hren
 

PROMETNE GUŽVE UZNEMIRILE GRAÐANE
Iako su se Kaštelani i stanovnici ostalih mjesta zapadno od Splita, koji su iz raznih razloga primorani odlaziti u taj grad, već navikli na prometne gužve koje godinama vladaju na solinskoj Širini, ono kroz što prolaze posljednjih desetak dana može se poistovjetiti s prometnim kaosom u milijunskim gradovima, zbog čega odgovorni najavljuju djelomično uređenje raskrižja i smanjivanje gužvi.

Na ovom izuzetno prometnom raskrižju do sada su postojali periodi kada su gužve bile intenzivirane, zbog velikog broja vozača koji u Split odlaze na posao, ali odnedavno se na tom raskrižju izvode određeni radovi pa su gužve stalne, bilo da je riječ o jutarnjim, poslijepodnevnim ili večernjim satima. Tako svaki dan svjedočimo kolonama vozila koji se kreću iz pravca Kaštela puževom brzinom s vozačima pogleda uperenih u semafor i zeleno svjetlo na njemu, koje na razočaranje mnogih, traje prekratko. I onda opet isto. Neki od vozača naoružaju se strpljenjem dok neki na sve načine pokušavaju besmisleno proći nekoliko automobila ispred sebe pa im u tome dobro dođe i pješačka i zelena zona.

Prema dobivenim informacijama, trenutne gužve trebale bi potrajati još kraće vrijeme, jer radi se na još jednoj traci koja će se odvajati za Dujmovaču. No, nadležni najavljuju i skore dodatne radove na sanaciji mostova, kako bi se riješio dugotrajni problem sigurnog prometovanja na ovom području, što će ponovo donijeti veće gužve.

Na proljeće direktan spoj stare kaštelanske ceste i ceste za Dujmovaču

- Na raskrižju Širina u Solinu, radove, koji su počeli prije nešto više od tjedan dana, izvodi tvrtka Županijske ceste. Prva faza radova bit će gotova za približno sedam dana, dok druga faza ovisi o vremenskim uvjetima i mogućnostima Županijske uprave za ceste. Radovima koji se trenutno izvode nije se utjecalo na profil ceste jer se odvijaju van prometnih traka osim na skretanju za Dujmovaču, što može biti uzrok dodatnih gužvi.                                                    
Na proljeće sljedeće godine biti će nužno pristupiti sanaciji mostova Stari i Novi Jadro. S obzirom na to da će promet u jednom smjeru morati biti zatvoren, omogućit će se da se odvija alternativnim pravcem prema Dujmovači.
Prije dvije godine bili smo svjedoci nastalih gužvi na mostu Stari Jadro te su se Hrvatske ceste odlučile na ovaj zahvat kako bi se u budućnosti gužve smanjile na najmanju moguću razinu. U dogovoru sa ŽUC-om iskoristit će se ovaj trenutak jer će se izvesti direktan spoj stare kaštelanske ceste i ceste za Dujmovaču u kontinuitetu te će se dobiti još jedna prometna traka čime će se donekle smanjiti gužve – informacija je koju smo dobili iz Hrvatskih cesta u Zagrebu.

Ako bude trebalo i policija će pomoći

O gužvama i radovima razgovara se ovih dana i u Prometnoj policiji, čiji će djelatnici po potrebi upravljati regulacijom prometa na raskrižju.
 
- Radovi koji se izvode na jugozapadnom dijelu raskrižja Širina u Solinu, označeni su privremenom prometnom signalizacijom. Navedeni radovi otežavaju uobičajeno skretanje vozila u desno, zbog čega povremeno dolazi do otežanog odvijanja prometa kroz raskrižje pa će, prema potrebi, odnosno opterećenosti cestovnog prometa, policijski službenici Postaje prometne policije Split, upravljati će prometom. U ovoj situaciji vozače pozivamo na poštivanje privremene prometne signalizacije i molimo za strpljenje do završetka radova koji bi trebali biti završeni  za manje od tjedan dana – stoji u priopćenju iz Prometne policije Split.
 


Već godinama nestrpljivi vozači pribjegavaju koristiti
zaobilazni put preko trotoara...


KOMENTARI:

Stari Komentari (29)

 • (Gost_3939)

  Kada će policija pomoći?
  Tribali su biti tamo već desetak dana . Daleko im je pa ne vide.
  A radovi su se tribali radit cijeli dan, a ne 5-6 sati dnevno.
  Sramota

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2184)

  sramota...

  oko 8 godina prije
 • (Gost_192)

  Je za sedam dana, kako da ne ,ja još nisam vidila da nekto tamao nešto radi,osim što su parkirali strojeve koji su na istoj poziciji od ponedjeljka,niko taka. A o pomoći policije da i ne govorim- nema je ! SRAMOTA!!!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7948)

  odbacujem ovo s GNUŠANJEM...!!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2405)

  začeprkali prid izbore
  endem

  oko 8 godina prije
 • .... (Gost_8131)

  predizborno kopanje,sad su se sitili kopat.šta su radili prošle jeseni?nije im bilo od glavu,ostavili su to za \"kad uztriba\"

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1172)

  Cili je Solin u hdz-u pa mislidu i na ovoj cesti iskopat koji bod. Ajme sramote.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6131)

  a di je most moji gradonačelnici Splita, Kaštela i Solina

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4149)

  ma šta će nan most??? samo triba ceste napravit kako triba, a to je već tribalo davnih dana bit gotovo!!!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2523)

  Sad kad je lipo vrime i nema kiše triba im 20 dana za 15 metara. Kad poćnu kiše i gruba vrimena tribat će im 3 godine za 15 metara.
  Da je bilo uvatit nekoliko Kaštelanskih poljoprivrednika bili bi mašklinom i motikom riješili sve u tri dana.
  Gledan jućer, ne može ni prva pomoć da prođe. Kako ih nije sram.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1217)

  U Solinu se bar nešto radi, u Kaštelima ništa.

  oko 8 godina prije
 • za 1217 (Gost_1172)

  Oli se ne radi brza cesta u kastilima, mislija san spora cesta.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6259)

  Prije manje od 2 godine tili su gradit most pokraj
  Barbarica koji bi koštao pola milijarde eura za riješit prometni kolaps u Solinu ( skupo i nepraktično rješenje), a sad opet nema pravog rješenja. Ovo \"čeprkanje\" to sigurno nije. Bez rješenja na više razina kroz Solin neće biti sriće (rješenje može biti i tunel).

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8154)

  Je tako je :sigh

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8472)

  katastrofa... teska guzva svako jutro moras krenit 20 minuti ranije ako mislis stic na posal... nazdravlje bilo

  oko 8 godina prije
 • (Gost_99)

  za gosta 6259, a ako ne most, onda tunel i to bas kraj Barbarinca, da Solin odahne, i da ne kružimo oko njega do Splita. Dubrovnik je dobija most, a zašto ne i Split, i te kakao bi se imalo šta vidit sa tog mosta, svi veliki gradovi imaju mostove po kojem su prepoznatljivi, tako bi bija i Split i Kaštila

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9425)

  nikakve ceste ..ni mostovi..nece spasit jude od guzvi..osim..litra benzine 10 €..i gradski prijevoz..a do tada ce i tako nestat nafte..pa na noge ..kare..ili autobuse na vodu.. ;)

  oko 8 godina prije
 • dobro su se sitili (Gost_6126)

  Tako trebaju ubaciti na svakoj cesti posebno traku za skretanje ulijevo da se ne stvaraju guzve!!
  Kao npr. ispred solin-građe koju su obnavljali a opet nisu ubacili posebno traku za skretanje ulijevo..i to su nam inženjeri...

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8839)

  mislis udesno?

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5616)

  Nevalja vam jaca a svak sa svojim autom na posal

  oko 8 godina prije
 • Raditi i noću. (Gost_4667)

  A zašto se ne radi i po noći dok su lipša vrimena.
  Nago sve radimo po danu i u Lito.
  Po noći rade svi u Svitu, pa i lječnici, meteorolozi, brodari, policija, itd.
  Njemci odavno to prakticijraju i radnici imaju tzv. Kišne dane zimi. Tako su naši \"sezonci\" zimi dolazili Doma dok nisu ostali tamo ili otišli na drugi svit.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5121)

  fala bogu da netriba most split kaštela..netribaju auti uopće..netribamo ništa radit,samo ka indijci gledat u sunce,i ležat..ma da oće ko da mina onaj u solinu,ili da još bolje sam pukne,pa da vidite trke!!!bit će skela na jadru,ili će se preusmjeravat priko planog,na autoput,pa kroz novi (jeftini) tunel u onom selu herceg makarska,i nazad omiškom obilaznicom i u split..ili za dubrovnik,i nizdol..nek dovedu odma one pontone sa maslenice,iz rata,ako ih nije ruzina potopila..jer kad se prikine promet na onom jedinom mostu koji spaja južni i sjeverni solin,vozit će se i hrana,i gradja u dubrovnik trajektima iz zadra..a učenici će prisidat iz 37a,u 37b,pa tako dalje do splita..jadni bože..takvih mostova se napravilo po 3 na svaki kilometar autoceste..tunela svakih 10-20 km,ovdi u dalmatinskom dilu..šibenik dobija tunel,i autoput na 5 minuta,makarska isto,šibenik i makarska su ka kaštela i solin..bez splita..

  meni se čini da se splitu neda tunel samo zato da krupni kapital lakše uzme autoput!!ne isplati se...
  onda krupni kapital dozvoli da se tunel kroz kozjak napravi,i odma profit naraste 4 puta,za ovaj dalmatinski dil.. :upset

  oko 8 godina prije
 • juh (Gost_4229)

  ljudi moji glavno dase nesto radi nema pinezi svesu pokrali

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3573)

  potrebna je prava rekonstrukcija na širini u Solinu i na početku Domovinskog rata u Splitu, te ukidanje semafora u Kaštelima (inače će brza cesta više ličit na Božićnu jelku nego na ikakvu cestu). Brže se u Split stiže iz Sinja (cca 35 km) nego iz K. Kambelovca (

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4285)

  most kod emezete rješava prometnih gužvi cili split i cili solin..bit će upola manje prolazaka autom u svakoj splitskoj ulici..a kroz solin je već sad potriba dodat još jednu traku od cimentara do rotora kraj merkatora,iako imaju već dvi i nema se di dodat treća..prije 20 godina se ovo činilo skroz komotno..sad je u frekventne ure zagušeno..za 10 godina će bit kaos..jednostavno most bi pola tog prometa preusmjerija..i nebi sva ta auta išla kroz cili grad split,dva puta dnevno i radla splićanima kaos..2 nivoa kroz širinu ništa neće donit jer ondi se ne križaju 2 ceste,nego se 2 ubadaju u jednu koja ide put splita..rašlje..potrošit će novce a ništa rješit neće..širina će bit ok bar po stoljeća kad se most napravi..napravit će se ili nakomod ili \"na vrat na nos\"..kad počmu jednom čepovi di niko ne mrda po 2-3 sata..dovoljno je da se od nervoze počmu gurat auta,pa se malo kvcnu,pa stanu jednom,pa se sve lipo začepi...pa se to ponovi par puta,a ponavljat će se kad se broj auta poveća..cesta može podnosit odredjeni broj..poslje - kaos...

  oko 8 godina prije
 • 3737 (Gost_6157)

  riješiti prometni kaos mostom split-kaštela,
  umjesto mosta na pelješcu koji nikomu ne triba,
  osim tajkunima za pljačku poluotoka....

  oko 8 godina prije
 • (Gost_159)

  a dok ne napravite most,daj bar dovucite policiju da malo pomogne regulirat promet u one ure kad su najveće gužve.
  kolega iz trilja dođe prije na posal u split,nego ja iz kaštela

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3732)

  Most košta cca 3.500.000.00 kn (slovima: tri milijarde petsto miliona kuna)tj.35 godina ubiranja poreza u Kaštelima bez da se potroši ijedna kuna (35 godišnjih gradskih proračuna, a ako bi nam ostajalo, nakon troškova egzistiranja grada, 10% proračuna za svrhu izgradnje mosta onda bi smo sami taj most mogli napraviti (uz uvjet kamata=0%) za 350 godina).Naravno da se most u stvarnosti ne bi radio samo iz našeg proračuna, ali prikazani model služi u svrhu dočaravanja koliko je taj projekt zapravo skup. Na širini se križaju ceste iz tri smjera i potrebna je raskrsnica u više razina!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3732)

  Ispravak: 3.500.000.000

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij