hren
 
Magična snaga drevne priče o Miljenku i Dobrili privukla je ovih dana najmlađe Kaštelane u posjet prigodnoj pričaonici-igraonici, koja se u povodu Svjetskog dana muzeja organizira u prostorima Muzeja grada Kaštela u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. U sklopu prigodne radionice pod nazivom Spojimo Miljenka i Dobrilu, koju zajednički osmišljavanju Dječji vrtić Kaštela i Muzej grada, mališani se kroz igru upoznavaju o detaljima iz svakodnevnog života srednjovjekovnih Kaštela. Središnja tema igraonice je legenda o zabranjenoj ljubavi mladog plemićkog para, koju je za predškolce prilagodila odgajateljica i spisateljica Nada Jerčić.
Posebna pozornost pritom je posvećena tadašnjem stilu odijevanja, u skladu s ovogodišnjom edukativnom akcijom Odijelo, koja u 50-ak muzeoloških ustanova širom države organizira Hrvatsko društvo muzejskih pedagoga. Školjke čuvarice velikih i malih tajni uvele su u ponedjeljak mališane iz dječjeg vrtića u Kaštel Lukšiću u svijet u kojem se isprepleću prošlost i sadašnjost.
Nakon što im je teta Nada ispripovijedala priču, Ivor, Borna, Mario, Anamarija i njihovi prijatelji bacili su se na izradu slagalice s likovima Miljenka i Dobrile. Pune ruke posla imao je i Mario Klaić, pedagog u Muzeju grada Kaštela, koji nam je pojasnio temeljne ciljeve radionice:
- Uz glazbenu pozadinu, djeca kroz igru uče o načinima njegovanja nematerijalne baštine našeg kraja. Osim što želimo baštitniti kaštelanskih identitet već od malih nogu, djeci dugoročno približavamo muzejski prostor – kazao je muzejski pedagog Mario Klaić.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij