hren
 

REAKCIJA EKO UDRUGA
Ekološke udruge „Opstanak“ iz Karlovca, „Rast Zagore“ iz Lećevice, „Zmajevac“ iz Unešića,  „Lijepa naša“ iz Opuzena, GIZZO iz Kaštela i „Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina“ zajednički poduzimaju pravne akcije na zaustavljanju, kako kažu, namjernog zagađivanja izvora pitke vode.

U svom priopćenju navode, -Ustavnim sudskim postupkom za ocjenu suglasnosti PRAVILNIKA O IZMJENI I DOPUNI PRAVILNIKA O NAČINIMA I UVJETIMA ODLAGANJA OTPADA, KATEGORIJAMA I UVJETIMA RADA ZA ODLAGALIŠTA OTPADA (»Narodne novine«, broj 111/11 iz 2011. godine) s Ustavom i Zakonima Republike Hrvatske tražimo da Ustavni sud poništi sporni Pravilnik kojim se dopušta smještanje centara za gospodarenje otpadom u neposrednoj blizini vodozaštićenih područja.

Republika Hrvatska je prema količini vodnog bogatstva na trećem, a prema kvaliteti tog vodnog bogatstva na prvom mjestu u Europi. Umjesto da tako bogate prirodne izvore vode čuvaju i štite svim sredstvima, hrvatske ga političke elite olako otpisuju. Nebriga prema tako vrijednom prirodnom bogatstvu ide toliko daleko da se zakonskom regulativom štite zagađivači izvora pitke vode umjesto da ih se radikalno kažnjava, navode eko udruge.

Nadalje se navodi kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 2011. godine donijelo izmjene Pravilnika o odlaganju otpada kojima se izričito izuzima zaštita vodnog bogatstva u slučaju da se kraj izvora pitke vode namjerava odlagati smeće. Nevjerojatno je, navode ekolozi, da upravo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donosi podzakonske akte suprotne osnovnoj funkciji tog Ministarstva! Kako je uopće moguće nekažnjeno donijeti takve propise?

Naime, na prijedlog Ministra zaštite okoliša i prirode 2011. godine mijenja se Pravilnik o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada (»Narodne novine«, broj 117/07) te se u Dodatku 1, točki 1. podtočki 1.2. alineji 1. iza riječi: »voda,« dodaje: »osim za centre za gospodarenje otpadom.«. Nakon takve barbarske intervencije Ministra Članak 1. istog Pravilnika glasi:

1. Lokacija odlagališta

1.1. Lokacija odlagališta otpada mora biti udaljena najmanje 500 m od naseljenog područja gdje stalno borave ljudi.

1.2. Lokacija odlagališta nije dozvoljena na:

– vodozaštićenom području, određenom prema propisima koji reguliraju zaštitu voda, osim za centre za gospodarenje otpadom.“

Nevjerojatna je drskost i bezobrazluk kojim se jednim običnim Pravilnikom kao pravnim aktom niže snage derogiraju i dokidaju prava ali i dužnosti zaštite voda predviđeni Ustavom, međunarodnim propisima i zakonima! U čijem je interesu zagađivanje izvorišta pitke vode na području cijele Hrvatske te strateški odabire smještanje centralnih županijskih smetlišta upravo kraj izvora pitke vode?, pitaju se eko udruge.


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • neka živi pravda (Gost_5162)

  Jako mi se sviđa kako je napisan ovaj članak. Kratak je, jasan je, s jasnim zahtjevom i jasnom porukom, jasnim obrazloženjem i što je možda najvažnije potkrijepljen dokazima i s jasno, stvarno, pravno i jedino učinkovito poduzetim mjerama, bez politiziranja, kukanja i mudrovanja.<br /><br />SVAKA POHVALA ZA SVE PODUZETO!!!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_96)

  Sve pohvale za tužbu....zastitimo još ovo šta možemo zaštit to je naše to je od hrvatskog naroda i nitko nema pravo nam to oduzimat....

  oko 7 godina prije
 • (Gost_48)

  Sramotna kampanja namjernog zagađivanja vode, privatizacije vode i tjeranja na pijenje vode iz dućana se nastavlja sa svakom vlašću

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5229)

  Još malo informacija: <br />1. Njemački zastupnici izglasali su zakon kojim je pravo na vodu izbačeno s popisa temeljnih ljudskih prava kako bi multinacionalne korporacije preuzele gospodarenje nad vodama.Europska komisija objavila je kako želi privatizirati vodoopskrbu na području cijele Unije.<br />Znaći-privatnik će određivati cijenu (=debelo poskupljenje). Tko nema za platit neka umre od žeđi jer voda nije od životne važnosti. Prema predloženom Zakonu o strateškim investicijama, Vlada bi svojom odlukom mogla jednostrano ukinuti vodnim bogatstvima status javnog dobra. Njihovim vlasnikom mogao bi postati svaki investitor koji na račun Republike Hrvatske uplati određeni iznos novca koji ne smije biti manji od 150 milijuna kuna.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5229)

  2.Što je to nego privatizacija vodnih resursa zemlje po principu kojeg gura Europska komisija?<br />Pariz i mnogi drugi gradovi su nedavno svoje vodne usluge vratili pod ovlast gradova i općina zbog negativnih iskustava s privatizacijom. Nizozemska vlada je 2004. donijela zakon kojim se zabranjuje privatizacija vodoopskrbe, a talijanski Ustavni sud donio je odluku da će svaki budući pokušaj privatizacije javnih usluga biti neustavan<br />Kako su naši političari vrlo vrijedni u postupanju protiv interesa RH i poslušnosti prema Eu (s obzirom na želju provlačenja ovog zakona) nadam se da nećemo valjda to dopustit i bit pasivni oko ovog pitanja kao i mnogih dosad jer voda je naša

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4902)

  Ne dajmo našu vodu!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3138)

  [quote name="Gost_4902"]Ne dajmo našu vodu![/quote]<br />tako je!!! kratko i jasno. voda je neotuđivo ljudsko pravo. svaka vlast koja prodaje vodu je protunarodna, bez obzira na ideološki predznak.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5363)

  ni vodu ni zrak ni zemlju ...to je sve naše

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9148)

  To jest naše blago: voda, zemlja i zrak. Ne smijemo dopustiti da nam i to oduzmu. Tada nećemo biti svoji na svome. Ne samo podignit Ustavnu tužbu nego i progon za one koji su se usudili potpisat izmjenu Pravilnika.

  oko 7 godina prije
 • koki (Gost_7127)

  U pripremi je zakon po kojem se vise nece moci busiti voda na privatnom zemljistu nego iskljucivo ce se moci busiti uz dobivanje koncesije i sve dosadasnje busotine za osobnu upotrebu ce morati zatraziti koncesiju u protivnom velike kazne a firma koja se bavi busenjem vode ako bude busila nekome a ovaj im nije pokaza dozvolu tj koncesiju biti ce od strane vlade zatvorena uz oduzimanje opreme,u cijeloj povijesti danas covijek ima najmanje slobode makar na prvu ne izgleda tako ali doci ce porez i na zrak ili je vec dosa kroz razne poreze,pdv...

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij