hren

GRAD POD KOZJAKOM SE PRIPREMA
Projekt plinofikacije Splitsko-dalmatinske županije u prvoj bi fazi trebao započeti za koji mjesec, a obuhvatit će gradove i općine u okolici Splita. Izgradnja plinske mreže kroz Kaštela, kako nam je potvrdio županijski pročelnik za gospodarstvo, razvitak i europske integracije Ivan Udovičić, očekuje se u drugoj polovici 2014. godine. Dužina kaštelanske mreže koja će se graditi iznosi 148 kilometara, a investicija ulaganja bit će teška gotovo 70 milijuna kuna.

Opskrba prirodnim plinom iz regulacijske stanice Klis

- Za cijelu županiju provedeno je istraživanje potencijalnog interesa, definirana je osnovna plinska mreža za opskrbu gradova Splita, Solina, Kaštela, Trogira te za općine Dugopolje, Klis i Seget.

Uz to, izrađena je projektna dokumentacija za ishođenje lokacijskih dozvola za osnovnu plinsku mrežu, a u srpnju 2012. godine ishođena je lokacijska dozvola za distribucijsku mrežu na području Dugopolja, koja obuhvaća odorizacijsku stanicu kod MRS Split te 14,2 km polietilenskoga srednjotlačnog plinovoda (u tijeku je proces potvrde glavnog projekta i zasnivanja prava služnosti; planirani početak radova ožujak 2013. godine, op.p.).

Za dio distributivne mreže za gradove Split, Solin, Kaštela te Trogir, Klis i Seget u tijeku je proces ishođenja dozvola (ukupno 23 km visokotlačnog plinovoda, 55 km srednjotlačnog plinovoda, idejni projekti za preostali dio sustava su završeni i slijedi predaja zahtjeva za ishođenje lokacijskih dozvola).

S obzirom na poduzete aktivnosti i očekivanu dinamiku ishođenja potrebnih dozvola i suglasnosti, početak izgradnje visokotlačnog plinovoda Dugopolje - Split i srednjotlačnog plinovoda planiran je za listopad 2013. godine, a natječaj za izbor glavnog izvođača radova bit će pokrenut u siječnju ove godine.

Kontinuirano se provodi marketinška kampanja, koja ima za cilj prezentirati plin kao poželjan, ekonomičan i ekološki prihvatljiv energent (u poslovnici na Stinicama postoji izložbeni salon s plinskom opremom) - izjavio je Udovičić, napominjući kako će se Kaštela opskrbljivati prirodnim plinom iz regulacijske stanice Klis.

Inače, koncesiju za izgradnju plinovoda i distribuciju plina za Splitsko-dalmatinsku županiju dobila je, na rok od 30 godina, austrijska tvrtka EVN AG.

Što sve treba učiniti prije priključivanja na mrežu

Zadatak građana prije priključivanja na mrežu bit će izrada projekta od ovlaštenog inženjera, predaja projektne dokumentacije u ured koncesionara, izdavanje energetskih uvjeta za priključak na distribucijsku mrežu, izdavanje energetske suglasnosti za priključak na distribucijsku mrežu, potpisivanje ugovora o priključenju na distribucijsku mrežu (po potpisivanju Ugovora radove na kućnom priključku izvodi koncesionar) te naposljetku potpisivanje ugovora o opskrbi.

Cijena plina regulirana je tarifnim sustavom, a trenutna cijena u RH je u rasponu od 0,35 do 0,55 kn/kWh. - Sukladno odredbi iz Ugovora za kupce, koji unutar prve dvije godine od izgradnje kućnog priključka imaju najmanje 500 metara kubičnih potrošnje, priključak se neće naplaćivati, a očekivana cijena priključka je do 7000 kuna za obiteljske kuće, a za stambene objekte s više stanova na razini 3500 kuna - zaključio je Udovičić.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (20)

 • (Gost_3192)

  Ova županija se ipak brine o ljudima i njihovim potrebama za razliku od našeg grada koji se ne brine o ničem.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5129)

  ajmo poslusnici tipkajte

  oko 8 godina prije
 • Napokon (Gost_46)

  Napokon je riješen misterij zašto nam se magistrala radi 10 godina.<br />Čekaju ljudi plin, ne žele dva puta kopat :lol: :lol: :lol: <br />vidi se da se bliže izbori, bajke su sve češće

  oko 8 godina prije
 • (Gost_158)

  i unda je svizac smota .....

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2242)

  a di vi mislite kopat vise majke van

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2827)

  Izbori, opet stiže cirkus

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8506)

  konalizacija, voda, cesta pa ćemo o plinu razmislit<br />endem

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1132)

  [quote name="Gost_8506"]konalizacija, voda, cesta pa ćemo o plinu razmislit<br />endem[/quote]<br />i krov na kući

  oko 8 godina prije
 • (Gost_208)

  udri po plinu a magistrala završetak 2089 god pa računajte kad če biti završen plinovod 3098 god

  oko 8 godina prije
 • (Gost_192)

  Ni eko kaštelanski sustav nismo završili ahahahah

  oko 8 godina prije
 • Kritika Portalu (Gost_7148)

  Prije par dana sam vas kritizirao sa cim su se mnogi slozili, a to je da ovo nije vijest, prepisati sto zarko pise za slobodnu i staviti kao vijest, zasto vi na ovu temu ne ponudite svoju kritiku kako je to nenormalno i predizborno pbecanje, da u ovom gradu ima stvari koje prvo treba zavrsiti prije nekih drugih kopanja. Mi kastelani nismo idioti kako nas Udovicic i Sanader smatraju, ima nas koji smo mladi i pametni i volomo ovo mistoizivit u njemu ali necemo vam vise dati da nas zaj,,,, nikad vise necete vodit ovaj grad, a od portala se ocekiva da bude barem kritican ako nemoze da se veze za hdz ili kako vitar puse

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2218)

  Koji trošak u ovo vrime resecije.Zašto se nebi provela voda os Klisa do Opora i to po vrhu Kozjaka.Postavit po požarnom putu tel. kablove i struju i preko toga asfalt.I na potezu od Klisa do opora napravit 50tak farmi i davat mladim ljudima na kredit ili na koncesiju a napominjem da je to sve državna zemlja.Tako bi se spasilo 50tak obitelji. Ostavite se uzaludnih investicija.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2140)

  najvažniji projekti za kaštela su EKO i MAGISTRALA.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7118)

  je ljudi,super....i mi ćemo biti u istoj zavidnoj situaciji kao i Karlovčani,Osječani....dobivat ćemo račun za plin 2000 kn...ma bas smo presretni...

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9198)

  opcino narucite cizam jer ce mo opet u govnima i blatu bit malo duze

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3181)

  Evo posla za Matu.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7100)

  ajme majko opet udovicic zeli na poziciju koje price izbori se blize pa nam mazu oci stize plin ha ha

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1470)

  Prije svega treba upoznat ljude da mi tih inženjera za plin baš i nemamo, dakle tribat će uzet i platit inženjera iz kontinentalne Hrvatske(čitaj Zagreb i okolica).A zatim nemamo ni iskusne i ovlaštene servisere za plin, dakle ka šta san prije naveo. Pa onda triba uvest plin u kuću i opremit kuću sa svin stvarima na plin šta je ekstra skupo...Tko voli nek izvoli, mene neće privolit.E da, triba platit i priključak isprid kuće i sufinancirat plinovod u cesti...

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5330)

  to će vam spojit država mukte..naplatila vam je komunalije..sad ju natjerajte da vam sve priključke dovede..plin,kanalizaciju,itd..+one koje ste sami platili,još jednom,tipa struja voda itd,nek vam dovedu nove cjevi i žice..<br />eeeeee,mašala...da je krast,i varat,sve komunistički mentalni sklop,onih jexivjetara koji su dobili stanove pa sad pametuju i stalno nešto novo naplaćuju,i to onima koji su im te stanove sagradili..nisu se sitili da prvo oni za zajedničke stanove plate komunalije i dokumentacije,jer ih nisu platili!!ni ništa drugo,ono šta su platili nemože pokrit godinu stanarine...

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8960)

  [quote name="Gost_5330"]...da je krast,i varat,...<br /><br />Teško mi je branit komunjare, ali kad ovakvi dupeglavac spaja nespojivo uz iskrivljenje činjenica, moran reagirat:<br />1.U komunizmu se najviše gradilo i to stalno uz premisu općeg dobra i podizanja standarda SVIH (a ne samo "nekih" i to na uštrb drugih)<br />2. Stanove nisu dobivali samo podobni (ima za to gomilu dokaza), a li nisu ni nepodobni, koji nisu bili nepodobni samo zato šta nisu bili podobni (nisi mora bit u partiji i skupa s njima puvat, ali nisi smija bit politički disident, istina)<br />3. Više su uspili polupismeni partizančine iz rata osmislit i (uz pomoć mislećih i struke) izgradit u 30 godin, nego šta su inženjeri i doktori suvremenog doba uspili srušit i ostavit svoj narod bez plaće, a potom i bez posla, uz pomoć vanjskih neprijatelja, a sami su bili domaći.

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij