hren
 
Primjena e-recepata koja se provodi u 10 županija za sada teče bez većih primjedaba, ocjena je iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. E-recepti jučer su se počeli izdavati u Karlovačkoj, Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Istarskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a prethodno u Ličko-senjskoj i Međimurskoj županiji.

Predsjednik Hvatske ljekarničke komore Mato Portolan rekao je da sustav funkcionira, ali se ne može reći da radi besprijekorno. Prema našim informacijama najveći je problem u radu ljekarni kojima rad otežavaju lokalne internetske veze koje su često u prekidu. To usporava rad ljekarni, rekao je Portolan koji očekuje nove probleme kada cijela zemlja bude u sustavu e-recepata.

Mnogi smatraju da će, bude li sve dobro funkcioniralo, liječnici i medicinske sestre imati manje posla s papirologijom i više vremena za pacijente.

Primjena e-recepata počela je 2. siječnja, a završit će 31. siječnja, kada će biti umrežene Zagrebačka županija i Grad Zagreb. Zatim će slijediti uvođenje e-uputnica, prvo za mikrobiološke laboratorije, a zatim i za ostale usluge. U Hrvatskoj je tijekom godine izdavano 50 milijuna recepata, za što je trebalo 77 tona papira.
U Ministarstvu tvrde da će primjena e-recepta, uz uštedu od 15 milijuna kuna, povećati kvalitetu zdravstvenog sustava, a istodobno utjecati i na smanjenje troškova.

Također, znatno će pridonijeti povećanju dostupnosti u ostvarivanju zdravstvene zaštite osiguranim osobama te im olakšati i pojednostavniti način njezina ostvarivanja. Projekt informatizacije zdravstva trebao bi liječnike, ljekarnike i medicinske sestre rasteretiti administriranja.

U informatizaciju je uloženo 55 milijuna kuna, isplativost te investicije očekuje se u roku od 2 do 2 i pol godine.

Izvor: HRT

KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_5101)

    Ja bi e recept za pašticadu.

    oko 9 godina prije
  • (Gost_9208)

    Neka modernizacije... Triba informatizaciju uvest i u sve ostale stvari

    oko 9 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij