hren
PREZENTACIJA SUSTAVA ZA PRAĆENJE SIGURNOSTI U PROMETU
Od kada su 15. rujna u Splitu i okolici, na četiri mjesta postavljene nadzorne kamere sustava za praćenje sigurnosti prometa, statistički podaci pokazuju da se broj nesreća smanjio za 27%, a da je broj ozlijeđenih u tim nerećama manji za čak 45%.

Podaci su to koje je na predavanju i prezentaciji o sustavima za praćenje sigurnosti prometa iznio načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa SD županije Jozo Šitum, naglasivši da iako ove podatke treba uzeti sa zadrškom zbog kratkog vremena od 90 dana u kojima su prikupljani te određenih tehničkih poteškoća na početku, oni ipak pokazuju da je postavljanje nadzornih kamera bio značajan korak u sigurnosti prometa. Šitum je također naveo da je od postavljanja kamera, pomoću njihovih snimki sankcionirano 1235 prometnih prekršaja, iako se nastojalo ne sankcionirati one koji nisu drastično kršili prometne propise.

Pozitivan učinak kamera na Sirobuji, u Kaštelima, Mostinama i kod Klisa, opravdao je investiciju MUP-a RH, a načelnik Šitum najavio je i skoro postavljanje još 4 kučišta s kamerama na nekim važnijim dijelovima prometnica u županiji.

Načini rada pojedinih sustava, njihova upotreba, tehničke pojedinosti i mogućnosti bile su tema o kojoj su na prezentaciji govorili Neville Warmick, direktor marketinga nizozemske tvrtke Gatsometer koja proizvodi ovakve uređaje te Davor Pilić iz zagrebačke tvrtke Meditronik koja ih distribuira.

Oni su nazočne predstavnike Grada Kaštela, Grada Splita, predstavnike policije te zainteresirane, upoznali s praktičnom primjenom svojih proizvoda u 60 zemalja svijeta te usavršavanju njihove tehnologije. Među brojnim iznesenim podacima svakako treba izdvojiti točnost i sigurnost informacija i podataka, a kao primjer može poslužiti činjenica da je na 10 tisuća zabilježenih slučajeva prekršaja u kojima su se našla vozila, tek u 2 slučaja sud utvrdio da je došlo do pogreške.

Cijena jedne kamere, poput ovih nedavno postavljenih, kreće se između 45 i 60 tisuća eura, a njihova primjena u nekim državama, isplatila je financijsku investiciju u svega nekoliko mjeseci.

Međutim, kako svrha ovih kamera nije ispisivanje kazni za prekršaje već zaštita života i imovine, a prema tvrdnjama iz policije nastoje se izbjeći sankcioniranja manjih prekršaja koji nisu ugrozili tijek prometa i sigurnost, u Hrvatskoj je nužno da dio troškova postavljanja ovakvih kamera preuzmu i lokalne zajednice.

Većina čelnih ljudi hrvatskih gradova i općina, baš poput gradonačelnika Kaštela Josipa Berketa, podržavaju ovaj projekt, ali o investiranju će ipak odlučiti, za sada poluprazne gradske blagajne.KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij