hren
 
KAŠTEL LUKŠIĆ - U organizaciji Udruge maslinara Kaštela "Mastrinka" u suradnji s Hrvatskim zavodom za poljoprivredno savjetodavnu službu i poduzećem "Herbos" u Pastoralnom centru u Kaštel Lukšiću održano je stručno predavanje na temu "Zaštita maslina od bolesti i štetnika". Predsjednik udruge i dogradonačelnik grada Kaštela Pero Ban rekao je da će se i ove godine iz gradskog proračuna izdvojiti 100.000 kuna za maslinarstvo , a isto tako dio financijskog iznosa uložit će se u izradu puteva kroz polja, s koji bi se putevi trebali raditi predložit će sami maslinari.
Danica Tadin predstavila je operativni program RH o podizanju trajnih nasada maslina, vinove loze i voćnjaka do 2007. godine u kojem se planira zasaditi 5500 hektara maslinika, a isto tako izložila je i način kreditiranja maslinara za koje poticaj i sufinanciranje izdvaja RH i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo.
Na skupu se govorilo o najčešćim bolestima i štetnicima koji uzrokuju bolesti maslina, a isto tako prezentirane su novosti u proizvodnom programu "Herbosa" koje mogu poslužiti maslinarima u uzgoju i preradi u vlastitim maslinicima.
U Hrvatskoj se trenutno maslinarstvom bavi 40.000 ljudi pa se stoga može zaključiti da je maslinarstvo grana poljoprivrede koja postaje sve interesantnija, a namjera i želja države je da RH postane prepoznatljivija u svijetu po maslinama i maslinovom ulju za što svakako postoji potencijal.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • Zdravko (Gost)

    Ukoliko netko ima problema sa bilo kojom bolesti biljaka (sve vrste) tipa: rak masline,musice,bolesti kod vinovih loza, cvijeća, svih vrsta voća i povrća....itd. sve je na ekološkoj bazi nema nema umjetnih sastojaka... nek mi se jave na email: zdravkan1@gmail.com

    oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij