hren

Lara Kuzmanić jučer u sudnici Županijskog suda/Nikola VILIĆLara Kuzmanić optužena je za teško ubojstvo iz koristoljublja, koje je, kako navodi optužba, počinila uz pomoć svoga tadašnjeg ljubavnika Milana Vukelića u noći između 27. i 28. svibnja prošle godine u Labinu Dalmatinskom na predjelu Labinska draga. Optužena je na početku suđenja kratko kazala kako se ne osjeća krivom za počinjeno djelo, a nakon toga je svjedočio Vjekoslav Kuzmanić, otac pokojnog Petra
Na splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak je počelo suđenje 29-godišnjoj Lari Kuzmanić iz Kaštel Novog, optuženoj za ubojstvo iz koristoljublja muža Petra Kuzmanića.
Lara Kuzmanić optužena je za teško ubojstvo iz koristoljublja, koje je, kako navodi optužba, počinila uz pomoć svoga tadašnjeg ljubavnika Milana Vukelića u noći između 27. i 28. svibnja prošle godine u Labinu Dalmatinskom na predjelu Labinska draga. S namjerom da ga usmrti, stoji u optužnom aktu, a zbog 12 tisuća eura koje je Petar dobio od prodaje zemljišta, Lara Kuzmanić je, najvjerojatnije nožem, nasrnula na supruga Petra i zadala mu više uboda u trbuh i prsni koš, od kojih je ubrzo izdahnuo. Nakon ubojstva, Lara je, kako se tereti, uz pomoć ljubavnika Milana mrtvo tijelo ubijenog supruga izbacila na odlagalište smeća uz cestu, skinuli su mu majicu, uzeli lisnicu, mobitel i mrtvo tijelo prekrili suhim granjem. Ubojstvo Petra Kuzmanića otkrilo se tek desetak dana poslije kada je Lara policiju dovela do mrtvog tijela, na predjelu Labinska draga, a odmah potom završila je u pritvoru zbog sumnje za ubojstvo iz koristoljublja.
Nepunu godinu dana nakon zločina Lara Kuzmanić našla se pred sudom zbog ubojstva, a na pitanje predsjednice Vijeća kratko je kazala kako se ne osjeća krivom za počinjeno djelo. Premda pritisnut zdravstvenim tegobama i u poodmakloj životnoj dobi, sudskom pozivu za svjedočenje odazvao se Vjekoslav Kuzmanić, otac pokojnog Petra. Ulazeći u sudnicu uz pomoć dviju štaka, te u pratnji njegovateljice, Vjekoslav je pogledom prešao po publici u sudnici i tiho pitao:
A di je ona?
Nakon što ga je predsjednica Vijeća poučila o njegovim pravima i obvezama na sudu, on je ponovno, sada nešto glasnije, upitao:
A di je gospođa? — pokušavajući se okrenuti prema publici.
Svjedok zbog pogoršanog sluha nije mogao čuti pitanja predsjednice Vijeća pa je stoga sjeo odmah uz sudski stol odakle je slušao raspravu. Na pitanje sutkinje što ima reći na Sudu, kazao je kako je ionako svejedno što će reći, a zatim se prisjetio iskaza u istrazi:
Sudac me ispitiva tri ure, imate tri i po stranice svega šta sam reka — kazao je svjedok. Potom je pažljivo slušao svoj iskaz koji je od riječi do riječi pročitala sutkinja. Prisjetio se kako mu je odmah na početku veze s Petrom bilo jasno da to neće biti kako treba. Ponajprije, pred njim su tajili kako Lara ima dvoje djece iz prvog braka, a ona se odmah na početku braka loše ponašala prema njemu.
Govorila mi je da mi ona neće prati i kuvati, da je baš briga za mene, udarila me, a jednom je iz ormarića uzela 800 kuna i za krađu optužila jednogodišnje dijete — kazao je tada u istrazi svjedok. Kako je rekao, ništa bolje nije bilo ni Petru, i prema njemu je bila osorna, a o djeci se uopće nije brinula.
Moj sin je mora sam kuvati i prati, čuvati dicu. Nju nitko ništa nije smija pitat. Uzela je novce od prodaje moje zemlje i trošila ih na sebe — kazao je svjedok.
Na pitanje branitelja optužene tko je kuhao prije tih trzavica u obitelji, rekao je kako je kuhala i prala ona, "no nikada to nije bilo kako treba". Jedno vrijeme u njihovu je kuću počeo dolaziti i njezin prijatelj Milan Vukelić i premda je u istrazi rekao kako su se njih dvoje ljubili pred Petrom, na raspravi više nije bio siguran jesu li se ljubili ili ne, "no on je znao da nisu bili samo prijatelji". Njih troje našli su se i te večeri oko 22 sata, prije nego što je Petar ubijen. Nešto prije svjedok je prodao i treću zemlju te je i o tome Vjekoslav imao svoju priču:
Išli su kombijem koji je kupljen mojim novcem, Petar mi je reka da ide na kavu, a ja i dica smo ostali kući.
Oko 1 sat nakon ponoći čuo je kombi, no kući se vratila samo Lara i svekru rekla da je Petar kod prijatelja u Siveriću.
Koji je to vrag, legla je na njegov krevet, ko da ništa nije bilo — prisjetio se svjedok.
Dan poslije Petra nije bilo, čovjek iz Siverića došao je u Kaštela i rekao kako Petra nije vidio. Lara je plakala i policiji prijavila Petrov nestanak, no jutro poslije imala je puno posla.
Oprala je kombi izvana i iznutra, prala ga je tri ure, puno mi je vode potrošila. Oni su ga ubili. Uzeli su mu novce i ubili ga. Oni i nitko drugi. Ja sam siguran u to — kazao je pred Sudom prateći svoj pročitani iskaz, na što ga je predsjednica Vijeća upozorila kako će Sud utvrditi što je istina.
Pitanja optužene za svjedoka odnosila su se na količinu vina i bačvi u konobi, a kada ga je predsjednica Vijeća upitala koliko pije, kazao je: — Pijem koliko oću i kad oću, po litre do litru na dan.
Njegovo svjedočenje optužena je prokomentirala kako tu nema pet istinitih rečenica, na što je svjedok, vidljivo uznemiren, rekao: — Šta će meni ona govoriti da ja lažem? Ona laže!
Suđenje se nastavlja danas iskazima novih svjedoka.
KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij