hren
 
Vrhovni sud potvrdio je u cijelosti resudu suca Bruna Kleina kojom su optuženi za pljačku 15 milijuna kuna iz Središta pošte u Splitu zajedno sa suučesnicima iz Srbije osuđeni na ukupno 62 i pol godine zatvora.

Najvišu jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora dobio je Miroslav Hršum koji je bio poveznica između domaćih i vanjskih članova ekipe koja je organizirala i počinila pljačku glavne pošte. U navedenu kaznu Hršumu je ubrojeno šest godina za pljačku Glavne pošte u ožujku 2008. godine te još šest godina za tzv. malu poštu na splitskim Ravnim Njivama koju je opljačkao krajem 2007. godine zajedno sa braćom Cokarić uz pomoć Vesne Vuco.

Miro Cokarić dobio je jedinstvenu kaznu od 8 i pol godina zatvora i to 5 i pol godina za veliku i još 5 godina za malu poštu. Njegov brat Emil Cokarić dobio je 7 godina zatvora u koje mu je uračunata kazna od 4 i pol za veliku i 4 godine za malu poštu. Slijedeća od optuženih koja je sudjelovala u oba prepada je Vesna Vuco koja je dobila pet godina kao jedinstvenu kaznu u koju je ubrojeno 3 godine zatvora za veliku i 3 i pol godine za malu poštu. Optužena Vuco više je kažnjeza za prepad u manji poštanski ured odakle je odnijeto oko 96.000 kuna jer je više sudjelovala u organiziranju nego kod slijedeće pljačke veće pošte u ožujku 2008. godine.

Ostali optuženici okrivljeni su i kažnjeni samo za prepad u Središta pošte, a najvišu kaznu od pet godina zatvora dobio je Jozo Certa koji je, prema presudi, bio logistika pljačkašima iz Srbije. Donosio im je hranu u stan i našao mjesto na koje su se skrili neposredno nakon pljačke odakle su dva dana kasnije pobjegli preko granice. U optužnici ga se teretilo i da je na Klisu zapalio jeep kojim su bježali pljačkaši, ali sudsko vijeće smatra kako to nije dokazano.
Mladen Stupalo, ugostitelj i Boris Marušić, zaštitar iz pošte dobili su po 4 i pol godine zatvora.

Njihovi suučesnici iz Srbije i direktni počinitelji pljačke Zoran Stevanović i Milan Mitić osuđeni su u odsutnosti na po devet godina zatvora te im je određen izgon iz Hrvatske u trajanju od deset godina.

Petorica pljačkaša iz Srbije, od kojih su poznati samo Stevanović, Mitić i sada pokojni Rašeta odnijeli su u Beograd 15.210.500 kuna od kojih su svaki za sebe zadržali po 720.000 eura tj. Nešto više od pet milijuna kuna svaki.

Najmanje milijun i pol dobio je Jozi Certa. Miro Cokarić dobio je 1.450.000 kuna od kojih je dao 250.000 Mladenu Stupalu, sebi uzeo 90.000 kuna, a bratu dao 80.000 kuna od kojih je ovaj predao Vesni Vuco 21.000 kuna. Ostatak od nešto više od milijun skrili su u kotlovnici gdje je radio Emil. Boris Marušić dobio je honorar od 200.000 kuna.

Za sve navedene iznose, uključujući i onaj iz manje pošte, Vrhovni sud je potvrdio kako ih optuženi moraju vratiti i to dio Hrvatskoj pošti i dio Croatia osiguranju.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • presing (Gost_3243)

  endem a ća je\' oli se ne ćutiš najboje \'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\' :p

  oko 9 godina prije
 • (Gost_3140)

  Da mi je samo znati koji će biti optuženi za pljačku Hrvatske. :roll

  oko 9 godina prije
 • (Gost_3724)

  dobri nas certa kako cemo bez njega

  oko 9 godina prije
 • (Gost_2216)

  na goli otok

  oko 9 godina prije
 • (Gost_8226)

  Na obuceni otok ali gol.

  oko 9 godina prije
 • (Gost_156)

  fala na brizi, ali bojin se da je doša vrag po svoje
  neće certu i njemu slične, ka malo jis je
  endem

  oko 9 godina prije
 • (Gost_9123)

  :grin

  oko 9 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij