hren
 
Dva praznika u razmaku od samo tri dana Hrvatima je dovoljan razlog za dobro raspoloženje. Na žalost, jedan je u subotu. Svejedno, važno je da se ne radi. Znaju li naši sugrađani što se obilježava 22. i 25. lipnja?

- U srijedu se slavi dan ustanka hrvatskog naroda protiv Nijemaca, a u subotu je "Škrabalov praznik" (Ivo Škrabalo, saborski zastupnik 2000.-2003., op. a.), izraz njegove liberalne pameti. Zbog malog osvetnika danas nitko živ ne zna što se slavi rekao je sedamdesetogodišnji Niko Petrov.

Dan antifašističke borbe obilježavamo 22. lipnja u spomen na osnivanje Sisačkoga partizanskog odreda, prve organizirane vojne jedinice koja se, u okupiranoj Europi, suprotstavljala silama Osovine. Dan državnosti se 2001. posljednji put slavio 30. svibnja.

U studenome te godine odlučeno je da se slavi 25. lipnja, na dan saborske odluke iz 1991. godine o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Razgovor s ljudima koji su po parkovima tražili malo hlada da predahnu pokazao je da mnogima nije pravo ili ne znaju zašto je promijenjen datum Dana državnosti.

Uostalom, i mnogim drugim praznicima koji su se posljednjih 15 godina šetali po kalendaru. Zdenko Bišćan, pedesettrogodišnji stolar, kaže: Mislim da se Dan državnosti slavi predzadnjeg dana u svibnju. Nemam pojma što se slavi 25. lipnja.

Ne znam zašto je to trebalo mijenjati. U srijedu se slavi uspomena na pjesmicu "Daj mi, majko, iglicu i crvena konca da sašijem titovku za ranjena borca"...

Izvor: Večerni list


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij