hren
 
KRAJ GRUBOM KRŠENJU PROMETNIH PROPISA
Kako bi se na prometnicama u okolici Splita smanjila crna statistika, na mjestima na kojima je zabilježen najveći broj prometnih nesreća u nekoliko zadnjih godina postavljene su nadzorne kamere - radari, a jedna od njih nalazi se i na dionici državne ceste D8 od Solina prema Kaštelima.

Ukupno četiri kamere postavljene su na cesti D8 i D1 i to na ulazu u Kaštela gdje je u poslijednje dvije godine broj nesreća iznosio 412, na Smokoviku gdje je u 2008. i 2009. godini zabilježeno 93 nesreće, na Sirobuji gdje se u istom razdoblju dogodilo 409 nesreća te u Dugopolju gdje je evidentirano 88  prometnih nesreća.


Kaštela

Cilj i svrha postavljanja ovih kamera je prvenstveno povećanje sigurnosti u prometu, a za cijeli projekt postavljanja kamera, prvih ovakve vrste u Hrvatskoj, Ministrastvo unutarnjih poslova izdvojilo je nešto manje od dva milijuna kuna.

Kamere – radari bilježit će brzinu vozila koja prolaze i u odlaznom i dolaznom smjeru u četiri trake i u najtežim vremenskim uvjetima, a jednako će funkcionirati u svakom trenutku dana. Same kamere i područje oko njih bit će pod stalnim video nadzorom.


Video nadzor

- Primarno ćemo se baviti onim vozačima koji grubo krše prometne propise i značajno iskaču iz ujednačenog prometnog toka.
Vlasnici vozila koji su snimljeni u prekoračenju brzine dobivat će objašnjenje o počinjenom prekršaju, no fotografije im se neće dostavljati, već samo po potrebi davati na uvid. U slučaju da je u trenutku prekršaja vozilom upravljala osoba koja nije vlasnik, vlasnik vozila će se o tome trebati očitovati, nakon čega će uslijediti prekršajni postupak – kazao nam je načelnik Prometne policije Jozo Šitum koji je već ranije obavio nekoliko razgovora s gradonačelnicima Solina i Kaštela, Blaženkom Bobanom i Josipom Berketom o zajedničkoj suradnji u kojoj bi se ovi gradovi uključili u nabavku i postavljanje još nekoliko dodatnih kamera.

- Kaštela će se svakako uključiti u ovaj projekt jer se u mnogim europskim gradovima pokazalo da je ovakva vrsta nadzora jedna od najučinkovitijih u kontroli i prevenciji, pa se nadam da će tako biti i u Kaštelima te da ćemo imati manje nesreća i sigurnije prometovanje – potvrdio je gradonačelnik Berket.


Sirobuja


Smokovik

Foto: Spliter.hr i PGK


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_358)

  nek daju odma i dokaz, slike. sta triba trazit naknadno na uvid :roll :roll :roll :roll :roll
  svasta

  oko 9 godina prije
 • (Gost_4641)

  koliko ja znam u hrvatskom zakonu ovakva slika nije nikad vrijedila kao dokaz na sudu :? Neznam da li se to u zadnje vrijeme promjenilo?

  oko 9 godina prije
 • (Gost_3332)

  Triba tu marvu smirit ne samo da platite kaznu nego i dozvalu vam uzet pa da vidimo kako se dise

  oko 9 godina prije
 • (Gost_5176)

  .. ne daju slike na uvid.. jer se je događalo da uslikaju tipove s ljubavnicama, pa slika dođe u pismu koje preuzme žena...

  oko 9 godina prije
 • (Gost_5125)

  Ovo ce placat samo naivci, na sudu snimke ove kamere ne prolaze ni pod razno.

  oko 9 godina prije
 • (Gost_5235)

  ovako pozicionirani radar snima samo sa prednje strane, znaci za motore nista....

  oko 9 godina prije
 • (Gost_221)

  ako se kamera pali na +31 km,od ogranicenja,(ka po njemackoj,na slicnim cestama),pozdravit cemo ih..ako se budu palile na kilometar ili 11 km vise od dopustenog bit ce maltretiranje,i razbit ce ih za 2 tjedna.. ;)

  oko 9 godina prije
 • mario (Gost_3573)

  meni je to smjesno da zakon stiti prevaru supruznika ipak je to nesta ruzno i tuzno

  oko 9 godina prije
 • mister (Gost_9132)

  postavljene su 15,9 jel,, a kada su se ukljucile,,i zna li iko za koliko stigne kazna na kucnu adresu :?

  oko 9 godina prije
 • mister (Gost_9132)

  je li iko od vas prekoracia ogranicenje i dobija kaznu :eek

  oko 9 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij