hren

KAKO GLASATI?
Hrvatski građani u nedjelju će prvi puta birati svojih 12 zastupnika u Europskom parlamentu, jedinoj europskoj instituciji čiji se članovi biraju izravno, a uz Vijeće ministara čini zakonodavnu vlast Europske unije u koju će Hrvatska ući 1. srpnja. U nastavku vam donosimo odgovore na najvažnija pitanja vezana uz sutrašnje izbore.

Biračke liste možete pogledati OVDJE...

Popis biračkih mjesta u Kaštelima koje možete vidjeti OVDJE...


KAKO GLASATI?

Na glasačkom listiću bit će ispisane sve kandidacijske liste kao i imena svih 12 kandidata koje pojedina lista predlaže. Da bi glas vrijedio potrebno je zaokružiti listu i jednoga kandidata s te liste. Kombinacije ne prolaze. No isto tako može se glasovati samo za listu, ili samo za pojedinog kandidata. Ako se zaokruži više kandidata s pojedine liste glasovi idu listi, ne i samim kandidatima.
 

ŠTO SU EUROPSKI IZBORI?

Europski izbori su izbori za članove Europskog parlamenta koje na temelju općeg biračkog prava biraju državljani članica Europske unije neposredno tajnim glasovanjem. Prvi su put organizirani 1979., a aktualni je saziv Europskog parlamenta izabran 2009. Europski se izbori provode svakih pet godina i to u svim državama članicama istodobno. Svaka država članica bira određeni broj članova u Europski parlament. Primjerice, na izborima 2009. Malta je kao država s najmanjim brojem stanovnika birala u Europski parlament pet članova, a Njemačka kao najmnogoljudnija država u EU 99 članova.

ŠTO JE EUROPSKI PARLAMENT?

Europski parlament je jedna od najvažnijih institucija Europske unije kao zajednice država. To je predstavničko tijelo Europske unije, a sastavljen je od članova svih država članica. Jedina je institucija Europske unije koja je izabrana neposredno od strane birača. Trenutačno ima 754 člana iz 27 zemalja. Parlament je uz Vijeće ministara Europske unije zakonodavno tijelo Unije što znači da suodlučuje o najvećem broju zakona koji se odnose na sve države članice i njihove građane. O preostalim zakonima (iz područja poljoprivredne i porezne politike) samostalno odlučuje Vijeće ministara EU. U službenoj su uporabi u radu Europskog parlamenta 23 jezika koji su službeni jezici u pojedinim državama članicama.

GDJE ZASJEDA EUROPSKI PARLAMENT?

Članovi Europskog parlamenta rade u Strasbourgu (Francuska), Bruxellesu (Belgija) i Luxembourgu (Luksemburg). Članovi rade u odborima zaduženima za pojedina pitanja (gospodarstvo, monetarna pitanja, slobode i prava građana, pravna pitanja i unutarnje tržište, zapošljavanje i socijalna pitanja, zaštita okoliša, zdravstvo i potrošačka politika,...) i na plenarnim sjednicama. Organizirani su u parlamentarne frakcije prema profilu svojih političkih stranaka i opcija. U svom radu zastupaju interese država i građana koji su ih birali.

JE LI EUROPSKI PARLAMENT NAJVEĆE MULTINACIONALNO PREDSTAVNIČKO TIJELO NA SVIJETU?

Europski parlament je uz indijski parlament predstavničko tijelo koje demokratski bira najveći broj birača na svijetu, a pritom je i najveće multinacionalno predstavničko tijelo. Parlament predstavlja više od 500 milijuna građana Europske unije, a o njegovim je članovima na posljednjim izborima 2009. moglo odlučivati više od 375 milijuna birača iz 27 država članica.

O ČEMU ODLUČUJE EUROPSKI PARLAMENT?

Osim o zakonima koji se odnose na sve države članice i njihove građane, Europski parlament odlučuje o članovima Europske komisije kao svojevrsne vlade Europske unije. Također, odlučuje o primanju novih članica u Europsku uniju, nadzire rad Europske komisije i usvaja proračun Europske unije nadzirući pritom upravljanje proračunom. Tijekom godina Europski parlament dobivao je sve više ovlasti kako bi građani država članica preko njegovih izabranih članova imali što više utjecaja na rad Europske unije i njezinih institucija.

ZAŠTO JE RAD EUROPSKOG PARLAMENTA VAŽAN ZA GRAĐANE?

Europski parlament kroz donošenje zakona odlučuje o uvjetima rada i života svih građana država članica Europske unije. Europski zakoni osiguravaju iste standarde i uvjete natjecanja na tržištu za proizvode i usluge iz svih država članica. To znači da se ovi proizvodi i usluge mogu slobodno i bez dodatnih ograničenja prodavati i nuditi u cijeloj EU. Primjerice, Europski parlament je dosad, među ostalim donio niz strogih uvjeta za zaštitu zdravlja ljudi poput upozorenja o štetnosti pušenja kao i niz strogih uvjeta za zaštitu okoliša poput propisa o motornim gorivima. Parlament je nadalje osigurao dvogodišnje jamstvo za proizvode široke potrošnje, regulirao ekološko zbrinjavanje otpada te donio mjere nadzora o ishrani životinja.

KOGA BIRAJU HRVATSKI BIRAČI U NEDJELJU 14. TRAVNJA 2013.?

Hrvatski državljani koji imaju biračko pravo biraju u nedjelju 14. travnja 2013. članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske. Bira se dvanaest članova. S obzirom da Republika Hrvatska 1. srpnja 2013. postaje članica Europske unije, njezino je pravo izabrati svoje članove u Europski parlament. I sljedeće će godine hrvatski birači odlučivati o članovima Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske jer se 2014. održavaju redoviti europski izbori istodobno u svim državama članicama Europske unije.

KAKO SE BIRAJU ČLANOVI U EUROPSKI PARLAMENT IZ HRVATSKE?

Članovi u Europski parlament iz Republike Hrvatske biraju se prema razmjernom izbornom sustavu i uz korištenje preferencijalnog glasovanja. To znači da birači mogu izabrati i listu za koju su se odlučili i za jednog od kandidata na toj listi. Glasuje se na glasačkom listiću na kojem su navedene liste kandidata. Birači mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata. Birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

TKO POSTAJE ČLANOM EUROPSKOG PARLAMENTA?

Pravo na sudjelovanje u diobi za članove Europskog parlamenta ostvaruju liste koje su na izborima dobile najmanje 5% danih glasova birača. Podjela mjesta između lista kandidata obavlja se na državnoj razini što znači da je Republika Hrvatska na europskim izborima jedna izborna jedinica. Izabrano je dvanaest članova s lista (stranačke i skupine birača) koje su na izborima dobile najveći broj glasova, a na njima oni kandidati koji su dobili najveći broj preferiranih glasova (najmanje 10% glasova koje je osvojila pojedina lista).

PO ČEMU SU OVI IZBORI POSEBNI?

Ovo su prvi izbori za članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske. Na njima će hrvatski birači uz glasovanje za liste prvi put imati mogućnost preferencijalnog glasovanja za pojedine kandidate na tim listama. To ove izbore čini jedinstvenima u hrvatskom izbornom zakonodavstvu i njegovoj praksi otkako se u Republici Hrvatskoj provode višestranački demokratski izbori.


KOMENTARI:

Stari Komentari (21)

 • (Gost_9173)

  eu parlament..vam dodje..kao nekada..savezno izvrsno vijece sfrj..na istocni..ali..ovaj put..na zapadni nacin.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3182)

  Ajme nama s i bez Evrope!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5094)

  What a nice surprice!Hahahahahah

  oko 7 godina prije
 • Ajmo Marita (Gost_9224)

  Lista 17<br />Broj 2<br /><br />Nek netko iz Kastela ubere dobru euro dnevnicu

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8229)

  Niko na izbore bojkot ko je lud glasat za njihovu placu od 8 tisuca eura a narod gladan kopa po kontenjerima.

  oko 7 godina prije
 • ma koga birat i cemu???!!! (Gost_9208)

  Prvo nece primit 8000Eu vec duplo to prvo je osnovica a onda dodaci. Drugi nemaJu ni priblizno posla a njihove sposobnosti pokazalisu vec pregovaraci koji nisu znali da Hrvatska Ima Prosek! Vidi cuda i nitko za to neodgovara! !!!<br />Morao bi biti lud da dam glasa za one za koje iz iskustva znam da nisu u stanju zastupati nase interese jer imamo dovoljno nesposobnih koji nas stalno prate. <br />Neka oni sami sebe biraju i tako posli izbora ja nemam prava ni " A " reci.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1118)

  šta ću birati kad ne znam nikoga s liste, kakav je, osim par poznatih imena, ostalo nepoznato sve...onda se opet glasa za stranku, ne da mi se..

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5229)

  BOOOOJKOOOT!!! Ne izlazit na izbore, popit kavu na suncu i doma.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1640)

  Ne triba nan ni evropa ni parlament. Uspili su nas idioti uvjert da ne možemo bez evrope.Nažalost puno nas je to popilo.<br />OSTAT DOMA.

  oko 7 godina prije
 • Max-ch (Gost_2109)

  Dali glasovati ili ne tribamo sami odluciti koliko konzumirati od ponudjene demokracije.EU nazalost nema alternative i moramo prihvatiti i ono sto mislimo da nece donit bolje sutra.Nisam ni ja siguran da dolazi bolje vrime od ovoga beznadja.Sta nam je jos ostalo nego nada da jednog dana bude bolje.Oni stalno govore o nekom dnu i nekom svitlu na kraju tunela,navirujte i upalite sami svoje svitlo pa neka gori.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4196)

  Na referendunu ste mogli reć da nećete u EU. Svi vi koji pozivate da ostanemo doma pogodujete mafiji koja nam je ovo skuvala.Izbori su jedino misto di možete zaokružit nekoga drugoga,makar da ga i ne poznajete, a ne već viđene i poznate po pokvarenosti i manipuliranju. Zato triba izać i glasat za one koji do sada nisu bili u politici. Bar je 50% mogućnosti da će bit bolji od ovih koje već znamo.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4196)

  Svi koji ostanete doma dali ste svoj glas Piculi ili Šuici. Ako je to vaš izbor, ostanite doma.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2740)

  ...onda ako izađem dajem glas ostalima.... ,a neće baš tako biti,posstoji i prekrižiti listić,onda je nevažeći

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2740)

  moj listić je moje pravo i vlasništvo ,i ne dam ga nikome

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3083)

  ja san izaša i glasa za njih 10-15.......listić je nevažeći,nemam za koga glasat

  oko 7 godina prije
 • (Gost_186)

  Pametne u lonac a budale na kolac! <br />Kako maka jadno ti je!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6173)

  Ovo su prvi izbori na koje ne iden jer uopće nije bitno ko će gori sidit, jer smo nemoćni u odlučivanju obzirom koliko nas ima u parlamentu koji zastupa skupinu od 470 milijuna svita. Istovremeno mi je (na žalost) drago da gubimo (ukoliko već nismo) suverenitet jer smo se prema domovini ponili tradicionalno maćehinski i doveli je do ruba neizdrživosti života za gotovo sve građane. Ovaj puta imamo sreću: idemo pod rep zapadu prema kojemu smo se uvijek okretali, bilo kad je u pitanju, znanost, estrada ili šoping. Jupiiii!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3942)

  zaiskali ste, eto van je. ko bija da bija izabran, šta zaradi njegovo je . i šta ja tu sad triban?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5239)

  Prvi put čujem! Koji izbori?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6173)

  [quote name="Gost_3942"]zaiskali ste, eto van je. ko bija da bija izabran, šta zaradi njegovo je . i šta ja tu sad triban?[/quote]<br />Pa ja se ne žalim, smatran da je bolje bit zadnji u gradu nego prvi u selu. Uostalom, glasa sam za EU, kao i većina u RH.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3942)

  [quote name="Gost_6173"][quote name="Gost_3942"]zaiskali ste, eto van je. ko bija da bija izabran, šta zaradi njegovo je . i šta ja tu sad triban?[/quote]<br />Pa ja se ne žalim, smatran da je bolje bit zadnji u gradu nego prvi u selu. Uostalom, glasa sam za EU, kao i većina u RH.[/quote]<br /> zašto je bolje zadnji u gradu nego prvi u selu.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij