hren

U Centru za specijalističko osposobljavanje Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja u Divuljama 18. i 19. travnja provedena je dvodnevna radionica sa svrhom provedbe osposobljavanja i usavršavanja u sustavu zaštite i spašavanja, a ista je namijenjena jačanju sposobnosti članova Stožera za zaštitu i spašavanje Splitsko-dalmatinske županije, Zapovjedništva civilne zaštite i Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Prvoga dana osposobljavanja obrađene su slijedeće teme:
-Sustav zaštite i spašavanja
- Obveze i zadaće odgovornih osoba zaštite i spašavanja u jedinicama lokalne samouprave
- Stožerno upravljanje u kriznim situacijama
- Psihosocijalni aspekti ponašanja u katastrofama
- Odnosi s medijima i javnošću
- Studija slučaja velike željezničke nesreće nagibnog vlaka u Rudinama (analiza provedenih aktivnosti, izvršenje zadaća i uloge svih koji su bili uključeni i onih koji su trebali biti uključeni u saniranju ili sprječavanju posljedica takvog događaja).

Drugoga dana provedena je simulacijska vježba prema elementima i scenariju stvarne potencijalne opasnosti od potresa na širem području Makarske, na temelju kojeg je proigrana uloga svih sudionika koji sudjeluju u zbrinjavanju posljedica ovakve nesreće.
Područni ured za zaštitu i spašavanje Split pripremio je potrebne podatke i supozicije te izradio scenarij vježbe u suradnji s Učilištem vatrogastva i zaštite i spašavanja. Zadane supozicije i listu događaja proradili su polaznici osposobljavanja uz stručnu pomoć djelatnika DUZS-a.

Prema predviđenom scenariju dogodio se potres na području Biokova, 15 kilometara sjeverozadapdno od općine Podgora, magnitude od 6,5 po Richteru sa epicentrom u planinin Biokovo.
Najveće štete zabilježene su u mjestima Podgora, Tučepi, Baška voda, Brela, Zagovoz, te u gradovima Makarska i Vrgorac. Uništeni su brojni stambeni i infrastrukturni objekti, a stanovnici su ostali bez pitke vode i električne energije. Prema dosadašnjim procjenama brojna naselja su stradala, te je bez domova ostalo oko 15000 stanovnika za koje je potrebno osigurati privremeni smještaj i skrb.

Prema ovom scenariju proigrano je stupnjevito aktiviranje svih stožera i zapovjedništava, od lokalne do državne razine. U radu su obuhvaćeni svi elementi stožernog rada i združenog djelovanja stožera i zapovjedništava te svih angažiranih službi, od dobivanja i prijenosa obavijesti i informacija, prosudbi, donošenja odluka i zapovijedi, kao i komunikacije s javnošću.
Svi sudionici sa velikim interesom i zauzimanjem kvalitetno su proigrali svoje uloge u složenom i zahtjevnom procesu stožernog djelovanja.

Ova edukativna radionica doprinosi poboljšanju djelovanja kriznog menadžmenta u slučajevima katastrofa i velikih nesreća, koji u suradnji sa operativnim snagama zaštite i spašavanja mora brzo i učinkovito donositi odluke i provoditi aktivnosti na zbrinjavanju njihovih posljedica.

Na kraju seminara svim sudionicima uručene su potvrde o osposobljavanju.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij