hren

Završetak je to dugotrajnih pregovora oko ustavnih promjena koje bi tako uskoro trebale završiti na dnevnom redu Sabora gdje će se usvojiti dvotrećinskom većinom

Nakon dugog razdobolja međusobnog dogovaranja i pregovaranja, čini se kako su se dvije najveće hrvatske stranke dogovorile o ustavnim promjenama vezanim uz glasovanje dijaspore.

Kako su na konferenciji za novinare izvjestili, u HDZ-u su pristali na prijedlog SDP-a i oporbenih stranaka da dijaspora, odnosno državljani koji žive u Bosni i Hercegovini mogu glasati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Za uzvrat je oporba pristala na fiksnu kvotu zastupnika dijaspore koji će sjediti u Saboru. Od idućih parlamentarnih izbora tako bi u Saboru trebalo sjediti tri zastupnika iz dijaspore.

Usklađeno je tako jedino preostalo otvoreno pitanje vezano uz ustavne promjene dviju stranaka čiji su glasovi nužni za dvotrećinsku većinu, potrebnu za donošenje ustavnih promjena u Saboru.

Premijerka Kosor kazala je kako bi na temelju dogovorenih rješenja Ustav trebao biti izmijenjen do kraja ove sjednice Sabora, to jest do polovice srpnja.

Izvor: Nacional.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij