hren
KRAJ GRUBOM KRŠENJU PROMETNIH PROPISA
Kako bi se na prometnicama u okolici Splita smanjila crna statistika, na mjestima na kojima je zabilježen najveći broj prometnih nesreća u nekoliko zadnjih godina postavljene su nadzorne kamere - radari, a jedna od njih nalazi se i na dionici državne ceste D8 od Solina prema Kaštelima.

Ukupno četiri kamere postavljene su na cesti D8 i D1 i to na ulazu u Kaštela gdje je u poslijednje dvije godine broj nesreća iznosio 412, na Smokoviku gdje je u 2008. i 2009. godini zabilježeno 93 nesreće, na Sirobuji gdje se u istom razdoblju dogodilo 409 nesreća te u Dugopolju gdje je evidentirano 88  prometnih nesreća.


Kaštela

Cilj i svrha postavljanja ovih kamera je prvenstveno povećanje sigurnosti u prometu, a za cijeli projekt postavljanja kamera, prvih ovakve vrste u Hrvatskoj, Ministrastvo unutarnjih poslova izdvojilo je nešto manje od dva milijuna kuna.

Kamere – radari bilježit će brzinu vozila koja prolaze i u odlaznom i dolaznom smjeru u četiri trake i u najtežim vremenskim uvjetima, a jednako će funkcionirati u svakom trenutku dana. Same kamere i područje oko njih bit će pod stalnim video nadzorom.


Video nadzor

- Primarno ćemo se baviti onim vozačima koji grubo krše prometne propise i značajno iskaču iz ujednačenog prometnog toka.
Vlasnici vozila koji su snimljeni u prekoračenju brzine dobivat će objašnjenje o počinjenom prekršaju, no fotografije im se neće dostavljati, već samo po potrebi davati na uvid. U slučaju da je u trenutku prekršaja vozilom upravljala osoba koja nije vlasnik, vlasnik vozila će se o tome trebati očitovati, nakon čega će uslijediti prekršajni postupak – kazao nam je načelnik Prometne policije Jozo Šitum koji je već ranije obavio nekoliko razgovora s gradonačelnicima Solina i Kaštela, Blaženkom Bobanom i Josipom Berketom o zajedničkoj suradnji u kojoj bi se ovi gradovi uključili u nabavku i postavljanje još nekoliko dodatnih kamera.

- Kaštela će se svakako uključiti u ovaj projekt jer se u mnogim europskim gradovima pokazalo da je ovakva vrsta nadzora jedna od najučinkovitijih u kontroli i prevenciji, pa se nadam da će tako biti i u Kaštelima te da ćemo imati manje nesreća i sigurnije prometovanje – potvrdio je gradonačelnik Berket.


Sirobuja


Smokovik

Foto: Spliter.hr i PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij