hren
 
PREMA TRADICIJI - MISE NA BIRNJU
U crkvici Sv. Ivana na Birnju i ove će se godine okupiti brojni vjernici kako bi proslavili svetkovinu rođenja svetog Ivana Krstitelja, koja se tradicionalno slavi u župi Kaštel Lukšić. Župljani će i ovom prilikom pohoditi Biranj na Kozjaku, sudjelovati u svetim misama te nakon njih nastaviti proslavu za obiteljskim stolovima neposredno uz crkvu.

U srijedu 23. lipnja, užežin Sv. Ivana misa će se na Birnju održati u 20.30 sati. Na samu svetkovinu misno slavlje i procesija započinju u 10 sati, a misu će predvoditi don Mate Brečić.

Rođenje sv. Ivana Krstitelja

„Duha Svetoga bit će pun već od majčine utrobe.“ (Lk 1,15). Čudesno je Ivanovo rođenje. Kao što je arkanđel navijestio rođenje našega Gospodina i Spasitelja, tako isti arkanđel naviješta Ivanovo rođenje. „Duha Svetoga bit će pun već od majčine utrobe.“ Židovski narod zapravo nije uspijevao vidjeti Gospodina dok je on činio „čuda i znamenja“ i liječio njihove bolesti; Ivan pak, dok je još uvijek u majčinoj utrobi, skače od radosti i ne može se uzdržati do te mjere da nastoji, pri dolasku Isusove majke, izići iz Elizabetine utrobe. Reče tada Elizabeta: „Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi.“ (Lk 1,44). Ivan je još uvijek bio u majčinoj utrobi a već je primio Duha Svetoga.
Sv. Pismo potom nadodaje: „Mnoge će sinove Izraelove obratiti Gospodinu, Bogu njihovu.“ (Lk 1,16). Ivan će obratiti „mnoge“; Gospodin neće obratiti mnoge, nego sve: to je njegovo djelo, sve obratiti Bogu Ocu.

„Ići će pred njim u duhu i sili Ilijinoj“ (Lk 1,17). Ne kaže: u duši Ilijinoj; nego u „duhu i sili Ilijinoj“. U Iliji bijaše sila i duh kao u svim prorocima, a, prema ekonomiji utjelovljenja, sila i duh bijahu u samom našem Gospodinu i Spasitelju. S obzirom na to, malo kasnije će biti rečeno Mariji: „Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti.“ (Lk 1,35). Tako dakle duh, koji je bio u Iliji, dolazi na Ivana, a sila koja je prebivala u Iliji očitovala se i u njemu. Onaj je bio prenesen u nebo, a ovaj je pak bio preteča Gospodinov te je umro prije njega kako bi sišao u podzemlje i navijestio njegov dolazak.

Vjerujemo da se Ivanovo otajstvo ispunja sve do naših dana. Nužno je da Ivanov duh i sila dođu najprije u dušu svakoga tko je određen da vjeruje u Isusa Krista, kako bi Gospodinu pripravili savršen narod te poravnali putove i ispravili staze u oporosti srdaca. Ne samo da su u onim vremenima bili poravnati putovi i ispravljene staze, nego i danas Ivanov duh i sila prethode dolasku Gospodina i Spasitelja.


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_8206)

  bit će vruće

  oko 9 godina prije
 • (Gost_4204)

  lipo, lipo

  oko 9 godina prije
 • I jopet ću ti doć (Gost_2160)

  Srića da zovu malo burice,pa će se moć lakše bumbit gori.A moglo bi bit i lipo za spavat poslin nakresan.

  oko 9 godina prije
 • (Gost_6243)

  koji fumovi !

  oko 9 godina prije
 • (Gost_8156)

  a di je dostojanstvo pijancino

  oko 9 godina prije
 • xy (Gost_7115)

  ;) ;) ;) :grin :grin :grin bilo je savrsenoooo!!!!

  oko 9 godina prije
 • 1950 (Gost_4104)

  cuj kumicu dobro ti je ovo opolo nego jemas li bilega ma da mi je svaki dan bit gori nas onu i opet cu ti sveti ivane i opet cu ti doc

  oko 9 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul