hren
 
Od početka lipnja polagano teku pripreme za demontažu pogona PVC-S u poduzeću Kemokompleks u Kaštel Sućurcu (bazni dio ex Jugovinila). Pokošeni su travnjaci na koje će se odlagati demontirani dijelovi postrojenja, osposobljava se postojeća dizalica (kran) koja godinama nije bila u funkciji, priprema se lokacija za još jednu dizalicu, te čiste, uređuju i opremaju namještajem barake u krugu poduzeća u koje će biti smješteni djelatnici koji će vršiti demontažu.  Radove će vršiti "Montmontaža", a jedna njihova manja grupa djelatnika već je započela skidati aluminijske oplate i staklenu vunu sa vanjskih cijevi pogona.

Pogon Novi PVC-S je jedan od tri bazna pogona u ovoj tvornici. Izgrađen je i pušten u rad 1982. a zadnji put je radio 1995. godine. Od tada nije radio ne zbog svoje dotrajalosti već zbog ekonomsko – ekoloških razloga. Sada će biti premješten na Krk gdje će nastaviti sa radom.

Prisjetimo se – Jugovinil se 1992. godine podijelio na gornji dio – preradu koja se nazvala Adriachem i koji je pravni sljedbenik Jugovinila i na donji – bazni dio koji je preuzela INA i koji se tada nazvao Inavinil. Nakon što je 1994 godine INA od njega odustala, promijenio je ime u Adriavinil i pokušao samostalno raditi. Neko vrijeme je vršio dorade za račun firmi koje su mu davale sirovinu i tražio se strateški partner, ali to je bilo veoma teško nakon famoznog referenduma 1999. godine. Konačno ga 2002. godine kupuju sadašnji vlasnici, firme Kemokompleks i Lavčević za 5.300.000 eura od čega su u većoj mjeri obeštećeni djelatnici koji su u njemu radili 26 mjeseci bez plaća.

Prilažemo nekoliko fotografija sadašnjeg stanja tog pogona. Ozbiljni radovi započinju vrlo skoro i ove vizure će se totalno promijeniti, a mi ćemo fotografijom pratiti sve faze. Demontaža bi mogla trajati do kraja godine.


Tekst i slike: NS za Portal Grada Kaštela


KOMENTARI:

Stari Komentari (22)

 • (Gost)

  Fala bogu!!! :)

  oko 15 godina prije
 • Ludić (Gost)

  Ne ponovilo se

  oko 15 godina prije
 • (Gost)

  Ako netko zna - zanima me šta će bit na ovoj lokaciji?

  oko 15 godina prije
 • (Gost)

  Ruši!

  oko 15 godina prije
 • NS (Gost)

  Prenosim ono sto sam cuo: u istocnom dijelu uz cestu do Tangara bi se gradili apartmani, na sadasnju obalu bi se postavili lukobrani i tu bi bila jos jedna marina, u unutrasnjosti tvornice bi bila servisna baza za brodove, prica se cak o kockarnici i jos nekim turistickim sadrzajima, a uvjeravaju me da ce postojati i setnica koja ce povezati Sucurac sa Gomilicom.

  oko 15 godina prije
 • šp (Gost)

  Nadan se da če se sitit posadit i koje stablo!!!

  oko 15 godina prije
 • (Gost)

  vratite jugovinil u kojem je radilo po kaštil!!!!!!!!!

  oko 15 godina prije
 • (Gost)

  Fala Bogu
  Koliko puta mi je kiselina opekla leda....
  koju naravno niko nije pusta u more!!!!!

  oko 15 godina prije
 • Gomilica (Gost)

  Bravo! Bilo bi dobro šta prije napravit šetnicu od Sućurca do Gomilice. To je još jedino područje u Kaštilima di se ne može proć uz more.E to bi bija potez stoljeća...ne bi više biciklisti vozili cestom i strepili oće li ih ko \"skupit\" s kamionom.

  oko 15 godina prije
 • Sućurani (Gost)

  Neka ga đava nosi što dalje, tribalo bi obisit onoga koji ga je stavija onde

  oko 15 godina prije
 • branimira (Gost)

  o mrtvima sve najbolje,Jugovinil je ipak othranio i školova i izgradio mnoge......

  oko 15 godina prije
 • (Gost)

  A da ga nije bilo, recimo turizam bi othranio i školova i izgradio mnoge.. puta pet

  oko 15 godina prije
 • (Gost)

  bože zdravlja ...

  oko 15 godina prije
 • Š (Gost)

  A SAD BI TRIBALO IZGRADIT KA DUPLO VEĆI?
  -KO ZNA ŠTA ĆE TU BIT -NE RUŠI SE TO TEK TAKO.

  oko 14 godina prije
 • dk@gem-chem.net (Gost)

  Please have the kindness to let us know what happened to Jugovinil. Is it operational or has it been shut down.
  D. Kyriacos
  GEM-Chem
  Brussels-Belgium
  www.GEM-Chem.net

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  It is shout down, and very soon, it will be erased from the face of earth.

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  otkad znam grčka je pojam za turizam,a nedavno sam pročitala da je i država sa najvećim dugom u evropi.toliko o snazi turizma za standard jedne države. turizam je dobar kao nadgradnja,ali kao baza ne može stvoriti bogatu državu....

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  Eh--moji Sućurani,kao što sam i sam mnogi su dobro živjeli dok je bilo pok. Jugovinila a šta sad radite,šetate neradide ništa a samim time skratili ste sebi životni vjek,a što se tiče hotela i nekog turizma ---ništa--- od--- toga--- -obećane--ludom-radovanje--Portir--sa--JUGOVINOLA---

  oko 13 godina prije
 • nina (Gost)

  ..a sunca ti koliko još živih partizana ima...gori su od ameba...pa barba...iz -----vinila..portir...probudi se ....tvornica na moru kraj turizma..oli ..a to da je pol kaštila živilo od ...vinila...itd..koliko je umrlo od..vinila????..i ostalih pizdarija okolo...a azbest...jel i za tim neko plaće..????

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  daj isse nek posade šta zelenila tamo..nema žive prirode od te radijacije...i sta ce nam još lučica jedna imamo je već...al fala bogu sta su se odlučili rješit toga=)

  oko 12 godina prije
 • °°bee on the sunflower°° (Sunset)

  ŽELIMO STABLA,ŽELIMO ŠUME!!!!NE RADIJACIJU,NE KUĆE,NE STANOVE!!ŠUME,POBOGU,ŠUME!!!

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  a jugovinil
  nebi triba biti kraj mora, nek je malo povise na Kozjaku a nek je sad tu di je a sta cemo sad

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij