Udruga Naša dica priključuje se akciji obilježavanja Svjetskog dana autizma Udruzi za autizam Hrvatske i akcijama koje u Hrvatskoj i Evropi poduzimaju roditeljske udruge za ovo obilježavanje!
2.travanj –Svjetski dan Autizma obilježava se Prema odluci Generalne skupštine UN-a od 2008. godine.

Točno u podne (2.4.Subota) na rivi u Kaštel Starom - dijete s autizmom iz udruge zajedno s predstavnikom grada pustiti će u zrak 100 balona sa oznakom „AUTIZAM 8000“ –koliko je registriranih osoba s Autizmom  u Hrvatskoj. U isto vrijeme dijete s autizmom i gradonačelnici gradova Rijeke, Splita, Nove Gradiške , Zagreba, Pule,Osijeka, Dubrovnika, Čakovca i Karlovca također će  pustiti balone .

Uz simbolično  puštanje balona ,biti će postavljen Info štand na kojem će se građani uz  letke: Što je Autizam? -Rani znakovi Autizma i 10 stvari koje svako dijete s Autizmom želi da znate  moći upoznati s ovim ne više rijetkim poremećajem.
Kako je simbol Autizma puzzla ,jedna od aktivnosti je zajedničko slaganje puzzli djece,roditelja ,struke i građana.

AUTIZAM  je  sveobuhvatni razvojni poremećaj koji pripada grupi pervazivnih poremećaja. Njegove osnovne značajke su poremećaji u socijalnoj interakciji, komunikaciji te prisutnost čestih, repetitivnih motoričkih oblika ponašanja, interesa i aktivnosti.
Simptomi  autizma pojavljuju sevečinom do treće godine životadjeteta.
Uzrok  autizma do dan danas jenepoznat. Mnoge su teorije nastojale pronači specifične čimbenike u nastajanju autizma, ali specifičanuzrok je nepoznat, tj. smatra se da je
uzrok multikauzalan.
U svijetu i u Hrvatskoj poznate su iprovode se razne metode i principi rada s djecom s autizmom, ali je , prije svega važno dobro upoznati dijete i voditi se principom individualnosti uradu, ali i dobro procijeniti djetetove mogučnosti.

Autizam su imali  i neki velikani iz povijesti kao što su Ludwig van Beethoven, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo DaVinci, Thomas Jefferson....


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij