hren
 
Ante Sanader, član HDZ-a koji je protekla dva mandata bio gradonačelnik Kaštela, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, većinom glasova vijećnika izabran je za novog župana. Kako je netom nakon izbora izjavio da će mu prioritet biti ispunjavanje obećanja danih u predizbornoj kampanji, nastavljanje započetih i pokretanje novih projekata

 prije svega u gospodarstvu, za početak smo ga upitali koji je gorući problem najveće hrvatske županije?
Sanader:  Bez sumnje, velika nezaposlenost. Kao županija obvezni smo stvoriti preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta. Mi ne možemo graditi proizvodni centar ni pogone, ali moramo stvarati mogućnosti za njihovo otvaranje, pomoći gradovima i općinama oko izrade nužne prostorno-planske dokumentacije. Posebno manjim općinama. Prva obveza u gospodarskom smislu je iskoristiti autocestu i u razgovoru sa strukom implementirati zone.

VL: Mislite na 27 poduzetničkih zona koje se planiraju na prostoru naše županije otvoriti ili proširiti?
Sanader:  Da, i to u suglasnosti s jedinicama lokalne samouprave. Moramo prioritetno utvrditi zone uz autocestu - Dugopolje, Dicmo, Kukuzovac, Vučevica (iza Kozjaka). Samo na Vučevicu povezani su Kaštela, Solin, Klis i Lećevica. Kako se autocesta bude gradila dalje, planiramo otvaranje novih radnih i poduzetničkih zona. Uz radne, vežu se i slobodne zone, a u Županiji imamo i posebno poduzeće Slobodna zona.

VL: Hoće li županija i dalje povoljnim kreditima poticati razvoj poljoprivrede i turizma?
Sanader:  Svakako. Sufinancirat ćemo kamate za poduzetničke kredite, stimulirati ulaganja u poljoprivredu, razvoj vinogradarstva, maslinarstva, uzgoj mediteranskih kultura i proizvodnju autohtonih proizvoda koje moramo turistima nuditi kao specifične i izvorne. Glede turizma, poticat ćemo otvaranje malih hotela, veći razvoj agroturizma, otvaranje etno i ekosela.

VL: O tome smo se proteklih godina dosta naslušali. Zašto do sada nisu učinjeni veći pomaci kao što su napravljeni u nekim drugim hrvatskim regijama i županijama?
Sanader:  Bili smo u izolaciji. Za otići u Zagreb trebale su posebne pripreme. Koliko ste sati morali izgubiti da biste došli do Zagreba i vratili se natrag? Znamo dobro koliko smo morali potrošiti vremena, bilo da smo išli zrakoplovom ili autom. Sad imamo autocestu. Pa s pravom se kaže kako je Zagreb postao mediteranski grad!

VL: Otkad ste zasjeli u županovu fotelju, ističete kako će županija ulagati mnogo novca u komunalnu infrastrukturu, posebno vodoopskrbu?
Sanader:  U komunalnom smislu cilj nam je da se županija ne gleda po tome koliko je jak Split, težimo ravnomjernom razvoju svih njezinih dijelova. Nije nam cilj da u Split dođe 50 tisuća novih stanovnika, nego da se stanovništvo zadrži disperzirano. Treba stvarati uvjete za normalan život u svim mjestima, dobro ih prometno povezati, uvesti vodoopskrbu koja je, nažalost, još san u nekim dalmatinskim općinama. Pritom ne mislim samo na Zagoru, nego i na neke otoke. Uredna vodoopskrba i kanalizacija moraju biti odrednice, a otoke treba bolje međusobno povezati. Na tome radimo i radit ćemo.

VL: Županijski proračun nije baš velik. Kako s malo novca ispuniti ambiciozne planove i želje?
Sanader:  Proračun je oko 300 milijuna kuna, od toga 150 milijuna je decentraliziranih sredstava. Proračun grada Kaštela je ilustracije radi 110 milijuna kuna. No, obveza nam je vući novac iz državnih programa i pretpristupnih fondova, ponuditi konkurentne projekte. Prije svega se to odnosi na komunalno-infrastrukturne zahvate i gospodarske projekte.

VL: Vaši su prethodnici isticali veliku ulogu znanosti i potrebu veće suradnje sa Sveučilištem.
Sanader:  Kao župan ću sa svojim suradnicima posebnu pozornost posvetiti znanosti i znanstvenicima. Veseli me proširenje Ekonomskog fakulteta, otvaranje pet novih studija u Splitu čiji ćemo rad podupirati. Ako ne možemo napraviti veliku tvornicu, možemo dovesti mlade i stručne ljude.

VL: Iznimno mladi su vaši prvi suradnici, dožupanica Anđeljka Vuko, 24-godišnja dipl. oec., i dožupan Luka Brčić. Što od njih očekujete?
Sanader:  Puni su snage, energije i volje. Njihov mladi impuls i iskustvo ljudi u Županiji jamstvo su za ostvarenje projekata. Mladi moraju opravdati povjerenje, dokazati se za cijelu generaciju.

Izvor: Maja Pejković-Kaćanski (Večernji list)


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • KOCKA (Gost)

    Kako ce podupirat znastvenika kad smo daju stipendije uciteljskoj akademiji, filozofskom fakultetu i sl. Ne dodjeljuju sredstva koliko je tko deobar, nego samo po osobnom prosjeku..idem se i ja upisat na uciteljsku pa cu prolazit 5.0.. Student FER-a

    oko 15 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij