hren
 
U Splitu je u prvih osam mjeseci ove godine plinski sustav ugrađen u sto posto više vozila u odnosu na 2004. godinu, a trend interesa za ovu vrstu pogonskoga goriva toliko raste da serviseri moraju dijelove iz inozemstva čekati i više od mjesec dana. Razlog tome su zasigurno nestabilne cijene nafte na svjetskom tržištu i učestala poskupljenja. Za razliku od klasičnih goriva, cijena plina iznosi 3,05 kuna po litri i nije se mijenjala još od 2000. godine. — Već nekoliko godina plin ugrađujemo u 60-ak automobila mjesečno, a servis se čeka otprilike 10 do 15 dana. Od svih vozila, preporučujemo ugradnju alternativnog sustava u automobile ford focus, peugeot 605 i mazdu premacy, te u vozila koja su prešla 300 tisuća kilometara, iako, ako se utvrdi da je motor u dobrom stanju, kilometraža nije uvjet. Uloženi novac za ugradnju vrati se najkasnije za godinu dana, a nekima i prije, ovisno o potrošnji i starosti auta — kaže Anita Aužina iz "Astro-laba", jedne od radionica za instalaciju plina u vozila na području Splita.
Cijena ugradnje kreće se od 3500 do 15.000 kuna, ovisno o modelu i starosti automobila. Najjeftinije je ugraditi plin u vozila s rasplinjačem, dok će najskuplje proći vlasnici vozila s katalizatorom proizvedeni nakon 2000. godine.
Na području Splita još uvijek nema punionice za plin, ali kad se zna da je riječ o triput jeftinijoj vožnji, vozačima sigurno neće biti teško otići do benzinsko-plinskih postaja "Perić", "Zovko" i "Lisana" u Kaštelima, ili Ininih crpki "Kozjak" 1 i 2 na autocesti kod Konjskog, te u punionicu "Pro-plin" u Kaštel Sućurcu.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij