hren

Ubrzani globalni gospodarski rast potiče najbrži skok potražnje za naftom u proteklih 16 godina, objavila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA). U svom mjesečniku Oil Market Report ta agencija sa sjedištem u Parizu podigla je svoje procjene rasta potražnje za naftom u ovoj godini na 1,95 milijuna barela dnevno, odnosno 270.000 barela više nego u prethodnoj procjeni. Ukupna potražnja na svjetskom tržištu tako će dosegnuti 80,6 milijuna barela dnevno.


Snažnija od očekivanja energetska potrošnja u industrijaliziranim zemljama pojačana je eksplozivnim skokom potražnje iz Kine.

Agencija, koja savjetuje po pitanju energetike 26 industrijski najrazvijenijih država u svijetu, objavila je da ovogodišnje procjene rasta potražnje za 'crnim zlatom' predstavljaju najveće apsolutno povećanje u globalnoj potražnji od 1988.

To izvješće poklopilo se sa skokom cijena barela nafte na američkom tržištu danas ponovno na najvišu razinu u zadnjih 13 godina - 40,38 dolara, unatoč prijedlozima vodećih proizvođača OPEC-a za povećanjem proizvodnje. Do rasta cijena došlo je tijekom drugog tromjesečja, kada je obično potražnja za naftom manja zbog sezonskih razloga, što povećava zabrinutosti oko cijena kasnije tijekom godine kada potražnja ponovno ojača.

IEA procjenjuje da će svjetska potrošnja nafte porasti za 3,8 milijuna barela dnevno, sa u drugom tromjesečju bilježenih 78,7 na 82,5 milijuna barela dnevno u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij