hren
ZNAČAJNO SMANJEN BROJ NESREĆA NA SPLITSKIM CESTAMA
Cestom na splitskom predjelu Smokovik vozač je jurio 200 kilometara na sat, nekoliko dana prije istom cestom zabilježena je brzina od 189 kilometara, na Sirobuji se “celer” zaustavio na istoj brzini, a kamere su na brzoj cesti Solin-Klis zabilježile brzinu od 196 kilometara.

Promet na širemu splitskom području odnedavno kontroliraju i četiri fiksna radarska sustava za mjerenje brzine na Smokoviku, na cesti od Solina prema Kaštelima u Svetom Kaji, na Sirobuji i na cesti prema Dugopolju.

Upravo ti uređaji, koje je financirao MUP iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama RH, a postavila ih je tvrtka “Meditonik” na četiri mjesta, opravdali su cilj, navodi Jozo Šitum, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Radarskim sustavima se pridonijelo većoj sigurnosti na cestama, što najbolje pokazuje rezultat tromjesečnog snimanja i čak 23 posto manje prometnih nesreća.

Na cesti od Kaštel Gomilice do Stobreča je smanjen broj ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama za 45 posto, a na cesti Dugopolje–Solin je također manji broj ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama za čak 78 posto.

Sustav videonadzora sada je najpoznatiji zbog ovih kamera koje snimaju promet na cestama, no kamere bi, radi opće sigurnosti, dobro došle i na ostalim javnim prostorima, smatraju u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

- Videonadzor bi bio koristan u postizanju što veće sigurnosti, pogotovo oko škola, u parkovima, na drugim mjestima na kojima se kreće veći broj ljudi. To nije nikakav “Big brother”, kamere bi u tom slučaju samo značile veću sigurnost, a nikako kontrolu nad ljudima - kaže Slobodan Marendić, načelnik Sektora policije u PU splitsko-dalmatinskoj.

Brojke opravdavaju sustav videonadzora na cestama, a dugotrajnim promatranjem potvrđeno je, kaže Mirko Lukić iz tvrtke “Nicomi”, kako je videonadzor potreban kako u gradovima, tako i u županiji, od Poljičke ceste u Splitu, Ulice Domovinskog rata, u Kaštelima, Omišu, do Ulice Zbora narodne grade na ulazu i izlazu u Split.

Sustav videonadzora na prometnicama, koji postoji u mnogim europskim gradovima, pogodan je ne samo za nadzor prekršaja brzine: moguće je nadzirati prolaske kroz crveno svjetlo, nepropisno pretjecanje, vožnju u suprotnom smjeru i sl., ali se može i upravljati prometom preko rada semafora u slučaju prometnih gužvi.

Videonadzor je značajan i na obližnjoj autocesti, pogotovo zbog čestih vožnji u krivom smjeru.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij