hren
 
ZNAČAJNO SMANJEN BROJ NESREĆA NA SPLITSKIM CESTAMA
Cestom na splitskom predjelu Smokovik vozač je jurio 200 kilometara na sat, nekoliko dana prije istom cestom zabilježena je brzina od 189 kilometara, na Sirobuji se “celer” zaustavio na istoj brzini, a kamere su na brzoj cesti Solin-Klis zabilježile brzinu od 196 kilometara.

Promet na širemu splitskom području odnedavno kontroliraju i četiri fiksna radarska sustava za mjerenje brzine na Smokoviku, na cesti od Solina prema Kaštelima u Svetom Kaji, na Sirobuji i na cesti prema Dugopolju.

Upravo ti uređaji, koje je financirao MUP iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama RH, a postavila ih je tvrtka “Meditonik” na četiri mjesta, opravdali su cilj, navodi Jozo Šitum, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Radarskim sustavima se pridonijelo većoj sigurnosti na cestama, što najbolje pokazuje rezultat tromjesečnog snimanja i čak 23 posto manje prometnih nesreća.

Na cesti od Kaštel Gomilice do Stobreča je smanjen broj ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama za 45 posto, a na cesti Dugopolje–Solin je također manji broj ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama za čak 78 posto.

Sustav videonadzora sada je najpoznatiji zbog ovih kamera koje snimaju promet na cestama, no kamere bi, radi opće sigurnosti, dobro došle i na ostalim javnim prostorima, smatraju u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

- Videonadzor bi bio koristan u postizanju što veće sigurnosti, pogotovo oko škola, u parkovima, na drugim mjestima na kojima se kreće veći broj ljudi. To nije nikakav “Big brother”, kamere bi u tom slučaju samo značile veću sigurnost, a nikako kontrolu nad ljudima - kaže Slobodan Marendić, načelnik Sektora policije u PU splitsko-dalmatinskoj.

Brojke opravdavaju sustav videonadzora na cestama, a dugotrajnim promatranjem potvrđeno je, kaže Mirko Lukić iz tvrtke “Nicomi”, kako je videonadzor potreban kako u gradovima, tako i u županiji, od Poljičke ceste u Splitu, Ulice Domovinskog rata, u Kaštelima, Omišu, do Ulice Zbora narodne grade na ulazu i izlazu u Split.

Sustav videonadzora na prometnicama, koji postoji u mnogim europskim gradovima, pogodan je ne samo za nadzor prekršaja brzine: moguće je nadzirati prolaske kroz crveno svjetlo, nepropisno pretjecanje, vožnju u suprotnom smjeru i sl., ali se može i upravljati prometom preko rada semafora u slučaju prometnih gužvi.

Videonadzor je značajan i na obližnjoj autocesti, pogotovo zbog čestih vožnji u krivom smjeru.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (16)

 • (Gost_3121)

  a ja neznam da je jos ikome dosla kazna za brzu voznju....jel to uopce radi????

  oko 9 godina prije
 • (Gost_4706)

  pitanje je oce li se palit kilometar povise dozvoljenog,i maltretirat normalne ljude-uzimat novac,ili ce se palit kad se stvarno pretjera..pa ce svi rec neka,kad je toliko vozija!!o tome ovisi oce li neko doc na crnom motoru bez tablice,i sa zatamnjenom kacigom,i jednostavno ga mlatnit pajserom.. :roll
  policijoti,budite normalni,cuvajte nasu imovinu..tamo je divljanje 170,a ne 90 ili 100..tolerancija od bar 25 km,je vise nego pozeljna..

  oko 9 godina prije
 • (Gost_4706)

  znacajno smanjen broj nesreca??vidija sam samo jednu..i to kad su kamere vec bile postavljene..prije nikad nijednu,ondi di su sad kamere.. :grin

  oko 9 godina prije
 • (Gost_3009)

  u onoj kutiji u sucurcu nema nista, tamo još nije instalirana oprema
  Provjereno

  oko 9 godina prije
 • (Gost_2846)

  Kamera iz sućurca je na servisu...dvaput provjereno

  oko 9 godina prije
 • maestral (Gost_2943)

  Kamere ne slikavaju ispod 100 km/h, osim one u Sv. Kaju koja je na 120 km/h.
  Dakle stvarno tolerantno

  oko 9 godina prije
 • (Gost_7150)

  a goste3121 proleti pas vidit, onda nan lipo javi!!!

  oko 9 godina prije
 • (Gost_3765)

  meni su rekli sve iznad 130... :roll

  oko 9 godina prije
 • (Gost_5146)

  ma nek budu i na 120!!da kaznu zaradis namjerno,a ne za sekund nepaznje!!vozac bi triba pazit prvenstveno na cestu a ne na celer u autu..(kamera bi tribala bit faktor sigurnosti,a ne idiot naprava koja odvlaci paznju,na stalno pogledavanje u celer..dakle ti bez gledanja u celer moras znat da si prekrsio brzinu)..na onim dionicama s 2 trake ni 120 nije divljanje,al eto..120 se moze probavit..(ja imam starije auto pa ce me vibracije upozorit i bez stalnog pogledavanja)

  oko 9 godina prije
 • (Gost_1176)

  radi 100 %,,,,,,,kad bljesak opali u noćnim satima,toliko te zamanta da posli tija ne tija moraš usporit jer ništa ne vidiš kolika je jačina tog bljeska,,,,,,,,,i nakon 10-ak dana mi došla čestitka al nije naveden iznos kazne,valjda to naknadno šalju.......:((

  oko 9 godina prije
 • (Gost_1176)

  :?

  oko 9 godina prije
 • (Gost_8152)

  Kazne dolaze. Provjereno.

  oko 9 godina prije
 • (Gost_4191)

  Ko Neviruje nek proba

  oko 9 godina prije
 • (Gost_7102)

  Kad bi se moglo vidjeti imena osoba koji su platili kazne za prometne prekršaje onda bi se dobio točan zaključak zašto služe policajci i kamere.
  U radnoj robi od betona vodim jednu stariju ženu u liječnika brzinom od 70 km. starom kaštelanskom cestom, zaustavi me policajac, ostavljam mu vozačku da mi dozvoli da odvedem ženu u ambulantu da ću se vratiti ne znam kako bi ga nazvao ne dozvoljava mi već moram naći novac i platiti kaznu HVALA ima i gori slićajeva SRAMOTA za svih nas

  oko 9 godina prije
 • jadran periša (Gost_5701)

  Ovo je fenomalna stvar. Pa više nema na solinskoj brzoj da netko juri 120-150 km/h. Max.100 na sat. Odlično.

  oko 9 godina prije
 • (Gost_1587)

  jadrane drzi se ti stare kastelanske..prespori su isto opasni ka i prebrzi..lipo doli i pomalo..

  oko 9 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij