hren

U nedjelju, 13. lipnja točno u 18.05 sati, obilježena je 36. godišnjica od nesretnog događaja, kada su pri prijevozu građevinskog materijala s rive u Kaštel Sućurcu na planinarski dom "Putalj" u tragičnom događaju živote izgubili četiri člana posade helikoptera Zrakoplovne baze Divulje: B. Miščević, J. Stanačev, R. Štrbac i I. Tičinović.

Ne tako davne 1977. godine gradio se istočni dio Planinarskog doma «Kozjak», a helikopter Zrakoplovne baze Divulje sa četvoricom članova posade sudjelovao je u prevoženju materijala od sućuraćke obale do mjesta izgradnje Planinarskog doma. Prilikom manevra ispuštanja košare sa materijalom i povratka prema mjesnoj obali došlo je do naglog pokreta spuštanja helikoptera prema padini Kozjaka; zbog termikei turbulencije izravnala se visina elipse i kuka za nošenje košare zapela je za elipsu helikoptera. Helikopter je pao i stradali su svi članovi posade. Tragični događaj dogodio se u predijelu Sedra, nepristupačnom dijelu Kozjaka.

Od tada svake godine na dan i sat nesreće, odnosno 13.06. na Blagdan Svetog Ante u 18.05 sati članovi Hrvatskog planinarskog društva «Kozjak» i mještani Kaštel Sućurca prigodno održavaju sastanak u počast poginulima koji su ostavili život prevozeći materijal za izgradnju Planinarskog doma «Kozjak» u kojem danas uživaju planinari, putnici i namjernici.
Inače, članovi Planinarskog društva «Kozjak» i mještani svojim su dobrovoljnim radom izradili spomenik uklesan u kamenu sa imenima svih poginulih, a spomenik pored kojega su posađena i četiri čempresa smješten je oko 200 metara zapadno od crkve Svetog Jurja na Kozjaku.

Uz članove HPD Kozjak, u obilježavanju su sudjelovali i članovi obitelji poginulih, Žarko Tičinović sa sinovima, Gorki Tičinović te Mirjana i Predrag Mišćević.


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • (Gost_6142)

  ajde lipo moj novinar reci ko je od ovih VELIKIH političara prisustvova takvom događaju. možda se oni ne sječaju, a možda ih smeta šta su to bili i pripadnici mrske im vojske

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1184)

  A di su ti vrli sučuraćki planinari na slikama, ja ih ne vidim,žalosno ali istinito.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3547)

  di su poglavari grada, vec je pocelo pazu samo svoje HDZ-ovce :(

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6142)

  napisa je NUŠIĆ ministarku i ima poznata ona " ušaltaj se simo".sučurani se ušaltali pa sad kao da ih je sram i lipih stvari šta su bile.oče da svitu kažu da je sve počelo 90-e

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2108)

  aj molin vas bez te glupe politike bar na ovaj tekst.te gluposti nas mladje ionako ne zanimaju,uozbiljite se vise.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4156)

  judi vole..spomenike..eto..npr..isti slucaj u africi..i domor......;)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3413)

  gostu 354t,ako si dobro ućio da nema iz hdz prisutni evo i ja sam ućio da nema ni čelnika sdp i hns i nemoj te puno mudrijat jer ovo nema nikakve veze sa strankama a ti sa ovakvom izjavom samo iritiraš ljude zato vas molim da se saberete prije nego napišete bilo koju glupost te iskažete mržnju prema netkome tko vam nije drag

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4096)

  Da su docekali 91 tukli bi iz tih istih helikoptera po Kastelima!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9147)

  S Predragom sam studira građevinu u Splitu, hvala gospodine.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4640)

  A slušaj ovoga rodoljuba zero poviše...da su ostali živi, tukli bi po nama...rodoljube vrati se u svoju naci-jamu i ostavi ekipu koja je gradila naše domove na miru!

  oko 7 godina prije
 • 4096 (Gost_528)

  da su bidni dočekali 91 kako ti kažeš onda bi ih izbacilo iz stana i odvelo ka i druge.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij