hren

DAN OTVORENIH VRATA U UDRUZI NAŠA DICA
Mali dio onoga s čime se suočavaju djeca s posebnim potrebama, poput teškoće komunikacije ili senzorne integracije, u četvrtak su imali priliku vidjeti i osjetiti i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić, donedavni dogradonačelnici Marinka Parčina i Marinko Kovačev te ostali zainteresirani sugrađani, koji su posjetili udrugu „Naša dica“ u Rudinama, u sklopu Dana otvorenih vrata udruga.

Svoje sugrađane u Rudinama je dočekao mladi tim stručnjaka različitih profila, kao i dio roditelja kojima su prostori udruge mjesto čestog boravka, te su im priredili svojevrsnu prezentaciju aktivnosti, iskustava i dosadašnjih postignuća te ih upoznali s planovima za budućnost.

Gradonačelnik Udovičić imao je priliku iskušati neurofeedback trening, te saznao niz pojedinosti o ovoj metodi i tehnici poboljšanja pažnje i koncentracije.

Osim neurofeedback treninga, gradonačelnik i ostali gosti, na trenutak su mogli osjetiti i neugodnu kakofoniju zvukova koju autistično dijete osjeća na pojedinim mjestima i vidjeti okolinu kako je ponekad vide autistična djeca.

Zanimanje posjetitelja izazvale su i komunikacijske ploče koje imaju poseban značaj u komunikaciji djece koja ne mogu verbalno komunicirati.

- Mnogima, koji bez poteškoća verbalno komuniciraju, komunikacijska ploča postavljena u senzornoj sobi i ostalim prostorijama u udruzi, predstavlja tek niz šarenih sličica, no uz pomoć ovih sličica djeca s problemom verbalne komunikacije mogu izraziti svoje želje i potrebe – kazala je defektologinja Željana Čaplja, koja je goste upoznala i s pametnom pločom te kako uz pomoć AAC tehnologije djeca, na njima prihvatljiviji i zabavan način, usvajaju nova znanja i vještine.

Na kraju druženja roditelji su gostima govorili o svojim, roditeljskim iskustvima, „bitkama“ s ponekad neučinkovitom i nerealnom administracijom, dugim i neprospavanim noćima i nizu problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

- Upoznat sam s vašim radom za koji imam samo riječi pohvale i svi smo svjesni da unatoč vašem velikom angažmanu i trudu, udruga Naša dica treba za svoj rad i pomoć šire zajednice, kako Grada tako i različitih državnih institucija – kazao je na kraju gradonačelnik Ivan Udovičić, izjavivši da će sve viđeno u udruzi za njega biti jedno novo, vrijedno iskustvo.


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost_1197)

  Gospodin Udovičić, za vas je sve novina, pa i udruga Naša dica, nažalost.Ja, majka djeteta s poteškoćama, prvi put sam vas jučer vidjela, a vi ste obnašali neku funkciju i u županiji?Za vas su jučer najbitniji bili fotografi.....nažalost

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4042)

  a ja sam ga vidila nekoliko puta samo očito ti nisi bila tamo. Sad je gradonačelik i sad ćemo viditi koliko će pomoći a jesi li ga ti vidila prije nije bitno

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2208)

  sigurna sam da ce i g Udovičić nastavit kvalitetno surađivati sa udrugom kao i njegovi prethodnici :p

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5097)

  Mi došli jučer s dicom, ali baš u centar Mir i kako nismo vidili nikoga osim štićenika, a nismo najbolje upućeni s različitim lokacijama udruga vezanim uz sami centar, malo smo ostali s njima, pa otišli. Šteta što nije bio netko tko bi nas uputio na pravo mjesto.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_130)

  Goste 5097, Centar Mir nije imao dan otvorenih vrata

  oko 7 godina prije
 • (Gost_219)

  Imam provjerenu informaciju da je g.Udovičić u prošlom mandatu često posjećivao centar "Mir" dok se g.Berket nije udostojio ni jednom doći. Očito je da naš sadašnji gradonačelnik ima dušu i srce za najpotrebitije i da će nastavit tako i u ovom mandatu.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5097)

  Rijetko idemo gore, pa nismo ni znali da u Rudinama ima više lokacija i udruga. Očito smo pogrešno razumjeli najavu na portalu. Sad znamo za dogodine.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3179)

  goste 219, vi očito ne znate da postoji "Mir" i "Naša dica", centar "Mir" je ustanova, a "Naša dica" udruga.Vi znate koji političar je dolazio, a koji nije.Dosta nam je političara, nama tribaju ljudi dobra srca i volje za pomoć.Ne tribaju dolazit, da im naša dica budu promiđba za njihove političke uspjehe.Ne dolazite" mama

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij