hren
 

UZ MNOGO EMOCIJA I PONOSA
S puno ljubavi i ponosa vjernici župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću, u nedjelju su pratili svaku riječ koju im je s oltara mjesne crkve uputio njihov mladi sumještanin don Ratomir Vukorepa, služeći svoju Mladu misu.

Don Ratomir Vukorepa rodio se 1988. godine od kada živi u Kaštel Lukšiću, gdje je i završio osnovnu školu „Ostrog“.  S 14 godina, nakon završetka osnovne škole, upisao je Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju „Don Frane Bulić“ u Splitu te je pohađao kao sjemeništarac. U Centralno bogoslovno sjemenište stupio je 2006. godine te upisao Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, na kojem je diplomirao 2011. godine  Pastoralno je djelovao u Dubravi, Sitnom Gornjem i na splitskim Pujankama, a zaređen je u lipnju ove godine.

O don Ratomiru, koji je u prepunu lukšićku crkvu ušao u procesiji koja je krenula od stare župne crkve, govorio je dr.sc. don Alojzije Čondić.

- Dugo se pripremao za ovo, strpljivo i ustrajno,  te je odgovorno i razborito živio i radio. Koliko se nekome može učiniti da je ovo kraj jednog njegovog života, važnije je reći da je ovo njegov novi život, ulazak u nepoznato, ali on nije sam. S njim je i snaga Duha svetoga koja ga je pratila do sada, a pratit će ga i dalje. Sada je važno da ga pratimo i mi, svojim molitvama da ustraje u svojoj vjeri i svojem sretnom danu koji mu je Bog dao, jer nam danas treba svetih i razboritih pastira koji će povesti ovaj narod – kazao je između ostalog don Alojzije, naglasivši kako je ovo misno slavlje veliko duhovno osvježenje.

Blagoslov majke

Vjernici su posebno emotivno popratili blagoslov koji je don Ratomiru na ulasku u crkvu dala njegova majka Tomislava, izražavajući svoj ponos i pozivajući ga da bude dobar pastir vjernicima.

- Sine moj, neka te po zagovoru Blažene Djevice Marije, svetog Josipa, svetog Ivana Krstitelja, svetog Ante, svetog Arnira, blaženog Alojzija Stepinca i svih hrvatskih svetaca i blaženika, blagoslovi svemogući Bog i neka te prati na tvom životnom putu – na kraju je kazala don Ratomirova majka.

U svom govoru zahvale don Ratomir je s oltara zahvalio svojoj obitelji i župljanima, svećenicima, profesorima, prijateljima svećenicima,  a posebno župnicima lukšićke župe, od don Ivana Simunića koji ga je krstio, don Ante Šipića, koji ga je pratio kroz njegovo osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, don Jure Vrdoljaka pa do današnjeg župnika don Stipana Šurlina

- Meni i mojim kolegama koji se pripremaju za svećenstvo, njihovi  župnici su svojevrsni putokazi, gledajući njih gledamo sebe u budućnosti. Iako nas je u svećenstvo doveo Božji poziv i izbor, veliku ulogu odigrali su i naši župnici, koji su nam često i životni oslonac – naglasio je don Ratomir, koji je s mise udijelio mladomisnički blagoslov svim okupljenima.

Propovijed tijekom Mlade mise održao je don Jakoslav Banić, a misu je pratio župni zbor pod ravnanjem č.s. Terezine i prof. Gabriele Lozić.
Mladoj misi nazočili su i čelni ljudi Grada Kaštela i Županije predvođeni gradonačelnikom Josipom Berketom, županom Antom Sanaderom i predsjednikom Gradskog vijeća Darkom Varnicom, kao i brojni uglednici iz javnog i vjerskog života.

Nakon same mise don Ratomir, koji će po Dekretu splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića u župi na Pujankama biti župni vikar, ustvrdio je kako se brojni osjećaji, od treme i straha do radosti i veselja ne daju opisati, no kako je na kraju izuzetno sretan.
Njegovu sreću nakon mise podijelili su i brojni uzvanici na zajedničkom ručku, gdje radosti, veselja pa i pjesme nije nedostajalo.

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (17)

 • (Gost_244)

  don ratomire jos jedna čestitka i neka te božji duh prati kroz svečenički poziv!!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7477)

  čestitke

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3150)

  sretno

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8225)

  bog te sinko blagoslovio bio ti u pomoći dao ti snage da ustraješ u svom pozivu i kroz cijeli svoj život budeš na ponos svojoj obitelji crkvi i domovini.SRETNO

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3212)

  sretno i lipa je crkva,prekrasna.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9438)

  sretno

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2549)

  čestitam rato.

  oko 8 godina prije
 • Rato (Gost_6114)

  Hvala svima i Božji blagoslov!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3168)

  Sretno Ratomire!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7477)

  još sam pod dojmom nečeg velikog

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4149)

  iskrene ČESTITKE RATO.....

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3973)

  Rato sritno tribat će ti

  oko 8 godina prije
 • Stepinac (Gost_31)

  Sritno i blagoslovljeno tebi tvojima!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_106)

  a je lipo ne radit i lipo živit........na grbači ludoga naroda,dok je ovaca bit će i čobana

  oko 8 godina prije
 • emotivna (Gost_3379)

  hvala duhu svetom što je don rato kao najmlađi mladomisnik, uvršten među svoje pomazanike.divan predan bogu inajmanjima. neka te prati božji blagoslov na ovom trnovitom putu.bog te blagoslovio

  oko 8 godina prije
 • (Gost_164)

  Premda Vas osobno ne poznajem,iskreno Vam želim ,don Ratomire, neka Vas brani sila Krista Spasitelja i čuva zagvor Majke Božje!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6114)

  Evo i ja iz Mladenovca zatekao sam se u Lukšiću i bio na misi.<br />Moja župa je u Smederevu sv. Ivana Krstitelja, pa po zagovoru mog zaštitnika neka vam Bog da sve najbolje.

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij