hren
 
ZAGREB - U nedjelju 26. lipnja otvara se kompletna autocesta Split—Zagreb dužine 380 km. Za promet će biti zatvorena do ponedjeljka 27. lipnja samo nova dionica Pirovac—Vrpolje.
— Možemo biti ponosni na realizaciju ovog starog hrvatskog sna o povezivanju kontinentalne i južne Hrvatske — istaknuo je premijer Ivo Sanader. Zahvalio je svim generacijama hrvatskih političara koje su radile na relizaciji ovoga sna još od Savke Dabčević-Kučar.

Ministar prometa Božidar Kalmeta posebno je zahvalio svima koji su radili na izgradnji autoceste i omogućili njezin završetak nekoliko dana prije planiranog roka. Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić tomu je dodala da su gotove i sve dozvole, a za Krčki most i uporabna dozvola uz posebne pohvale HAC-u za dobro obavljen posao. Vlada je odmah dala i suglasnost HAC-u na visinu cestarine i sustav njezine naplate, pa će za prvu kategoriju vozila cijena vožnje autocestom od Splita do Zagreba iznositi 157 kuna. Ministar Kalmeta opovrgnuo je napise prema kojima su naše cestarine osjetno veće od onih u susjednim europskim zemljama. Sa zadržanom istom cijenom cestarine od 0,40 kuna po kilometru za prvu kategoriju, 0,60 za drugu, 0,91 za treću i 1,32 kune po kilometru za četvrtu kategoriju vozila Hrvatska je s cijenama izjednačena sa susjednom Slovenijom. Italija i Francuska skuplje su po kilometru za 50 posto, a u susjednoj Austriji uz vinjete se naplaćuje i tunelarina, pa su cestarine za treću i četvrtu kategoriju u Austriji skuplje za 10 odnosno 80 posto, a nešto jeftinije samo za prve dvije kategorije vozila.

Kalmeta je odmah najavio i uvođenje jeftinijih zimskih cestarina, a uz smart karticu u jesen će se uvesti i beskontaktna kartica — telepassing. Usto, organiziran je zatvoreni sustav naplate, pa će vozači plaćati na izlazu s autoceste i kada se voze na dionicama kojima upravljaju dva različita poduzeća.

Završetkom autoceste Split—Zagreb, već proglašenom jednom od najljepših i najsigurnijih autocesta u Europi, ne staje izgradnja novih kilometara autoceste. Ministar Kalmeta pobrojao je skori završetak dionice Rijeka—Rupa ukupne dužine 16 km, završnog kraka Istarskog ipsilona od Vodnjana do Pule koji će biti gotov za iduću turističku sezonu, do 2008. godine Rijeka i Zagreb bit će spojeni punim profilom autoceste, iduće godine planiran je završetak dionice Županja—Lipovac, dok bi 96 km autoceste od Splita do Ploča trebalo biti gotovo krajem 2008. godine. U pripremi su, među ostalim, dionice na koridoru 5C, više zaobilaznica te početak izgradnje bolje cestovne veze između Čilipa i Dubrovnika i spajanje poluotoka Pelješca s kopnom.

Klikni...
Mreža HR autocesta (Večernji list) - Klikni za povečanje...

Vlada je dala suglasnost za sklapanje ugovora o financiranju između Hrvatskih cesta i Europske investicijske banke za projekt izgradnje splitske obilaznice, te odmah odobrila i postupak za davanje jamstva EBRD-u. Projekt je ukupno vrijedan 203 milijuna eura, a EBRD će odobriti zajam u iznosu od 60 milijuna eura na 25 godina uz poček od pet godina. Ta će se sredstva iskoristiti za rekonstrukciju dionice Kaštel Sućurac—Plano duge 11,1 km, izgradnju nove dionice Stobreč—Dugi Rat dužine 13,9 km i izgradnju dionice Dugi Rat—Omiš dužine 6,7 km. Ugovor o zajmu bi se mogao potpisati već početkom kolovoza. Izgradnja splitske obilaznice, koja uključuje i zaobilaznicu Omiša u profilu dvotračne ceste, bitna je za smanjivanje prometnih gužvi u turističkoj sezoni, naglasio je ministar Kalmeta.

U nastavku sjednice Vlada je odobrila program poticanja razvoja tekstilne i kožarsko-obućarske industrije koja zapošljava oko 40.000 ljudi. Javnim natječajem ove i sljedeće dvije godine država će pomoći njihov razvoj s po 20 milijuna kuna, a sredstva će se dodjeljivati javnim natječajem na koji neće moći pristupiti društva dužnici.

Zeleno svjetlo dobio je i prijedlog Ministarstva poljoprivrede da se nastavi izgradnja skladišnog prostora s kontroliranom atmosferom. Hrvatska sada ima 24.700 tona takvog skladišnog prostora, a potrebno je izgraditi još 16.000 tona. Za nastavak izgradnje takvih skladišta potrebno je osigurati još 7,5 milijuna kuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost)

  Još da nam naprave tunel kroz Kozjak i ludilo

  oko 15 godina prije
 • gost (Gost)

  Tako san i mislija.... Ništa od proširenja magistrale kroz Kaštela, samo rekonstrukcija... A HDZ na vlasti u gradu, županiji i državi... HAHA.. A kažu da je Ante Sanader sposoban..

  oko 15 godina prije
 • (Gost)

  rekonstrukcija=proširenje

  oko 15 godina prije
 • Cestarina/pljacka (Gost_2488)

  U Austriji, sa puno vise autocesta nego u Hrvatskoj kosta godisnja cestarina bez ogranicenja km 550 HRK za osobna vozila. Gorican - Dubrovnik i natrag. Troskovi cestarine u Hrvatskoj su ocito obracunati po potrebama drzave. Jako zalosno da smo mi hrvati napravili lijepe autoceste koje zbog financija nemozemo koristiti.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij