NAŠ SURADNIK ANALIZIRA MANJKAVOSTI NOVE VLADINE STRATEGIJE
Lijepo je bilo, gotovo dirljivo, čuti premijerku Kosor kako podupire nastavak izgradnje autoceste od Zagreba prema Sisku i divi se snazi naše mehanizacije. Tako ćemo, eto, u krizi zaposliti našu građevinsku operativu, osigurati plaće za tisuće radnika i brojne kooperante, a novac iz proračuna, uložen u cestogradnju, bit će generator njegova punjenja i oporavka gospodarstva.

Bolje ne može. Zapravo, to i nije originalno, pa nismo trebali izmišljati toplu vodu. Sve je već pokazao, i dokazao, američki predsjednik Roosevelt, pokrenuvši 1933., u velikoj krizi, New Deal.
Forsiranje

No, kako je to kod nas uobičajeno, u provjereno dobroj strategiji kriju se dvije “mine”, koje dovode u pitanje cijeli projekt. Zbog čega, umjesto autoceste, koja zasad vodi prema nigdje, a u doglednoj budućnosti zasigurno neće biti rentabilna, ne gradimo prometnice za kojima vapi Hrvatska i koje bi, već sutra, višestruko oplodile uloženi novac.

Prvenstveno u forsiranu izgradnju četverotračne prometnice od Solina do Ravnica iza Omiša, odnosno od Trogira do Makarske i autocestu od Žute Lokve do Rijeke. U prvom bi se slučaju prometno preporodio središnji dio Dalmacije, uz nemjerljive koristi za turizam, gospodarstvo, sigurnost i ekologiju.

Time bi se splitskoj regiji vratio dio duga za prometno i gospodarsko zapostavljanje protekla dva desetljeća. Spojnica od Žute Lokve prema Rijeci potakla bi i znatno povećala priljev talijanskih turista u srednju Dalmaciju, tijekom feragosta. Svaka kuna uložena u te projekte ostvarila bi deset puta brži i veći povrat nego ulaganje u prometnicu čije je otvaranje proslavljeno.
Treći projekt

Treći projekt po važnosti je četverotračna spojnica Poljud, mostom prema Kaštel Sućurcu i tunelom kroz Kozjak prema Dalmatini. Time bi se autocesta prema Zagrebu skratila za 22 kilometra te bi, zbog višestruke važnosti tog projekta, to bilo vjerojatno najisplativije hrvatsko ulaganje u povijesti.

Kad-tad pokrenut će se izgradnja “premosnice” preko Knina, do Karlovca, “Savkinom trasom”, čime bi se udaljenost dva najveća hrvatska grada skratila na samo 325 kilometara. Druga je stvar što se nitko nije zapitao zbog čega nisu napravljene nove građevinske kalkulacije.

Jer kad je alternativa da mehanizacija stoji, a radnici nemaju posta, mnogi bi bili sretni da mogu raditi i u pola cijene u odnosu na “zlatna vremena” otprije nekoliko godina. Nitko, u ime “viših interesa”, nema pravo plaćati više od trenutačno realne tržišne cijene, jer se novac može uložiti bolje.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost)

  [B]Uzalud vam trud sviraci[/B]
  ko blize oltaru ...
  :roll :roll :roll :roll :roll :roll :roll

  oko 8 godina prije
 • 225 (Gost)

  Skladgradnja

  oko 8 godina prije
 • ivan (Gost)

  Ovo je za sve pohvale bravo Jadranka

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Jadranka kao Hitler, koliko se dugo može raditi na autocesti dužine 25 km, i zašto bi se 10 puta više isplatila cesta na kojoj nema naplate?

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  jure radic ce to sredit pogotovo mostove

  oko 8 godina prije
 • 225 (Gost)

  Juri i Jadranki pola u žep , odma če vam Šuker sve potpisat , bjanko .

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Jadro najjača si svaka ti čast.Ove jugonostalgičare ne šljivi.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  a sta se cudite ako dodig nece ili ne moze graditi ceste zasto mi nebi njemu izasli u susret i to odmah sa autoputom radi brzeg doliva ljudstva i prirodnih resursa iz te buduce .... :grin :grin

  oko 8 godina prije
 • za 53 (Gost)

  je najjaca je. e moj slipac ili imas puno pinez pa te nije briga ili si zaslipljen primitivizmom . Samo isto govori od kad je dosla na vlast. pogledaj njezine govore i male i velike pa analiziraj i uvjeri se sam. hrvatino postena ka i oni , doti jedan i livi i desni.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  o jadranko ča si vriću držala
  u bistroći tvojoj svaka je fala
  i svakoj kuni ča bi se oprala
  endem

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  autoput se mora izgradit do ploca..iza toga je nabitnija ova cesta omis-trogir,i most i tunel kroz kozjak..covik koji je ovo reka je do slova u pravu,osim sta nije reka da se autoput triba dovest do ploca,i do koridora 5c i magistrale,da se moze dalje..poslje na istu magistralu dovest pravog geometra da ju prosiri po metar svaku traku,i ispegla cose-poveca im radijuse..da se cestom moze sigurno vozit i brze..poslje na tu magistralu stavit brojilo prometa i ako bude potribe,napravit jos 2 trake..

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  na magistrali se tocno vidi kad oni gori dobiju lovu..tad nabrzaka naprave dobar dil,pa onda ponovo pomalo..do iduce love.. :grin

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara