hren

Teško je naći obitelj ili tvrtku u Hrvatskoj koja ovih dana ne računa kako joj troškovi rastu nakon učestalih poskupljenja benzina, dizela i ostalih naftnih derivata. Od početka godine benzin je u prosjeku poskupio 14,8 posto, dizelsko gorivo 11 posto, plavi dizel 17,4 posto, a cijena loživa ulja skočila je čak 18,2 posto. Nastave li cijene naftnih derivata rasti, gotovo je sigurno da će Hrvatsku pogoditi pravi val poskupljenja. Sa sve većom zebnjom očekuje se ponedjeljak navečer, kad Ina objavljuje cijene koje će početi primjenjivati sljedećeg dana.
Već poskupjeli plin i voda
    Svibanj je već donio poskupljenja u Hrvatskoj. Plin je, umjesto 1. travnja, poskupio 1. svibnja i to za 7,5 posto. No, to se poskupljenje odnosilo na cijenu po kojoj Ina isporučuje plin lokalnim distributerima. Kako ta cijena utječe s 50 posto u konačnoj cijeni, za potrošače je plin poskupio četiri posto. U nekim je gradovima ovog mjeseca poskupjela voda. Primjerice u Čabru je voda od 1. svibnja 15 posto skuplja, dok je u Zagrebu za kućanstva njena cijena čak 40 posto viša. Zagrebačka industrija, pak, od početka svibnja vodu plaća čak 90 posto skuplje. Do poskupljenja vode u Zagrebu došlo je zbog gradnje pročistača otpadnih voda.


Najviša cijena u povijesti

    Nafta na svjetskom tržištu ovih dana doseže dosad najviše cijene u povijesti. Čak je u jednom trenutku preskočila granicu od 40 američkih dolara za barel. Ina je od početka godine šest puta povećala cijene derivata. Državna naftna kompanija cijene određuje prema stanju na tržištu Mediterana, te prema tečaju dolara. U Ini tvrde da su na tržištu Mediterana cijene od početka godine skočile od 15 do 40 posto te da su njihova poskupljenja bitno manja. Može se, međutim, primijetiti da je prije dva-tri mjeseca američki dolar bio slab, a da taj utjecaj kupci goriva u Hrvatskoj nisu osjetili.
    Građani se najbolje mogu uvjeriti koliko je gorivo poskupjelo na benzinskim postajama. Oni čije automobile pokreće bezolovni benzin i koji mjesečno prelaze tisuću kilometara, u siječnju su izdvojili 70-ak kuna manje za gorivo nego što će morati ovoga mjeseca. Razlika bi mogla biti i veća ako Ina do kraja mjeseca dodatno poveća cijene.
Trpe kućanstva
    Poskupljenje naftnih derivata, koji u ukupnoj strukturi troškova kućanstva čine četiri posto ili lani pet milijardi kuna, troškove je uvećalo 12 posto, ili 600 milijuna kuna. Poskupljenja nafte na svjetskim tržištima u Hrvatskoj amortiziraju upravo na kućanstvima, drže analitičari. Budući da je Hrvatska deindustrijalizirana, nema velikog utjecaja na industriju i sektor usluga, a jedino su povećani troškovi transporta. Neki analitičari upozoravaju da treba biti na oprezu jer smo zemlja ovisna o energentima.
    - Prijevoznici rade na granici izdržljivosti, pa svi kalkuliraju i smišljaju kako nadoknaditi povećane troškove za gorivo - objašnjava Marijan Banelli, direktor GIU Hrvatski cestovni prijevoznici. Banelli dodaje kako je cijena goriva prijevoznicima tereta dosegla 40-ak posto ukupnih troškova, te da su u još težem položaju oni koji prevoze putnike. Nastavi li cijena derivatima rasti, vrlo će vjerojatno poskupjeti i teretni i putnički promet.
    Za koji mjesec utjecaj skupljih derivata mogao bi se osjetiti i na cijenama domaćeg voća i povrća. Plavi dizel, koji pokreće traktore i poljoprivrednu mehanizaciju, od početka je godine poskupio 17,4 posto.
    - Zbog skupljih derivata povećane su cijene poljoprivrednog repromaterijala, od goriva, zaštitnih sredstava, do mineralnih gnojiva. Reprodukcijski materijal danas je 20-ak posto skuplji nego prije godinu dana, a u međuvremenu je seljake pogodila katastrofalna suša, a nedavno i poplave - objašnjava Darko Grivičić, potpredsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza.

Socijalno sidro
    Puni utjecaj poskupljenja naftnih derivata građani će osjetiti za dva, tri mjeseca. Oni bi mogli platiti najveći ceh poskupljenja, jer bi nakon viših cijena benzina udar mogli osjetiti s nekoliko strana. Kaže to ekonomski analitičar Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mario Švigir.
    - Vrlo je vjerojatno da će, primjerice, ZET zatražiti više cijene, a osim toga, postoji mogućnost da poduzeća kojima skuplji energenti znatno povise troškove odluče rez učiniti na troškovima rada - ističe M. Švigir. Smatra da Ina ipak treba neko socijalno sidro pri određivanju cijena te da Ministarstvo gospodarstva nikako ne bi smjelo dopustiti mijenjanje cijena tek tako.

Kunu skuplji benzin
    A trend će se vjerojatno nastaviti. Najveći svjetski pesimisti govore da bi barel nafte na svjetskom tržištu mogao doseći i 50 američkih dolara. Vjerojatno pretjeruju, no isto tako danas neuvjerljivo zvuči prošlotjedna izjava predsjednika uprave Ine Tomislava Dragičevića da će ove godine cijena litre derivata odstupati najviše pet lipa u usporedbi s prošlogodišnjom. S posljednjim poskupljenjem litra benzina danas je gotovo kunu skuplja nego na početku ove godine.
RENATO IVANUŠ, S. Lauš-Mrvelj

ZBOG SKUPLJE NAFTE MOGUĆE SU JOŠ VIŠE CIJENE ŠPECERAJA
Kruh poskupio 10 posto
    Neke vrste kruha i peciva dvaju najvećih domaćih proizvođača, Klare i Mlinara, od jučer su skuplje desetak posto. Klarin polubijeli sendvič od 700 grama, među potrošačima popularno zvan crni kruh, u Konzumovim trgovinama, umjesto 3,85 kuna, stoji 4,10 kuna, a Mlinarov polubijeli sendvič poskupio je sa 3,49 na 3,79 kuna. Kruh sa suncokretom poskupio je sa 7,39 na 7,59 kuna, a desetak posto skuplje su i različite vrste peciva. No direktori Mlinara i Klare naglasili su kako cijene nisu povećane zbog skupljih energenata, nego zbog visoke cijene brašna i trgovačkih neplaćanja.
    Nastavi li se trend poskupljenja naftnih derivata, vrlo je vjerojatno da bi to moglo izazvati novo dizanje cijena kruha, ali i drugog špeceraja. Direktor Klare Krešo Kovačević navodi kako će o novom povećanju cijena odlučivati kad utvrde efekte koje su energenti imali na troškove poslovanja. U Agrokoru ističu da zasad neće podizati cijene svojih proizvoda, no ako se cijene ne stabiliziraju, morat će o tome razmišljati. Poskupljenje derivata ne bi trebalo utjecati na cijene proizvoda Lure. U upravi tog poduzeća objašnjavaju kako je gorivo tek jedna od stavki u cijeni proizvoda, a cijena svakog artikla određuje se prema njegovu pozicioniranju na tržištu. Unutarnjim restrukturiranjem i optimiranjem poslovnih procesa, navode u Luri, nastoje se ublažiti vanjski utjecaji kako bi se zadržala konkurentnost.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij