hren

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar organizirala je berbu maslina u maslinicima zasađenim na rekultiviranim površinama Cemex-ovog rudnika. U berbi su sudjelovali članovi zadruge, članovi Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement te zaposlenici Cemex-a, a berbi su se pridružili i učenici, nastavnici i ravnatelji lokalnih Eko-škola.

Najavljeno lijepo vrijeme na najbolji je mogući način iskorišteno za berbu maslina u rudniku Sv. Kajo, a zadrugarima, članovima udruge branitelja i zaposlenicima CEMEX-a pomogli su i učenici sućuraćkeO.Š. kneza Mislava te solinskih O.Š. don Lovre Katića i O.Š. Vjekoslava Paraća. U dobrom raspoloženju i druženju obrano je oko 2,5 tona maslina za preradu ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar.

„Zahvaljujem svima koji su nam pomogli u ovogodišnjoj berbi, naročito učenicima Eko-škola, njihovim nastavnicima i ravnateljima. Ova berba najbolje pokazuje čvrstu vezanost gospodarstva uz zajednicu u kojoj posluje jer se rekultivacijom površine rudnika osigurao ugodniji okoliš zajednici, a braniteljima koji se brinu o masliniku dala prilika da se druže i da kroz zajednički rad proizvedu maslinovo ulje. Kad nam se u svemu tome pridruže i mladi naraštaji, možemo biti sigurni da ćemo osigurati održivost ovog projekta i u godinama koje dolaze“, rekao je upravitelj Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar, Ante Grubišić.

Zadruga je ove godine zasadila 460 novih sadnica maslina, a u idućih godinu dana planiraju maslinike proširiti za još 1000 stabala maslina, čime će im maslinik postati jedan od većih u regiji. Stoga će im dogodine zasigurno trebati i veći broj vrijednih ručica priteći u pomoć za vrijeme berbe.

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (18)

 • (Gost_1954)

  ma šta rade roditelji di su oti školski odbori šta li rade. pa ovim školama triba obavezno oduzet naziv eko škole i ravnateljima dati otkaz.koje samo zloupotrebe kojega licemjerja i manipulacije pa jeli to zbilja more proči jedino u ovem ludem gradu bez ikakve reakcije.<br />i otaj da ce im iduce godine trebati veči broj rućica triba je samo nadodat zdravih oli onih koji u dogledno vrime prežive spalionicu

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7368)

  Nadam se da su ti nastavnici i ravnatelji održali djeci predavanje o manipulaciji i ljudskim pravima. Najveći zagađivač u Dalmaciji, a koji planira postati još veći, manipulacijom preko djece nastoji popraviti svoju sliku u javnosti. Uz berbu maslina vjerovatno su djeci pričali o teškim metalima i kako utječu na zdravlje, o tužbama prema nevinim našim sugrađanima, o nepropisno saniranom terenu s par maslina, o tome kako donacije su uspješno sredstvo... o tome kako čovjek ako je putem zraka izložen štetnim emisijama i imisijama oboli...o ...

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7368)

  Kome se obratiti?<br />PROSVJETNA INSPEKCIJA<br /><br />Inspekcija obavlja nadzor nad zakonitošću rada škola i učeničkih domova. Dužna je razmotriti prijave i izvijestiti podnositelje o poduzetim mjerama. Razmatra i anonimne prijave. Može:<br />predložiti razrješenje ravnatelja te otkaz radnika<br />narediti poništenje nezakonite učenikove ocjene, nezakonito stečene svjedodžbe ili druge javne isprave<br />podnijeti optužni prijedlog sucu za prekršaje<br />Na ured@mzos.hr obratite se prosvjetnoj inspekciji i anonimno!<br />Ako živite na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Šibensko-kninske te na dijelu Ličko-senjske županije, obratite se podružnici u Splitu:<br />Split, Prilaz braće Kaliterna 10<br />Načelnik: Ivan Ivanda<br />021/490-022

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7368)

  Pravobraniteljica za djecu <br />Adresa:<br />Braće Kaliterne 10<br />21000 Split<br />Telefon:<br />021/ 490 022, kućni 125, 126<br />Fax:<br />021/ 488 462<br />E-mail:<br />info@dijete.hr

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6194)

  Protiv sam spalionice,ali to nema nikakve veze sa ovin branjem maslina.Točno je da je ovin činom uključivanja djece u branje maslina Cemex htio sebe prikazati kao ekološki osvješćenu firmu i da su tu dica vjerovatno poslužila da bi se CEmex prikazao kao firma-prijatelj ali ništa loše nema u tome da dica radu.Oli nije bolje da beru masline nego da su doma za kompjuterom.Ove slike koje su prikazane o iskorištavanju dice sa ovin slučajen nema nikakve veze nego pokazuju koliko su ovi komentari glupi.Dica tribaju radit od najmanjih nogu u krugu svojih obitelji i samo će na taj naćin steći radne navike.Svi ovi koji komentiraju protiv rada dice tj.uključivanjen dice u radne obaveze u skladu njihovih mogučnosti ni sami nemaju radne obaveze i vjerojatno su oni uhljebljeni na Državne jasle di je dovoljno doć na posal i ležat.Zato razlučimo simpatije prema Cemexu i po meni hvale vridne ove akcije.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7132)

  Ima veze sa spalionicom jer se Cemex uz pomoć novinara pokušava prikazati kao veliki prijatelj djece i sredine u kojoj njegova djelatnost zagađuje i uništava okoliš, a samim tim i ugrožava zdravlje te djece. I u nacističkim logorima su isticali parole da rad oplemenjuje. Degutantno je kakvim nas jeftinim trikovima i sitnim novcima pokušavaju kupiti. Ako Cemex postane spalionica, što im je namjera, te masline će biti pune dioksina i drugih otrova te se neće smjeti konzumirati niti prerađivati. I to bi djecu trebalo poučiti.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8193)

  Anita i Jelena baš ste smišne kako se razbacivate stručnim frazama koje ste skupile od drugih a nemate pojma šta znače. Da ste malo više slušale kemiju a ne odile oko škole još bi vam čovik i povirova

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7368)

  Niti sam Anita niti sam Jelena a ni nenabacujem se stručnim frazama i strašno mi smeta ovo korištenje djece za prikaz firme koja na sve sile nastoji postati spalionica. Nadam se da će se sa ovakvom praksom prestati. Ovim prikazom djeca su iskorištena a da ni nisu svjesna, ravnatelji su primili dobre donacije kao i nastavnici te su ove sate iskoristili da nadopišu terensku nastavu na koju su obvezni. Sramota. A što se tiče radnih navika- dajte molim vas.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5149)

  I ja se slažen da nije trebalo zvati djecu nego roditelje,koji bi to puno bolje i brže napravili.<br />Tim jednim danom u godini bi se ujedno i "zahvalili" na svim donacijama koje su svesrdno primali.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5139)

  [quote name="Gost_7368"]Kome se obratiti?<br />PROSVJETNA INSPEKCIJA<br /><br />Inspekcija obavlja nadzor nad zakonitošću rada škola i učeničkih domova. Dužna je razmotriti prijave i izvijestiti podnositelje o poduzetim mjerama. Razmatra i anonimne prijave. Može:<br />predložiti razrješenje ravnatelja te otkaz radnika<br />narediti poništenje nezakonite učenikove ocjene, nezakonito stečene svjedodžbe ili druge javne isprave<br />podnijeti optužni prijedlog sucu za prekršaje<br />Na ured@mzos.hr obratite se prosvjetnoj inspekciji i anonimno!<br />Ako živite na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Šibensko-kninske te na dijelu Ličko-senjske županije, obratite se podružnici u Splitu:<br />Split, Prilaz braće Kaliterna 10<br />Načelnik: Ivan Ivanda<br />021/490-022[/quote]<br /><br />Glede zaštite zakonitost možete i direktno UO za prosvjetu, kulturu i šport SD županije ili Vrbaniću i Tranfiću.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5325)

  Već viđeno. Već su dica Vrgorca obrala mandarine i poslala puste kašete dječjim domovima, isto ka i drug Tito na Vangi ča je bra.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1129)

  čemu adresa pravobraniteljice za dicu. ispašče da je dici zdravo na zraku radit. to in dođe ka rekreacija. zašto ne tužba vlasniku cemexa zbog zloupotrebe dice koja mu rade bez plačew. zašto roditelji nisu bojkotirali poziv, šta bi in bilo. nebi škola ništa jer je to zloupotreba.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9476)

  goste 8193 niti imaš pojma o kemiji niti možeš išta naučit, jer do tvoje glave ne dopire ništa, a o tvom primitivizmu kao i lošem odgoju neću ništa komentirat

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4102)

  Protutužba bi dobro došla onima šta ih je cemex tužija. Napad je najbolja obrana.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1668)

  Blago se nama po našim INTERNET kemičarima sadnjom maslina i kroz dobiveno uje iz istih uklonili smo sve emitirane dioksine , furane i neznam šta sve ne. <br />Nije dosta dosadašnjeg prosipanja spoznaja o emisijama iz Cemexa sad već i gospoda znaju kako uklonit to iz okoliša.Pitan se šta čekaju i di se gube.... Šta je sa ujen iz Doljana, Smojevca, Merebuj .....<br />Isto tako šta je sa ujen iz ostalih seli biće Donja Kaštila ekološki otporna . <br />A dici je branje maslina u ipak zauvik našoj ,a ne Cemexovoj kavi bija lipi izlet i guštali su.<br />Niko ih nije zlostavlja ni koristija za razliku od prosvjeda isprid tvornice i na Rivi . <br />Da nije Cemexa ne bi bilo ni pinez , penzij ni plaća .<br />Neka Van Gospe na Hladi,Sv.Roko iSv.Luka prosvitlidu to ča jemate u glavan .....

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9145)

  Kao prvo djeca su zloupotrebljena jer su slikana i odvanula su na svim portalima. baš me zanima je su li roditelji potpisali odlazak na akciju i dozvolu za slikavanje. Da je cemexu do dice tada im ne bi slike osvanile na svim portalima. upravo ta činjenica je dokaz da su djeca zloupotrebljena. Što se tiče plaća i radni mist bolje se zapitat što takva radna mista čine ostalim djelatnoszima a nadase zdravlju pa i dice koja su brala masline. Ova gesta nikako se ne može protumačiti ko dobronamjerna. Da je bila dobronamjerna onda dica ne bi osvanula po portalima. Da su im donacije dobronamjerne onda ne bi se o njima na široko pisalo već bi se obavljale u tišini. Sramite se svi koji podržavate ovako manipulativnu akciju.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3833)

  [quote name="Gost_7368"]Kome se obratiti?<br />PROSVJETNA INSPEKCIJA<br /><br />Inspekcija obavlja nadzor nad zakonitošću rada škola i učeničkih domova. Dužna je razmotriti prijave i izvijestiti podnositelje o poduzetim mjerama. Razmatra i anonimne prijave. Može:<br />predložiti razrješenje ravnatelja te otkaz radnika<br />narediti poništenje nezakonite učenikove ocjene, nezakonito stečene svjedodžbe ili druge javne isprave<br />podnijeti optužni prijedlog sucu za prekršaje<br />Na ured@mzos.hr obratite se prosvjetnoj inspekciji i anonimno!<br />Ako živite na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Šibensko-kninske te na dijelu Ličko-senjske županije, obratite se podružnici u Splitu:<br />Split, Prilaz braće Kaliterna 10<br />Načelnik: Ivan Ivanda<br />021/490-022[/quote]<br />Prosvjezna inspekcija bi trebala nadzirati rad škola, a ni to ne rade kako triba (škola Štafilić). Nije nadležna za rad udruga.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6195)

  Zabranjeno je djecu koristit u promiđbene svrhe. To je zloporaba. I istina je: sve voće i povrće u krugu od nekoliko kilometara od spalionice, ako se to dogodi, bit će zatrovano i neupotrebljivo za konzumiranje. Više od 5000 farmi u Njemačkoj je zatvoreno, hrana je puna dioksina i to u jednoj Njemačkoj. U nas se to ne bi ni otkrilo dok se svi ne preselimo u Gospe na Hladi.

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij