoje ukloniti.

-  Pitanje štekata uređeno je Odlukom o davanju u zakup javne površine za postavljanje ugostiteljske terase. U prošloj godini sklopljeno je 26 ugovora za korištenje javne površine, a u ovoj godini do sada 17 ugovora. Svi korisnici javnih površina koji uredno ispunjavaju svoje obveze mogu obnoviti ugovor u idućoj godini, a oni koji nemaju ugovor bit će procesuirani od strane komunalnog redarstva Grada Kaštela – kazao nam je dogradonačelnik Mili Novak.

Dio problema vezan uz nepravilnosti u postavljanju štekata, osim nepostojanja ugovora, odnosi se i na činjenicu da su neki od ugostitelja, iako uredno sklapaju ugovore, štekatima na svojevrsni način uzurpirali određene javne površine.

Tri metra od mora, metar i pol od pješačkog prolaza

- Što se tiče šetnica i prometnica, u Odluci o davanju u zakup javne površine za postavljanje ugostiteljske terase navodi se da se ugostiteljska terasa mora postaviti na način da se osigura slobodan pješački prolaz (ako postoji) od najmanje 1,5 metar, a slobodan pješački prolaz uz more od najmanje 3 metra – objašnjava Novak te dodaje da svi  novi korisnici ili oni koji mijenjaju uvjete korištenja javne površine moraju napraviti projekt koji je u skladu s Odlukom i posebnim uvjetima Konzervatorskog odjela u Trogiru.

A na osnovu tog projekta, koji mora dobiti odobrenje nadležnog organa u Gradskoj upravi, sklopit će se i ugovor, koji se, ako se da zaključiti po stanju na terenu, ipak u praksi može pokazati drugačiji nego u teoriji

Kontrole i u drugom dijelu dana

Kako nam je kazao Jozo Škaro iz komunalnog redarstva, kaštelanski komunalni redari uredno kontroliraju štekate, odnosno utvrđuju jesu li štekati postavljeni u skladu s ugovorom, a ako se utvrde nepravilnosti redari izdaju rješenja o uklanjanju štekata.
I ove godine već se izvršilo nekoliko kontrola te su poduzete mjere protiv prekršitelja.

Ujedno, iz Gradske uprave najavljeno je da će komunalni redari uskoro krenuti u kontrole i u kasnim poslijepodnevnim te večernjim satima, kada dio ugostitelja “koristi situaciju” i širi štekate kako bi primio što veći broj gostiju.


KOMENTARI:

Stari Komentari (20)

 • aas (Gost_7727)

  Pustite jude neka zgrcu lovu

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8244)

  Nisu nikad znali uvest red tako neće ni sad.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4545)

  Ne žele uvesti red. Bolji je nered. Ne može se rivom normalno proći. Redari nemaju pojma, tako i tako subotom i nedjeljom ne rade. Kaubojština na svakom uglu. Zašto gradsko poglavarstvo ne uvedete komunalna redarstva subotom i nedjeljom.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_138)

  3 m od mora??? Jesu li redari ikada prošetali rivom? Tamo štekati nisu ni 2 m od mora. Zašto plaćamo te ljude? Ako su generali mogli odgovarat po zapovjednoj dužnosti onda i bivši i sadašnji gradonačelnik treba snosit posljedice za toleriranje kršenja zakona

  oko 7 godina prije
 • koga briga (Gost_1440)

  prošle godine malo brige,ove nikako.
  jadna naša kaštila

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4210)

  Na čijoj je površini štekat od Žege u Gomilici?
  Kako će ondje proći pješak?

  oko 7 godina prije
 • AJME NAMI (Gost_1440)

  ajooj

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3215)

  u starome je kaos..pokraj "čarlija", pokraj delfina,(za pješake rivom),i za aute pokraj djardina,di je ona verona..ondi je "malo šire",pa kad se poparkiraju sa obe strane,onda je "malo uže"..krivo je poglavarstvo grada,samo zato jer tamo trake od ceste nisu nacrtane,pa ljudi ni neznaju dokle točno mogu parkirati..ovako je idelano,nevidi se dokle je kolnik pa "mogu di oće"..nek kažu ako im fali 2-3 litre piture,skupit ćemo medju se,iako mi se čini da tu nije neimaština u pitanju,nego nerad i nebriga!!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6463)

  Nije delfin nego dupin!:p

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8241)

  u kaštelima radi tko šta i kako hoće pojedini ugostitelji ne plaćaju ni kunu za postavljene štekate pa opet nikom ništa

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6117)

  ne smetaju meni štekati, dapače neka ih se postavi da bar malo selo dobije na izgledu, a samim tim možda i privuku kojeg gosta, jer ruku na srce jadno kaštela izgledaju, iz godine u godinu sve jadnije i jadnije, propada sve, od ulica do fasada do malih obrtnika, slabo, nikakva ponuda turistima, nemaš di izađ ni maldi ni stari ni obitelji, slabo

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1916)

  Tri metra od mora. A u moru??? Riješite više to ruglo u Starom i pokažite da ste odgovorni i ozbiljni. Dosta je nama praznih riječi i obećanja. Ili nešto napravite ili se ne javljajte. A svi znamo da komunalni redari kontroliraju štekate, i to po više puta dnevno.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1832)

  srušite štekate ka i palace bit će van lipše i šire!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6117)

  slažem se s gostom 1832, nije im bilo malo srušit plavi jadran pa kino, uništili su i palace, jadno, jadno, jadno,

  neki dan kaže mi jedan mladi par turista: imam li im šta preporučit za vidit, a ja se posramim samo tako, šta im preporučit: dvorac vituri, slabo, lukšić kada si izbrisa s karte zemljopisne, stari: ništa, par kafića, smrdljiva riva kod intrade, ne znam kako mogu jest, a tamo im smrdi za poludit, dragi gosp. poteštatu izađite malo iz autića kojim obilazite sela i napravite nešto konkretno, i onaj vrtić u štafiliću sramota

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6151)

  O Kakvom komunalnom redarastvu pricate? Vratila se stranka na vlast pa ce bit 4 godine lezarine. A i bura puse ovih dana pa niko ne zuga radi govana u moru

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7218)

  imaju prav rušit ,to je sve komunistička dota i nije služila nikome

  oko 7 godina prije
 • MA SLUŠAJ (Gost_9199)

  sve in bašte u more triba bacit lopovi su to malo veci,uzmi konobaru svakome 3 4 stoje misecno,neprijavi ga na punu placu,od 15 stolova 4 nesmi imat najmanje,vec imaju i za zavaljat i fiskalnu kasu i onda umisto da das konobaru da izadje da kupi curi stakod lipo sve u psk prokockaj i udri po selu kukaj kako su komunalije velike kako je sto čuda a ima se dignit nazvat markoma il bacoma da donesu pice za 5 a on da za 13 14 kako di i eto ti skole i pameti,e to su gazde (BAR LUKŠIČKIH) kafica

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1140)

  Odgovara: # 315229

  A ti vjerovatno predajes hrvatski jezik negdje u skoli!

  oko 7 godina prije
 • re (Gost_8854)

  ma koji redari boje se svoje sjene nesmiju rec nikom s pasima da ne vrse nuzdu po zelenim povrsinama pa ni zenama hahahahah da redari hahahah

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1146)

  A u Starome na okretištu 38-ce triba srušit 3 kioska i zabranit parkiranje, jer radi nji(zi) bus za Rudine naopako parkira i putnici ulazu s ceste umisto s otoka - pločnika. Raščistit "situaciju" između foto Marka i Krokija, isto sigurnosti radi. Niz Valovo sa zapadne strane pločnik završava štekaton, a čini mi se i sa istočne, pa čovik (oli mater s ne daj Bože kolicima) ne more proć. A riva je znate i sami šta: pišaona, rigaona i parking bez reda i smisla.
  BTW, može li se poslat komunalnom redaru slika na mail, a da temeljem iste mora reagirat?

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij