hren
 
Budući da kroz sva Kaštela prolazi jedna "stara" cesta koju svi dobro znamo, logično je da su se upravo na njoj upoznavali motoristi tijekom svih proteklih godina. Vozačima automobila je to praktički nemoguće, ali su zato vozači motora dobro poznavali jedan drugoga i sve se više zajedno družili. Kako je moto scena u Hrvatskoj jačala krajem 90-ih godina, 16 kaštelanskih "jahača" je odlučilo osnovati moto klub.

Ideja o tome začeta je na ljeto 1998. godine. Od ideje do provedbe prošlo je međutim 7 mjeseci, jer se u međuvremenu donosio statut, biralo ime i grb. Kolor je postao stilizirani grb Dalmacije, s time što su umjesto leoparda, uzeta tri lava. S karakterom tih životinja se, kažu nam u klubu, najlaške identificiraju. Lavovi su, kažu nam članovi Sjena, ipak kraljevi, združeni u čoporu, ujedno dobroćudni i opasni...

Brojno članstvo

MK Sjene Kaštela su službeno prijavljeni u ožujku 1999. godine i od tog trenutka je za njih počelo novo poglavlje prijateljstva i druženja. Ujedinila ih je zajednička strast prema motorima i cijela priča traje do danas. Prvo javno pojavljivanje imali su u lipnju te godine na partyu u Čitluku. Sjene su se u međuvremenu profilirale u ozbiljan moto klub vrijedan poštovanja. Ne samo zato što je od početnih 16, broj članova sada narastao na 50 (plus tri stažista), nego i zbog toga što oni, poput svojevrsnih turističkih ambasadora, gdje god idu, na jedan pozitivan način prezentiraju Kaštela i Dalmaciju. Osim toga, sa svim su klubovima u dobrim odnosima, svuda ih cijene i prihvaćaju.

0 nastanku i radu kluba popričali smo s tri čelnika MK Sjene - predsjednikom Joškom Perišinom Jokom, tajnikom Joškom Grginom i potpredsjednikom Mladenom Vinčićem Vinom.


Čelni ljudi Sjena: instruktor Roberto Radošević - Robi, potpredsjednik Mladen Vinčić - Vina, roadcaptain Marinko Topić - Strašni, predsjednik Joško Perišin - Joke i tajnik Joško Grgin

- Zašto ste se baš odlučili za Sjene? - bilo je naše prvo pitanje.
- Htjeli smo staviti neko domaće ime, iako je u opciji bio i naziv Kaštela Riders. Ipak, usuglasili smo se za Sjene jer njih praktički ne čuješ, a svuda se nalaze - pojasnio je potpredsjednik Vina.

- Kakva su pravila za ulazak u klub?
- Osoba koja nam želi pristupiti mora imati A vozačku dozvolu te registrirani i osigurani motor s agregatom jačim od 125 ccm. Jedna od ideja vodilja osnivanja kluba je bila podizanje kulture vožnje, stoga tražimo od naših članova da poštuju prometne propise, nose kacige i dolično se ponašaju na cesti. Stažiranje novaka inače traje godinu dana i oni dolaze samo na prijedlog nekog člana kluba. 0 njima se onda brine naš instruktor Roberto Radošević Robi. Prijeđeni kilometri nisu uvjet, baš kao i stanovanje u Kaštelima. Eto, imamo i članove iz Trogira, Splita, Solina i Sinja. Nisu također važni boja kože i spol. evo baš sada imamo jednu curu na stažiranju - objasnio nam je predsjednik Perišin.

- A ako se stažista pokaže problematičan, što onda?
- Najprije s njim razgovaramo i ako ništa ne pomogne, slijedi isključenje. Kolor može zadržati kod kuće, ali ga ne smije više nositi.

- Kako Sjene djeluju kao klub i gdje se sastaju - upitali smo tajnika Joška Grgina?
- Imamo upravu i predsjednika kluba s tim da se njih može mijenjati ukoliko bude primjedbi. Godišnja skupština je obavezna, s tim da po potrebi možemo sazvati izvanrednu. Što se druženja tiče, četvrtkom je uvijek večer Sjena u našem Club houseu Kućarin & Bi-kers u Kaštel Gomilici.

Uvijek darujemo djecu

- Pripremate li novi moto susret?
- Naš prvi moto party je prošle godine na plaži Dračić u Štafiliću privukao 6.000 ljudi. Ove godine na istom mjestu pripremamo 2nd Shadow Days od 22. do 24. srpnja i očekujemo još više posjetilaca.

- Čuli smo da se bavite i humanitarnim radom?
- Ustaljena je praksa da svakog Božića doniramo poklone za dom za nezbrinutu djecu Maestral u Kaštelima.
Lanjske smo godine isto tako sav prihod s partya darovali dječjim vrtićma u Kaštelima...

- Imate li strategiju posjeta drugih moto susreta? - Sudjelujemo na tim zabavama po individualnim željama i mogućnostima, pokrivamo šta možemo. O putevima i putovanjima se inače brine naš roadcaptain, vođa puta Marinko Topić Strašni.

- U odnosu na druge klubove, činjenica je da vas ima puno, neki misle čak i previše?
- Nemamo namjeru stvarati samo klub prijatelja nego širimo horizont. Svakog novog tko nam pristupi, smatramo bratom. Nema veze što nas je puno, to smo i željeli - zaključio je predsjednik Joško Perišin.

Izvor: Slobodna Dalmacija (Motori)

Posjetite Sjene na www.MK-Sjene.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost)

  Pozdrav sjenama

  oko 15 godina prije
 • (Gost)

  Idemo Sjene

  oko 15 godina prije
 • 7 (Gost)

  najbolji ste

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  bezveze...

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij