hren

VJEŽBA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA CIVILNE ZAŠTITE
Sućuračka riva u srijedu ujutro bila je centar županijske proslave Međunarodnog dana civilne zaštite, koju su organizirali Stožer zaštite i spašavanja Grada Kaštela te kaštelanska Vatrogasna zajednica.

Proslava je započela polaganjem vijenaca i svečanom skupštinom te mimohodom svih sudionika proslave, od kojih je većina pripadala nekoj od različitih službi zaštite i spašavanja, nakon čega je izvedena pokazna vježba zaštite i spašavanja na moru pri nastanku ekološkog onečišćenja. Cilj vježbe je bio podizanje razine osposobljenosti te provjera efikasnosti postupaka utvrđenih standardom.

Kroz vježbu je proveden cijeli postupak, od havarije broda i istjecanja mazuta te obavještavanja i zaprimanja dojave, alarmiranja službi i izlaska na teren,  do postavljanja plutajućih brana, angažmana ronilaca i djelovanja eko broda „Sv. Jeronim“.

Vježbom, u kojoj je sudjelovalo oko 95 osoba, dvadesetak vozila te dva broda,  zapovijedao je Milivoj Taslak, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Kaštela.

- Vježba se odvijala prema zacrtanom programu, svaki segment izveden je bez greške, a ovime smo pokazali kakva je osposobljenost snaga zaštite i spašavanja na području Kaštela te smo pokazali građanima kako bi sve izgledalo da do jedne ovakve nesreće dođe.

U vježbi su sudjelovali Stožer zaštite i spašavanja grada Kaštela, Vatrogasna zajednica grada Kaštela, zapovjedništvo Civilne zaštite, MUP-PP Kaštela, Pomorska policija, kaštelanska ispostava Lučke kapetanije Split, Hitna medicinska pomoć Kaštela, Crveni križ Kaštela i Županije, Hrvatska gorska služba spašavanja, DVIP Divulje, DIP CZ RH, Vlastiti pogon grada Kaštela, postrojba opće namjene grada Kaštela, a u zabavnom dijelu i HGD Biranj.

Predstavnici svih navedenih službi i postrojbi, za vrijeme vježbe ujedno su na rivi prezentirali opremu i edukativne materijale, građanima se mjerio šećer u krvi i tlak, te su se pokazivale jednostavnije vježbe spašavanja.

U razgledavanju i edukaciji najbrojniji su bili sućurački mališani, koji su sa zanimanjem primali nova saznanja, a svojevrsna zvijezda ovog je jutra bio mladi njemački ovčar Omar, član HGSS-a.

Sve sudionike i goste, koji su sudjelovali u proslavi Međunarodnog dana civilne zaštite, pozdravio je gradonačelnik Josip Berket, zahvalivši im na svakodnevnom trudu u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara.

Foto: Ante MajićViše fotografija možete pogledati u našoj Facebook galeriji OVDJE


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij