hren
 

PRVI HRVAT NA BLOGU FABRIZIA CARAMANGA
Fabrizio Caramagna, poštovalac, poznavalac i istraživač aforistike, u svome radu i na svome blogu stiže i do predstavljanja aforističara iz Hrvatske. Aforizme objavljuje dvojezično uz biografske i bibliografske podatke autora.

Na svom blogu predstavlja brojne svjetske aforističare, a kao prvog Hrvata predstavio je kaštelanskog aforističara Roberta Marića, te aforizme iz njegove knjige "Ateist sam, Bog mi je svjedok".

Tekst Fabrizia Caramanga možete vidjeti na ovom LINKU

Robert Marić humorističke tekstove i aforizme objavljuje već tridesetak godina. Redovne kolumne dugi niz godina imao je u Slobodnoj Dalmaciji i u Večernjem listu. Objavljivao i objavljuje u gotovo u svim hrvatskim tiskovinama (osim već navedenih Slobodne Dalmacije i Večernjeg lista, Omladinska iskra, Berekin, Nasciturus, Maškadur, Predah, Žulj, Potepuh, Čvorak Erotika-humor...).


Robert Marić

Dobitnik je Posebnog književnog priznanja na 11. Raosovim danima 2004. za monodramu Tiha noć, druge nagrade na 13. Raosovim danima 2006. za monodramu 16 slika iz života, te dobitnik Posebnog priznanja za aforizme dvije godine za redom (2001., 2002.,) na Festivalu humora i satire u Slavonskom Brodu.

Dugi niz godina, sve do smrti Tonča Keruma i prestanka izlaženja lista, bio je zamjenik glavnog urednika Berekina. Nekoliko godina je uređivao humoristički podlistak Rašpe u Trogirskom glasniku. Također je bio urednik humora i satire u ugaslom Predahu.

Autor urnebesne kazališne hit komedije Keks i glad, te glavni urednik satiričnog godišnjaka Maškadur. Autor je i brojnih radio drama, a uvršten je i u Antologiju hrvatskog aforizma i Enciklopediju aforizama. Dobitnik je nagrade "Zlatna puntina" koja se svake godine dodjeljuje najboljim hrvatskim aforističarima u sklopu "Dana smija".

Značajan je i Maričev književni opus. Od objavljivanja svog prvog proznog djela, Ludi šetači iz 1988. godine do danas objavljuje 5 romana (Dnevnik očajnika, Bez kolesterola, Praznine; El Dotores i Obala poskoka), knjigu za djecu Dalmatinko te zbirku aforizama Ateist sam, Bog mi je svjedok.

Robert Marić dobio je i Osobnu nagradu Grada Kaštela za 2010. godinu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • smil (Gost_6230)

  Jako lijepo...čestitke na uspjehu pri radu... na upornosti i dosljednosti...

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6320)

  nekoga treba čitati a sa nekim razgovarati

  oko 8 godina prije
 • škampi na buzaru (Gost_7102)

  Da u našem gradu nije sve crno te da ima i dobri stvari i još bolji ljudi, potvrda je Robert Marić.
  Roberto, iskrene čestitke.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5175)

  kad se na portalu pojavi nešto ovako dobro i pozitivno onda nema nikakvij komntara.čudnan smo mi narod.roberte svake ti čast i još napravi puno dobrih djela.

  oko 8 godina prije
 • urban mama (Gost_9202)

  Uz male dorade, Keks i grad mogao bi igrati i na prestižnijim pozornicama ovih prostora.Sjajan tekst! Sve Maškadure čuvam... Sudeći po opusu, gosp. Marić ne poznaje stvaralačku krizu. Čitala sam samo aforizme...Hvala Vam za ironiju,za kraljicu Satiru , za smijeh ,jer su kao sol, kao zrak, kao zdravlje.!!

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij